Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Aktuelno
Novi Pazar
SANDŽAK: OBILJEŽEN 11. MAJ, DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 12. May 2019. 02:05:29


Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) nizom aktivnosti i manifestacija širom Sandžaka obilježava jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, Dan bošnjačke nacionalne zastave.
Taj važan datum u Novom Pazaru obilježen je svečanom sjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj je poseban gost bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. Njemu je tom prilikom uručeno i najveće priznanje, Plaketa Bošnjačkog nacionalnog vijeća.
Prisutne je na svečanoj sjednici pozdravio i čestitke povodom blagdana uputio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo. On je u svom obraćanju ocijenio da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju tri važna pitanja.
„Jedno od pitanja su neprocesuirani zločini nad Bošnjacima koji su se desili devedesetih godina, potom neusklađenost nacionalne strukture u državnim ustanovama i javnom sektoru kao i Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina čiju reviziju očekujemo. Nakon revizije očekujem da ćemo biti aktivni sudionici u tom procesu. Oko nekih pitanja koja su važna za Bošnjake, vjerujem da ćemo naći konsenzus. Apsolutni konsenzus postigli smo o identitetskim pitanjima sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji“, rekao je na svečanoj sjednici povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.
Zadovoljstvo zbog prvog boravka u Novom Pazaru iznio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Bošnjaci Sandžaka u Republici Srbiji organizovani i da djeluju koroz instituciju kakva je Bošnjačko nacionalno vijeće, čuvajući i negujući tako svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju.
„To je najbolji put da Bošnjaci ostvaruju sva svoja prava, koja im i pripadaju po Ustavu Republike Srbije ali i da razviju punu saradnju sa institucijama u Bosni i Hercegovini. Bošnjačka nacionalna vijeća osim u Srbiji, djeluju u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, a Bošnjaci kao autohtono stanovništvo žive na Kosovi i u Makedoniji. Zato se javlja potreba institucionalne saradnje između Bošnjačkih nacionalnih vijeća u zemljama bivše Jugoslavije, ali i njihove intenzivnije saradnje sa institucijama u njihovoj matičnoj zemlji svih Bošnjaka, Bosni i Hercegovini“, rekao je na svečanoj sjednici povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

Sandžački Bošnjaci izborili se u Srbiji za mnoga prava

Džaferović je naglasio da je od preuzimanja funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarao sa predstavnicima svih Bošnjačkih nacionalnih vijeća, te da je detaljno upoznat sa položajem i nivoom prava koje Bošnjaci ostvaruju u zemljama u kojima žive.

„Vi ovdje u Sandžaku i u cijeloj Srbiji izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju. Za ostvarivanje nekih od njih potrebno je učiniti dodatne napore. Uz zaštitu bošnjačkog identiteta, jezika, kulture, vere i tradicije potrebno je infrastrukturno i ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima, to im je obaveza, kao i da se poštuje nacionalna zastupljenost u javnim službama prilikom zapošljavanja. To je obaveza i vi imate pravo, a ja želim da to podržim koliko god mogu i koliko moj okvir to dozvoljava“, kazao je Džaferović.

Potrebno vraćanje poverenja među Bošnjacima i Srbima

Džaferović je istakao činjenicu da Bošnjaci i Srbi dijele isti životni prostor, te da zajedno žive i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Zato je nužno, smatra on, učiniti sve na vraćanju povjerenja dva naroda, posebno dviju država.

„Vraćanje povjerenja i bolja saradnja mogu se temeljiti isključivo na istini, pravdi i međusobnom uvažavanju. O ostvarivanju prava Bošnjaka u svakoj od država regije i mi iz Bosne i Hercegovine ćemo intenzivnije voditi računa. Budite uvjereni da će se naš glas po tom pitanju itekako čuti, kako kroz nacionalne institucije, tako i kroz institucije Bosne i Hercegovine“, rekao je Džaferović.

Uprkos nasrtajima, BiH jača

Ističe da se i Bosna i Hercegovina, matica svih Bošnjaka stalno suočava sa brojnim izazovima, opstrukcijama i izazivanjem nepotrebnih kriza.

„Uprkos svemu tome Bosna i Hercegovina stalno napreduje, nekada sporo, ali napreduje. Nalazimo se u predvorju Evropske unije i NATO saveza. Podižemo našu ekonomiju, naravno imamo problema kojih nisu lišene ni ostale zemlje. Ono što posebno opterećuje trenutno stanje jesu novi nasrtaji snaga koje su devedesetih godina prošlog stoljeća nasrnule na Bosnu i Hercegovinu, a posebno na Bošnjake. Sada to rade političkim sredstvima, svakodnevno prijete secesionizom, zagovaraju dodatne etničke podjele, uskraćuju prava Bošnjacima u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, negiraju genocid, odlikuju ratne zločince, pokušavaju revidirati historiju i mogao bih još mnogo toga nabrojati. Vrlo često osjetimo da te retrogradne političke snage podršku za to dobijaju izvan granica Bosne i Hervegovine iz našeg neposrednog susjedstva“, naglasio je Džaferović.
Razloge za takvu situaciju vidi u mnogim sferama života.

„U takvim okolnostima oni kojima je Bosna i Hercegovina trn u oku pokušavaju političkim sredstvima ostvariti ono što nisu uspjeli agresijom. Drugi razlog za nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake je taj što jača bošnjački faktor u Bosni i Hercegovini ali i regiji. Bez Bošnjaka se danas ne mogu voditi nikakvi procesi, ili donositi bilo kakve odluke ni u Bosni i Hercegovini ni u regionalnom kontekstu. Obzirom na to kakvu su nam sudbinu zamislili devedesetih godina prošlog stoljeća, jasno je da im jak Bošnjak i bošnjački politički faktor ni malo ne odgovaraju“, kazao je Džaferović.

Bošnjacima je potrebna mudra i temeljna politika i ujedinjavanje oko temeljnih nacionalnih interesa bez obzira na sve druge razlike, smatra Džaferović.
„Želimo da kroz saradnju sa drugim narodima čuvamo stabilnost i gradimo odnose zasnovane na međusobnom uvažavanju kao što želimo da naša Bosna i Hercegovina sa susjedima gradi takve odnose. Ne želimo i ne tražimo za sebe ništa što ne želimo i što nismo spremni dati drugima. Bosna i Hercegovina i Bošnjaci nikada neće učiniti ništa protiv svojih susjeda, od njih samo tražimo isti takav odnos“, zaključio je Džaferović.

On je iste poruke uputio i okupljenima ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća nakon što je zajedno sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esadom Džudžom podigao zastavu na jarbol, ceremonija je praćena intoniranjem himne Bošnjaka Sandžaka “Ja sin sam tvoj”.
Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na 3. redovnoj sednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine. Dan bošnjačke nacionalne zastave se slavi na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka.

VRHOstali prilozi:
» CRNA GORA U MAJSKIM JUTRIMA NAŠIH POSTOJANJA
Božidar Proročić | 21. May 2023 22:35
» IZGLASANO SVIH 50 AMANDMANA HDZ-A I OSMORKE
Vijesti.ba | 26. January 2023 21:37
» RAMAZANSKI PANEL ZA ŽENE: ZNAMENITE ŽENE U ISLAMU
Bošnjaci.Net | 19. April 2022 16:55
» ANALIZA - ČETRNAEST GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA
Anadolu Agency (AA) | 16. February 2022 20:36
» PROTESTI U NEW YORKU PROTIV SRBIJE, 28. OKTOBRA U 12PM
Bošnjaci.Net | 13. October 2021 20:58
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif