Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Mali sa Kozje ćuprije
NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. May 2019. 00:05:16


Kada je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, najavio da će posjetiti Sandžak, odnosno Novi Pazar, zbog važnosti datuma 11. maja –, bilo je za vjerovati da će posjeta biti državnička jer dolazi sa državnog nivoa, uostalom kako zaslužuju država Bosna, Sandžak i Bošnjaci u njima. Posebno ako imamo u vidu da će Šefik iz Sarajeva ka Sandžaku -, nekadašenjem dijelu Bosne, napokon proći onu crtu na Kozjoj ćupriji, te se nakon toga voziti preko zemlje Bosne ka istoku države koju je srpsko-crnogorski genocidni agresor do Drine planski i sistematski istrijebio od Bošnjaka. Ako je vjerovati Šefikovim godinama, prisustvu u politici te stranci kojoj pripada (SDA), koju je osnovao jedan od najboljih sinova Bosne, sugurno Šefiku nije nepoznato da na ravnoj Romaniji - Han Pijesku, Sokocu, kao i Rogatici, Rudom, Višegradu, dakako Čajniču i Foči, te Drinom nizvodno i uzvodno, pa sve tako ka Sandžaku - sve je to agesor genocidom istrijebio od Bošnjaka, sve džamije porušio, s jasnom namjerom veliko-nacionalističkog osvajačkog projekta i kidanja međubošnjačkih veza sa domovinom Bosnom. Zato je bilo za vjerovati da će bošnjačkom članu Predsjedništva države BiH biti dobar povod da se izdigne iznad nametnutih dnevnopolitičkih podjela u Sandžaku koje skoro tri decenije predvodi mutavi šarlatan u politici, a kojem upravo SDA BiH daje toliko važnosti i podršku, pa iako im je dobro poznato da je njegov politički učinak u Sandžaku potpuno jalov. Bilo je za vjerovati ovog puta baš sa nivoa države BiH da će Bošnjaci u Sandžaku napokon dobiti podršku, te da će se konačno institucionalno pokazati da će se zalagati za rješavanja statusa Sandžaka i prava Bošnjaka u Republici Srbiji.

Iz toga razloga bilo je za vjerovati da će Džaferovićeva posjeta Sandžaku u povodu Dana bošnjačke zastave biti susret sa Bošnjacima i sastanak sa svim svim političkim faktorima, neovisno na stranačke političke opcije. Nažalost, ne da se to nije dogodilo, već je Džaferović otišao još za korak dalje. Nevjerovatno ali istinito, Džaferović je posjetio srpsku paravjersku islamsku zajednicu čije sjedište je u Beogradu. Javnosti u BiH i Sandžaku dobro je poznato da je ista stvorena od strane Ugljanina i srpske UDBA-e, s namjerom nametanja podjele među Bošnjacima, otimanja vakufa. Najzad, da im bude što gore to bolje!Istovremeno, bošnjački član Predsjedništva države BiH u Ramazan i šerifu ignorisao je rukovodstva drugih stranaka, time i sve Bošnjake koji su zaslugom ljutih rivala Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića odavno otišli iz njihove stranke i stranaka koje su nakon toga stvarane. Bitno je naglasiti, bar koliko da se zna, dugogodišnju rivalsku zakrvljenost Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića nije mogao pomiriti najveći autoritet u Bošnjaka rah. Alija Izetbegović, ali zato su ih, prije nekoliko godina, radi srpskog interesa i ministarske fotelje pomirili ministri vanjskih poslova Srbije i Turske, četnik Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu.

Posebno je za nepovjerovati da član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije našao zashodno da se sastane sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji koji su u sastavu Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Ovakvim nedoraslim postupkom bošnjački član Predsjedništva države BiH Džaferović, istovremeno visoki funkcioner SDA BiH, pokazao je, ne samo da nije zreo političar, već je državnu instituciju (Predsjedništvo BiH) srozao ispod nivoa mahalskog Ugljaninovog SDA ogranka.

Džaferović je sa ovim postupkom u Ramazan i šerifu svjesno udario i na duhovnu instituciju svih vjernika Bošnjaka - Rijaset Islamske zajednice u BiH i instituciju reisu-l-uleme sa sjedištem u Sarajevu.

Dodatno sa ovim postupkom Džaferović je Bošnjacima u Sandžaku jasno ukazano, dok je on u državnom Predsjedništvu BiH da ne očekuju bilo kakvu podršku sa državnog nivoa. Također ovim Džaferovićevim nezrelim činom SDA BiH se javno priključila srpsko-turskom savezu agresije i cijepanja Islamske zajednice kao i podsticanje na podjelu Bošnjaka u Sandžaku kako po političkim ali i vjerskim šavovima.

Za očekivati je da će Rijaset IZ u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom, kao i Sabor IZ u BiH, blagovremeno reagirati i osuditi ovakav nedorasli postupak Šefika Džaferovića, člana Predsjedništvu BiH.

Ovo jeste za osudu, ako je išta ostalo od SDA koju je osnovao Alija Izetbegović, onda će i oni isto tako postupiti i osuditi. A Šefik Džaferović ako bude imao časti i dostojanstva, i ako gaji jednak odnos prema svim Bošnjacima, upravo u ovom mjesecu Ramazana uputit će Bošnjacima Sandžaka javno izvinjenje, kao i instituciji IZ u BiH, Reisu-l-ulemi i Mešihatu u Sandžaku.Ostali prilozi:
» ZA ILUMINACIJU POMRAČENOG UMA ŽELJKA IVANKOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2020 03:03
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38