Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PREMINULA DR. SABIRA HADŽOVIĆ, PROFESOR EMERITUS UNIVERZITETA U SARAJEVU
Autor: B.net
Objavljeno: 19. May 2019. 16:05:40


Dana 16.05.2019. godine u Sarajevu je preminula dr. Sabira Hadžović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Sabira Hadžović je rođena u Trebinju 1929. godine. Diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.
Postavila je temelje kontrole kvaliteta lijekova u kompaniji Bosnalijek d.d. u Sarajevu, a zatim je preuzela rukovođenje proizvodnjom lijekova kao tehnički direktor u čijem djelokrugu su se nalazili i poslovi razvoja, odnosno farmaceutskog istraživanja.

U periodu od 1990. do 2000. godine obnašala je dužnost Dekana Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Osnovala je i bila dugogodišnji predsjednik Farmaceutskog društva FBiH i Komore magistara farmacije, te pokretač naučnog časopisa Pharmacia.

Obnašala je dužnost predsjednika Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, te člana Upravnog odbora. Bila je predsjednik Upravnog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, član Naučnog savjeta Bosnalijeka d.d. i predsjednik Komiteta za standarde ljekovitog i aromatskog bilja na nivou države Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Sabira Hadžović je bila prvi poslijeratni guverner Kantona Sarajevo.

Bila je član Svjetske lige humanista i predsjednik Odbora za zdravstvo ove organizacije. Aktivno je učestvovala u programu socijalne zaštite, prava i kulturnog prosvješćivanja žena kao predsjednica Udruženja MAK „Bosanka“ i član Izvršnog odbora „Soroptimist“.

Komemoracija prof. dr. Sabiri Hadžović održat će se u ponedjeljak, 20.05.2019. godine s početkom u 12:00 sati u amfiteatru Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne br. 8 - Kampus.Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: