Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Protestno pismo BZK „Preporod“ Ministarstvu prosvjete Crne Gore
DR. KODRIĆ: MINISTRE ŠEHOVIĆU, ISPRAVITE GREŠKU MINISTARSTVA PROSVJETE CG O PORICANJU POSTOJANJA BOSANSKOG JEZIKA
Autor: B.net
Objavljeno: 23. May 2019. 15:05:39

PREDSJEDNIK PREPORODA DR. KODRIĆ OD MINISTRA DR. ŠEHOVIĆA ZAHTJEVA DA ISPRAVI GREŠKU: Etiketa „bošnjački jezik“ u upotrebi je samo kod izrazito nacionalističkih struktura koje na ovaj način nastoje osporiti samosvojni lingvistički identitet bosanskog jezika kao takvog, čime se na najgrublji način ugrožavaju prava Bošnjaka kao govornika bosanskog jezika, odnosno čime se eksplicitno poriče postojanje bosanskog jezika kao takvog.


Uvaženi gosp. ministre,
kao temeljna ustanova kulture Bošnjaka s tradicijom dužom od jednog stoljeća, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ iz sredstava javnog informiranja te iz pritužbi građana obaviještena je da Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo prosvjete, u svojim službenim aktima koristi nepostojeći i za bošnjački narod neprihvatljiv i uvredljiv pojam „bošnjački jezik“ umjesto zvaničnog imena bosanski jezik. Između ostalog, to je slučaj i prilikom dodjele stručnih zvanja nastavnicima bosanskog jezika u školama u Crnoj Gori, što predstavlja i direktno kršenje prava i samih nastavnika, a posebno učenika koji su govornici bosanskog jezika na njihov vlastiti maternji jezik te ukupni njihov kulturni i nacionalni identitet.

Kao što Vam je zasigurno dobro poznato, etiketa „bošnjački jezik“ u upotrebi je samo kod izrazito nacionalističkih struktura koje na ovaj način nastoje osporiti samosvojni lingvistički identitet bosanskog jezika kao takvog, čime se na najgrublji način ugrožavaju prava Bošnjaka kao govornika bosanskog jezika, odnosno čime se eksplicitno poriče postojanje bosanskog jezika kao takvog. Stoga, a uprkos pritužbama koje smo dobili, želim i dalje vjerovati da je u slučajevima o kojima smo obaviješteni u pitanju ipak samo nehotičan previd i bezazlena greška koju ćete bez odlaganja ispraviti.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ snažno podržava Bošnjake u Crnoj Gori i zalaže se za očuvanje i njegovanje njihova jezičkog, kulturnog i nacionalnog identiteta u skladu s demokratskim i evropskim standardima kojima teži i Crna Gora. U tom smislu, na raspolaganju stojimo i Vladi Crne Gore, odnosno Ministarstvu prosvjete, za svaki oblik saradnje koji bi doprinio poboljšanju statusa Bošnjaka u Crnoj Gori, kao što smo do kraja otvoreni i za interkulturalnu saradnju unutar crnogorskog te bosanskohercegovačkog društva. Zato očekujemo da nas u najskorije vrijeme obavijestite da ste ispravili nedopustivu grešku u imenovanju bosanskog jezika te da će ova praksa u budućnosti biti u cijelosti dokinuta, piše u pismu predsjednika BZK “Preporod” prof. dr. Sanjina Kodrića, koje je uputio Ministarstvu prosvjete Crne Gore i ministru dr. Damiru Šehoviću.Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: