Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pismo predsjednika Islamskog kulturnog centra Grac reisu-l-ulemi dr. Kavazović
VAPAJ IZ DIJASPORE: ZAUSTAVITE ZASTRAŠIVANJA NARODA I BOŠNJAČKE ULEME
Autor: B.net
Objavljeno: 24. May 2019. 14:05:39

Mekić i reisu-l-ulema dr. Kavazović

Javni napadi najviših zvaničnika zajednice na čijem ste čelu, a koji se upućuju putem medija na račun nas u dijaspori i koji se zatim šire putem interneta, te drugi oblici politike zastrašivanja naroda i bošnjačke uleme, dovode do kontra efekta po IZ u BiH, kao bumerang se vraćaju na mjesto sa kojeg su upućeni i naškodit će prvenstveno i u najvišoj mjeri našoj IZ u BiH.


Uvaženi reisu-l-ulema dr. Kavazović,
Es-selamu ’alejkum!

Pišem Vam ovo pismo, i šaljem ga direktno Vama. Ne šaljem ga preko Vašeg Kabineta, niti Ureda za dijasporu, niti Direkcije za vanjske poslove Rijaseta, jer želim da ga zasigurno dobijete u ruke. Obraćam se Vama: čovjeku, muslimanu, nosiocu emaneta.

Cijenjeni reis efendija, pišem Vam kao neko ko Vas voli u ime Allaha dž.š. radi hajra kojeg smatram da ima u Vama, kao neko ko Vas cijeni kao vrhovnog vjerskog poglavara u nas Bošnjaka, kao neko ko iza sebe ima 24 godine staža u kontinuiranom zalaganju za naše opšte dobro što bi, nadam se, trebalo biti dovoljan pokazatelj da volim našu vjeru, naš narod i našu IZ.

Dragi naš prvače, uzimam Allaha za svjedoka da želim čvrstu i jaku IZ u BiH, i sve Bošnjake povezane sa njom gdje god oni da bili. Moguće je da se čvrstina i jačina Islamske zajednice može ogledati u krutoći statuta i pravnih okvira koji vežu njene pojedine dijelove, ili u pokornom klimanju glave onih koji su dole naspram onih koji su pozicijom iznad njih. Ja Vam ovim pisanjem želim skrenuti pažnju da se sa ove pozicije na kojoj ja stojim i posmatram stvari, kao brižni hizmećar svog naroda i svoje Islamske zajednice, jasno vidi da će trenutni pristup IZ u BiH bosnjačkoj dijaspori dovesti do toga da ona izgubi svoje Bošnjake koji su se rasuli širom svijeta u potrazi za nafakom ili spašavajući živu glavu.

Kao jedan mali sićušni član naše IZ, molim Vas kao našeg čestitog vrhovnog muftiju, zaustavite ovo što se već počelo kolutati niz brdo prije nego li bude previše kasno. Javni napadi najviših zvaničnika zajednice na čijem ste čelu, a koji se upućuju putem medija na račun nas u dijaspori i koji se zatim šire putem interneta, te drugi oblici politike zastrašivanja naroda i bošnjačke uleme, dovode do kontra efekta po IZ u BiH, kao bumerang se vraćaju na mjesto sa kojeg su upućeni i naškodit će prvenstveno i u najvišoj mjeri našoj IZ u BiH. Pored toga, takvi potezi dovode samo do zavađanja i sukobljavanja brata sa bratom, komšije sa komšijom, džematlije sa džematlijom, imama sa imamom. A sve ovo će dovesti do toga da budemo slabi i jadni, makar imali najbolje statute i pravne akte.

Nadam se da će Vas ovaj moj vapaj naći u zdravlju i snazi, te da ćete ga ne ušima čuti i ne očima pročitati, nego srcem razumjeti.

Svaki hajr ovog i budućeg svijeta Vam želim, Mahdi Mekić iz Graca, Austrija.

Mahdi Mekić je već 10 godina na čelu Islamskog kulturnog centra Grac u Austriji, jednog od najvećih džemata u bošnjačkoj dijaspori koji ujedno realizuje i jednu od njenih najvećih džamija.
Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: