Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Toronto - Srebrenica
BH. KNJIŽEVNICA ESNEFA SMAJLOVIĆ-MUHIĆ POSTALA ČLAN INTERNACIONALNOG TIMA INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA
Autor: B.net
Objavljeno: 24. May 2019. 14:05:57

ESNEFA SMAJLOVIĆ-MUHIĆ: Želim da ostane svjedočenje o jednom vremenu, tragediji i genocidu da ostane upamćeno ratno vrijeme u srebreničkoj regiji, želim da ne zaboravimo, da ne izgubimo svoj identitet, da ne zaboravimo svoje korijene, svoju vjeru i svoj jezik. Vrijeme briše puno toga ali razlika je kad postoje dokazi u bilo kom obliku.


Bosanskohercegovačka književnica Esnefa Smajlović-Muhić, autor knjige “Život prije i poslije Srebrenice”, posvećena njenom ocu rahmetli Omeru koji je ubijen u GENOCIDU. Ona je također autor monografije posvećena srebreničkoj majci rahmetli Hatidži Mehmedović. Monografija će biti odštampana u skorije vrijeme. Pored književnog opusa Smajlović-Muhić je postala član Internacionalnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada. Ovim povodom za Bošnjaci.net je izjavila:

- Velika mi je čast biti član internacionalnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK). Moje članstvo u IGK kao autorice knjige “Život prije i poslije Srebrenice” od velikog je značaja, jer ja zapravo želim da ostane svjedočenje o jednom vremenu, tragediji i genocidu da ostane upamćeno ratno vrijeme u srebreničkoj regiji, želim da ne zaboravimo, da ne izgubimo svoj identitet, da ne zaboravimo svoje korijene, svoju vjeru i svoj jezik. Vrijeme briše puno toga ali razlika je kad postoje dokazi u bilo kom obliku. Naša svijest bi bila puno drugačija da smo imali knjige ili druge dokaze o onome što nam se dešavalo u prošlosti. Moj um i energiju je mobilizirao problem, sudbina, genocid koji je zadesio moj narod. Nadam se da će čitanje moje knjige pomoći da mi Bošnjaci pobijedimo tešku bolest koja se zove zaborav. Ja kao preživjela žrtva genocida koja je u genocidu izgubila preko 50 članova uže i šire familije, u Memorijalnom centru u dolini bijelih nišana gdje leže tri generacije moje porodice Smajlović moj djed, moj babo, moj amidža, moji amidžići, djedova braća, djedovi batići i tako redom... Stoga je moja moralna obaveza da pričam i pišem o genocidu jer me zadužuje moja familija i svi ubijeni Bošnjaci kako Srebrenice i Podrinja tako i cijele BiH. Ja neću da šutim o genocidu smatram da oni koji šute odobravaju ga. Mi smo jedini evropski narod koji strada genocidno 300 godina i šuti o tim stradanjima. Mi moramo imati osvještene tekstove i ljude koji će ukazivati na genocid i na našu sudbinu.
Stoga je veoma značajan rad Instituta za istraživanje genocida u Kanadi za širenje istine o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Stanovnici Bosne i Hercegovine gdje god živjeli trebamo biti zahvalni Akademiku Emiru Ramiću na njegovoj borbi, zalaganju i radu za istinu o genocidu nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Akademik Emir Ramić je zapravo jedan od ljudi koji ukazuju na genocid i na našu sudbinu gdje njegov glas odjekuje širom svijeta.
Hvala Institutu za istraživanje genocida u Kanadi (IGK), hvala akademiku Emiru Ramiću koji su prepoznali moj rad na širenju istine o genocidu, - istakla je Esnefa Smajlović-MuhićOstali prilozi:
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» MIJENJAJMO OVO STANJE IZ TEMELJA
16. October 2020 14:40