Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Minhen
U DŽEMATU HIDAJE PROMOVIRANA KNJIGA “DER KORAN UND DIE FRAUEN“
Autor: B.net
Objavljeno: 26. May 2019. 15:05:38


U petak, 24. maja 2019. Godine, odnosno devetnaestog dana ramazana, u džamiji džemata Hidaje održana jepromocija knjige “Der Koran und die Frauen” autora dr.hfz. Benjamin-ef. Idriza.

Nakon klanjanja akšam-namaza, te iftara kojeg je priredila porodica Hodžić Nihada, u predjacijsko vrijeme pred velikim brojem prisutnih vjernika upriličena je promocija knjige “Der Koran und die Frauen” autora dr. hfz. Benjamin-ef. Idriza. Na početku prisutne je poselamio mr.sc Damir-ef. Babajić, ramazanski imam i muallim u džematu Hidaje, zahvalivši se svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da zajedno se okoristimo ovom promocijom. Zahvalio se i autoru knjige na dolasku kao i na trudu i zalaganju na polju društvenog aktivizma te promocije islamskih pozitivnih vrijednosti.

U svom kratkom obraćanju mr. sc Damir-ef. Babajić je istakao važnost druženja s knjigom te vrijednosti knjige“ Der Koran und die Frauen” kao i teme koje tretira.O knjizi je govorio autor dr. hfz. Benjamin ef. Idriz. On se na početku zahvalio džematu, imamima i organizatorima promocije. Izrazio je zadovoljstvo što se promocija održava u ovom džematu. On je govorio o motivima knjige, načinu pisanja i doživljajima tema koje je obrađivao, te istakao mjesto zadate teme u naučnom diskursu kao i važnost u svakodnevnom životu, a posebno u mjestu gdje muslimani bivstuju u Evropi. Hafiz Benjamin je potom istakao važnost razumijevanja ove teme, njene primjene u muslimanskom, evropskom društvu, te naveo nekoliko primjera o odnosu islama, Kur’ana, sunneta prema ženi. Kakav je položaj žene u islamu, žena u Novom i Starom zavjetu, šta kažu islamski učenjaci, kako razumjeti ajete o ženi, žena u vrijeme i poslije džahilijjeta, kada god se nešto govori o islamu na Zapadu u fokusu je žena, islam je zaštitio identitet žene, su neka od pitanja koja je tretirao hfz. Benjamin.

Dr. hfz. Benjamin-ef. Idriz je imamu džematu Penzbergu, Medžlis IZ-e Bajern. Aktivno sudjeluje u medijskoj prezentaciji islamskog vjerovanja, pogotovo prezentaciji muslimana na Zapadu. Saradnik je nekoliko dnevnih listova, magazina i web portala, kako u BiH tako i u Njemačkoj. Pored promovisane knjige “Der Koran und die Frauen ” autor je još nekoliko djela, te velikog broja radova na tri evropska jezika.Nakon promocije Džinić Ermin, ispred tima za kupovinu prostorija, prezentirao džematlijama aktivnosti na polju kupovine zemljišta, dosadašnje aktivnosti i šta je to potrebno u skorije vrijeme uraditi. Pozvao je sve džematlije da se uključe u akciju obezbjeđivanja sredstava za kupovinu zemljišta, istakavši da je neophodna pomoć i podrška svih džematlija i prijatelja, te predložio akciju „500 Eura za zemljište“ a koja bi trajala samo do kraja ramazana.

Nakon prezentacije Džinića uvaženi hafiz dr. Benjamin Idriz zajedno sa svojom hanumom Nerminom se upisao u vakife za kupovinu zemljišta za gradnju vlastitih prostorija džemata Hidaje u iznosu od po 500 Eura. Molimo Allaha da ga nagradi, njega i njegovu hanumu, a ostale poznanike i prijatelje pozivamo da se uvakufe u hairli djelo kupovine zemljišta i gradnje džamije džemata Hidaje.
Promocija je održana pred velikim brojem zaljubljenika knjige. Završena je klanjanjem jacije i teravih-namaza, kojeg je predvodio hafiz Benjamin. (D.B.)Ostali prilozi:
» SUSRET PARRYA I AVDA NA NAJMISTERIOZNIJEM BRDU PLANETE
Faruk Međedović | 14. October 2019 01:13
» ZAVIČAJ NOSIMO U SEBI
Alija Kadrić | 11. October 2019 17:06
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 16. September 2019 17:49
» STILISTIKA KUR'ANA U DJELU HASANA KJAFIJA PRUŠČAKA
Dr. hfz. Safvet Halilović | 09. September 2019 14:27
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
Said Šteta | 12. August 2019 05:49
» BRAT I SESTRA PROMOVISALI SVOJE PROJEKTE
Eset Muračević | 23. July 2019 20:53
» PROMOCIJA KNJIGE “DJEČAK SA RUKAMA STARCA”
Said Šteta | 23. July 2019 20:12
» PJESNIK DŽAFIĆ DVIJE PJESME POSVETIO SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 09. July 2019 19:37
» PROMOCIJA KNJIGE O BOSANSKIM GAZIJAMA
B.net | 02. July 2019 17:57
» GORNJI VAKUF RASPLAKALE BATONOVE PRIČE
Bošnjaci.Net | 26. June 2019 18:04
Ostali prilozi istog autora: