Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Iftar za članove, prijatelje i simpatizere
RAMAZANSKA POSJETA EVROPSKOG MUFTIJE ISLAMSKOJ ZAJEDNICI STUTTGART
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. May 2019. 15:05:48
EVROPSKI MUFTIJA DR. KOZLIĆ: Zahvalnost građanima i Vladi Njemačke na pružanju višestrukih vrsta pomoći bosanskom narodu tokom agresije na BiH!


U sklopu svojih zvaničnih ramazanskih posjeta džematima Medžlisa Stuttgart, muftija IZ u BiH za zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić je u subotu, 25.05. 2019 / 20. ramazana 1440.h.g., boravio u prvoj zvaničnoj radnoj posjeti džematu IZ Stuttgart.

Tu noć upriličen je iftar za članove, prijatelje i simpatizere ove Zajednice. Iftaru je prisustvovalo oko 120 uglednih i poznatih ličnosti iz javnog života grada Stuttgarta, predstavnika crkvenih organizacija, drugih udruženja i asocijacija, susjednih džemata, te diplomatskog kora RBiH na čelu sa Generalnim konzulom gosp. Beganom Muhićem.

Skup je započeo sa posebnim, za tu priliku priređenim programom, u vrlo lijepo i ukusno dekorisanom džematskom restoranu uz raznovrsne mirise i ugodnoj atmosferi i ambijentu.

Program su otvorili ramazanski imami Muhammed Abdullatif, student FIN-a iz Sarajeva i hfz. Sead Subašić student, Islamskog fakulteta Univerziteta al-Qasim Saudi Arabija.

U milozvučno proučenim odlomcima iz časnoga Kur'ana prenešen je Allahov poziv na međusobno upoznavanje, saradnju u dobru i razumijevanju i suživot, te prezentirano kur'ansko kazivanje o Isaovom, a.s., rođenju, što je popraćeno sa maksimalnom pažnjom i interesovanjem.

Skup je u ime članstva IZ Stuttgart poselamio, zaželio srdačnu dobrodoščicu i ugodan boravak predsjednik Izvršnog odbora Šemsudin Ljubijankić.


IMAM SUBAŠIĆ: Zabrinutost članova Džemata usljed rastuće negativne uloge i tendencija desnoradikalnih i ekstremnih grupacija, kao i sve agresivnijeg ateizma i materijalizma, te pozvao sve potencijalne birače da svojim glasovima omoguće dolazak čestitih i poštenih članova Evropskog parlamenta


Imam Džemata Hamza Subašić je takođe u svom izlaganju izrazio dobrodošlicu, govorio o potrebi i velikoj koristi ovakvih susreta, istakao zajedničke tačke i interese svih pripadnika religijskih zajednica i društava u ovoj sredini, te naglasio sve veću zabrinutost članova Džemata usljed rastuće negativne uloge i tendencija desnoradikalnih i ekstremnih grupacija, kao i sve agresivnijeg ateizma i materijalizma, te pozvao sve potencijalne birače da svojim glasovima omoguće dolazak čestitih i poštenih članova Evropskog parlamenta. Posebno je podvukao dodirne tačke Kur'ana i Evangelijuma koji svojim sadržajima približavaju pripadnike religija. „Isa, a.s., je dolazak Muhammeda, s.a.v.s, najavio kao „radosnu vijest svim svjetovima“, a Muhamed, s.a.v.s., je Isaa, a.s., označavao kao brata (moj brat Isa, a.s.). Mnogo je više onoga što nas spaja i približava od onoga što nas razdvaja i udaljava jedne od drugih.

„Oh ihr Menschen, euer Herr ist derselbe, euer Vater ist derselbe, ihr seid alle Abkömmlinge von Adam, und Adam ist aus Erde geschaffen. Den Vorzug unter euch hat nur der, der am gerechtesten ist.“

- “O ljudi, vaš Gospodar je isti, vaš otac je isti, svi ste potomci Adama / Adema, a Adam / Adem je od zemlje. Jedini koji ima privilegiju je onaj koji je najpravedniji”

„Wenn Islam Gott ergeben heißt, im Islam leben und sterben wir alle.“
- “Ako islam predanost Bogu znači, onda u islamu živimo i umiremo svi“, - govorio je njemački pjesnik Goethe.

Na kraju svog izlaganja imam H. Subašić je rekao kako se ovaj džemat tokom svojih trideset godina uspješnog rada i postojanja intenzivno zalagao za međusobno upoznavanje, suživot, razumijevanje i integraciju u njemačko društvo zu očuvanje svog identiteta, tradicije i kulture.


Muftija Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić: Radost i zadovoljstvo što prisustvuje jednom ovakvom susretu gdje vidi nurom ozarena lica, željna upoznavanja, razgovora, dijaloga, razumijevanja i zajedničkih projekata od opšte koristi i dobra


Naravno, ovom časnom i impozantnom skupu na kraju programa se u svom sažetom i nadahnutom govoru obratio i muftija IZ u BiH za Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić, izrazivši radost i zadovoljstvo što prisustvuje jednom ovakvom susretu gdje vidi nurom ozarena lica, željna upoznavanja, razgovora, dijaloga, razumijevanja i zajedničkih projekata od opšte koristi i dobra. Srdačno se zahvalio građanima i Vladi Njemačke na pružanju višestrukih vrsta pomoći bosanskom narodu tokom agresije na BiH, te podršci predstavnika njemačkih vlasti BiH u njenom procesu pridruživanja Evropskoj uniji, rekao je između ostaloga muftija dr. Kozlić.

Prisutni su s velikom pažnjom i interesovanjem pratili izlaganje ovog uglednog gosta, očekujući i nadajući se da su Bošnjaci konačno dobili dostojnog i sposobnog vjerskog predstavnika koji će dosljedno artikulisati njihove interese i potrebe u sredinama u kojima žive.Naglasimo i to da su, u minutama između izlaganja, recitalom, najavama, čitanjem tekstova prijevoda i ilahijom program susreta ukrasili književnik i umjetnik Mustafa Širbić, Safija Biševac, Mirheta Omerović, Muhamed Ali Bašić i Dženisa Pjanić.

Petnaest minuta prije iftara iskoristili su ugledni gosti da se zahvale na pozivu, lijepom i toplom gostoprimstvu, izrazivši nasušnu potrebu za ovakvim još češćim susretima.

Istaknimo još jedan poseban momenat koji se desio te mubarek ramazanske večeri, a to je postjacijsko obraćanje prvog evropskog muftije IZ u BiH dr. Osman ef. Kozlića, klanjačima koji su džamijski prostor ispunili do posljednjeg mjesta, a u kojem je ugledni gost prokomentarisao ajet časnog Kur’ana i kudsij hadis koji govore o angažmanu svakog muslimana i muslimanke u radu na islamskom planu, slozi i tolerantnosti muslimana jednih prema drugima i vrijednostima ramazana sa svim njegovim sadržajima.Na sugestiju džematskog imama da među klanjačima ima i veliki broj arapske braće i sestara, Muftija im se toplo i emotivno obratio na arapskom jeziku, što je izazvalo pravo oduševljenje i suze radosnice.

Nakon Muftijinog obraćanja uživanje je nastavljeno kroz teravih i noćni namaz.

Sutradan je Muftija održao prvi neformalni radni sastanak sa imamom džemata i članovima Izvršnog odbora, na kome je iscrpno upoznat sa historijatom i razvojem, aktivnostima džemata, te određenim subjektivnim i objektivnim poteškoćama i problemima.

Naravno, razmijenjena su mišljenja, sugestije i prijedlozi i oko budućeg zajedničkog rada na planu sprovođenja potrebnih svobuhvatnih reformi u cilju što boljeg i uspješnijeg organiziranja naših džemata, u Njemačkoj posebno i zemljama cijele Evrope, uopšte.


Ostali prilozi:
» STABILOKRATA VUČIĆ
DW.de | 22. June 2020 21:38
» POSLJEDNJI IZDISAJ
Šefka Begović-Ličina | 12. June 2020 05:56
» ONAJ KOJI NIJE SPOSOBAN DA OTKLANJA UZROKE, BIVA UGROŽEN POSLJEDICAMA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2020 17:56
» ISTRAŽIVAČ ASTRONAUTIKE
Božidar Proročić | 09. June 2020 14:39
» ZA JEDNOG SRBINA - HILJADU MUSLIMANA
Bošnjaci.Net | 06. June 2020 18:42
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
Mr. Milan Jovičić | 04. June 2020 18:45
» ALISIN PUT – OD BILEĆE PREKO PLAVA DO NEW YORKA
Bošnjaci.Net | 03. June 2020 15:36
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. June 2020 14:53
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38