Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Priština: Neuobièajeno za Balkan, pokop Ibrahima Rugove protekao bez vjerskih obreda mnogi vjeruju da je pravi razlog Rugovin prelazak u katolièanstvo?
IBRAHIM RUGOVA SAHRANJEN UZ VISOKE DRŽAVNE I NACIONALNE POÈASTI
Objavljeno: 27. January 2006. 00:01:00
U Prištini je danas, uz najviše poèasti, sahranjen kosovski predsjednik Ibrahim Rugova.
Lafet s kovèegom, uz zvuke posmrtnog marša i u pratnji pripadnika Kosovskog zastitnog korpusa, išao je do prištinskog naselja Velanija, gdje je, na bivšem partizanskom groblju, u neposrednoj blizini Spomen-kosturnice gdje su sahranjeni i poginuli pripadnici Oslobodilaèke vojske Kosova, u 15 sati obavljena sahrana bez vjerskog obreda.
Za kovèegom je išla porodica, najviši domaæi i meðunarodni zvaniènici i mnogobrojni graðani.
Veoma niske temperature nisu sprijeèile ljude iz svih dijelova Kosova da u dugim pješaèkim kolonama krenu put Velanije. Centar Prištine bio je blokiran od jutarnjih sati.
Sahrani su, pored èlanova porodice, prisustvovali i najviši predstavnici UNMIK-a, KFOR-a, oko 40 stranih delegacija i više desetaka hiljada ljudi.Od Rugove su se prethodno oprostili šef UNMIK-a Soren Jessen-Petersen, premijer Bajram Kosumi, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, izaslanik predsjednika SAD-a Alfonso Jacson, potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Kolj Beriša i predsjednik Skupštine Kosova Nedžat Daci, javio je Tanjug.
U Prištinu su osim visokog predstavnika EU Javiera Solane i komesara za proširenje Ollija Rehna, doputovali i specijalni predstavnik za pregovore o statusu Martti Ahtisaari, predsjednici Slovenije, Hrvatske i Makedonije Janez Drnovšek, Stipe Mesiæ i Branko Crvenkovski, predsjedavajuæi Predsjwedništva BiH Ivo Miro Joviæ, šef diplomatije Crne Gore Miodrag Vlahoviæ, višeèlana delegacija Albanije, kao i visoke delegacije evropskih zemalja i SAD-a.
Ceremeniji su prisustvovali i bivši šefovi UNMIK-a Bernard Kouchner i Michael Steiner.

Rugova katolik ili musliman

Nekoliko britanskih dnevnika piše u petak o sahrani Ibrahima Rugove kome je, kako navodi \"The Guardian\", kao lideru pokreta za nezavisnost na Kosovu prireðen herojski ispraæaj, a isto tako primjeæuje da je, što je neuobièajeno za Balkan, pokop Ibrahima Rugove protekao bez vjerskih obreda. Organizatori kao razlog navode nacionalni i državni karakter ceremnije ali mnogi vjeruju da je pravi razlog Rugovin prelazak u katolièanstvo o èemu su skoro deset godina kolale glasine koje niko nije demantirao.
Ibrahim Rugova roðen je u muslimanskoj porodici ali ga veæ dugo godina niko nije vidio u džamiji. Protivno muslimanskim obièajima, dodaje \"Independent\", otvoreni kovèeg s Rugovinim tijelom je od ponedjeljka bio izložen u skupštini Kosova i vlada opæe uvjerenje da bi neislamski vjerski obred uznemirio Albance koji su u ogromnoj veæini muslimani. (Pripremio EK)Ostali prilozi: