Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DF: APELACIJA BORJANE KRIŠTO JE PROPALA, ZATO SE ODLAŽE ODLUČIVANJE USTAVNOG SUDA
Autor: B.net
Objavljeno: 28. May 2019. 15:05:03


Nastojanje predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se obrati na zajedničkoj sjednici Parlamentarne skupštine i Doma naroda Bosne i Hercegovine, kako bi ukazao na neprovođenje odluka Ustavnog suda uz navodno odbacivanje političkih utjecaja ima za cilj da potakne provedba samo odluke u predmetu „Božo Ljubić“ koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Gospodin Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH uz nevješto obrazloženje da u toj najvišoj sudskoj instanci nema političkih pritisaka, veoma vještom igrom odlaže i neće da stavi na razmatranje predmet Borjane Krišto, kojim je apelantica faktički priznala da je predmet „Božo Ljubić“ više nije upotrebljiv za političke ciljeve HDZ-a.

Upravo HDZ traži takve izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi Bosna i Hercegovina bila miljama udaljenija od kandidatskog statusa za Europsku uniju. Radi se o prijedlogu sa elementima dodatne diskriminacije u potpunoj suprotnosti sa europskim normama i vrijednostima.

Razloge zašto Knežević odlaže odlučivanje po apelaciji Borjane Krišto skidajući taj predmet sa plenarnih sjednica Ustavnog suda BiH u decembru 2018. godine, zatim u martu i junu 2019 godine, mogu se sagledati u njegovom eventualnom neslaganju sa onim što je sudija izvjestilac sačinio kao prijedlog odluke.

Tu se vidno naziru i konture političkih utjecaja na Ustavni sud BiH, koje Knežević nevješto pokušava odbaciti, ali je činjenica da je u medijima bilo prikazano kako se članovi HDZ-a sastaju sa jednim od sudaca Ustavnog suda BiH, gospodinom Matom Tadićem, koji je bio nekadašnji ministar iz reda HDZ-a, pa čak i suoptuženik sa Draganom Čovićem u jednom davnom predmetu.

Ako to nije vršenje političkog utjecaja, šta onda jeste. Kada tome pridodamo da HDZ ima i historijat u tajnim sastancima sa članovima Centralne izborne komisije, onda je sasvim jasno odakle ti politički utjecaji zapravo dolaze.Ostali prilozi:
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» MIJENJAJMO OVO STANJE IZ TEMELJA
16. October 2020 14:40