Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Iftar u organizaciji Minhenskog foruma za islam
STUDENT FIN-A UČIO JE EZAN U CENTRU MINHENA
Autor: Damir ef. Babajić
Objavljeno: 28. May 2019. 18:05:58


U nedjelju, 26.05.2019., Minhenski forum za islam, na čelu sa imamom džemata Penzberg hfz. dr. Benjamin ef. Idrizom, organizovao je iftar u centru grada Minhena na kome je bilo oko 1000 prisutnih, kako muslimana razlicitog etničkog porijekla tako i pripadnika drugih vjera.

Prediftarski program je otvoren učenjem Kur'ana hfz. Belmina Mehića, a proučene ajete na njemački jezik prevela je Iman Belajouza. Nakon toga se prisutnima obratio hfz. dr. Benjamin ef. Idriz, koji je u svom govoru pohvalio grad Minhen, kao jedan grad koji voli život, te da ovaj događaj, iako po prvi put organizovan, daje dojam kao da je dio dugogodišnje tradicije Minhena. Nakon toga, u svojstvu izaslanika gradonačelnika Minhena prisutnima se obratila Schönefeld-Korn te tom prilikom prenijela pozdrave gradonačelnika Diter Rajtera.U prediftarskom programu su prisutni mogli da uživaju u ilahijama, u izvedbi Delile Durmić i klavijaturiste Rejjana Sarajlića. Vrijeme iftara je označeno učenjem ezana studenta Fakulteta islamskih nauka Ibrahima Bilčevića, čije učenje prisutne nije ostavilo ravnodušnim.

Iftar su svojim prisustvom uveličali i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj za regiju Bajern Izet ef. Bibić i Marian Offman, gradski vijećnik ispred CSU stranke. Tokom iftara su članovi hora Nur iz džemata Tevhid svojim izvedbama ilahija dodatno uljepšali ambijent. Predivna iftarska atmosfera je privukla mnoge znatiželjne prolaznike koji nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli.Organizacija ovako velikog događaja bi bila nemoguća bez pedesetak muslimanskih mladića i djevojaka, koji su se nesebično angažovali kako bi sve proteklo na najvišem nivou i bez problema. Pored toga, najmlađi članovi mekteba Minhenskog Foruma za Islam (MFI) su se pobrinuli da iftarska sofra dobije prelijepu dekoraciju. Ovo je prvi put da su muslimani u ovolikom broju imali priliku da zajedno iftare u samom centru grada, a nadamo se da će to u budućnosti postati tradicija muslimana u Minhenu.
Ostali prilozi:
» DRAGO MI JE šTO SI USTALA DA BRANIŠ ČAST I UGLED SVOGA OCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2020 21:44
» PLANJAXOVO PERO: U TOKU KONKURS ZA NAJBOLJU PRIČU
Eset Muračević | 01. October 2020 16:25
» PRIJEDORČANIN EMIR RAMIĆ - ČUDO VELIKOG OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2020 14:01
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
Ostali prilozi istog autora:
» ŠTA POSLIJE RAMAZANA?
27. May 2019 20:25