Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Pismo Samri Ćosović-Hajdarević
SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 30. May 2019. 13:05:36

Samra Ćosović-Hajdarević

Tvoja bitka, je bitka za buduće generacije Bošnjakinja, koje će od tebe naučiti kako se u Skupštinu ne ulazi samo radi mjesečnog primanja, paušala, statusa, privilegija, nego kako se u Skupštini bori za ideale, kako politika nužno može biti kanalizacija, ali prioritetno treba biti plemenita vještina, kako žena koja nosi hidžab jeste pokrila kosu, ali joj mozak bezprijekorno funkcioniše.


Poštovana Samra, dužnost mi je da ti uputim pismo, da ti kao Bošnjakinja, muslimanka, osoba koja kao i ti nosi hidžab i bori se na svoj način za univerzalne vrijednosti civilizacije, istinu, pravdu, jednakost, za pravo Bošnjaka da konačno poslije genocida i kulutoricida u kontinuitetu, dugog perioda omalovažavanja, nipodaštavanja, ugnjetavanja, postanemo faktor, postanemo ono što jesmo, narod sa identitetom, bosanskim jezikom, kulturom, tradicijom, narod sa potpunom svijesti o sebi i svojim vrijednostima.

Pošto ovih dana osjećam koliko si izložena pritisku javnosti, koliko si kao žena nezaštićena i mogu slobodno reći ostavljena na vjetrometini ovog razulerenog društva, koje bi da doručkuje, ruča i večera tuđe pravo na slobodu, misao, koje se hrani time da u zemlju satre svakoga ko se drzne biti hrabar i buntovan, a kako nam Predsjednik Alija Izetbegović u emanet ostavi, da samo hrabri i buntovni mogu donijeti prosperitet, kao takva postala si meta mnogima, koji su navikli da budu podanici. sluge, prosjaci komadića dostojanstva koji im kao sadaku daju dušmani, tek toliko da ih ostave u životu do slijedećeg klanja.

Pišem ti ovo pismo kao znak moga ohrabrenja, podrške ali i upute. Želim ti reći, Samra ostani uspravna, ne dozvoli da te slome, nemoj popustiti pod pritiskom, kako bi se poćela pravdati, jer budi ubjeđena da se pravdaju samo oni koji su krivi, a ti Samra, nisi kriva, jer ne može biti kriv neko ko govori istinu, ne može istina biti kriva, kad je istina jedini pravi put. Nemoj postati žrtva političkih transakcija, odnosno nemoj odustati od onoga što jesi, Bošnjakinja sa stavom, koja se samo Boga boji, a ljude cijeni onoliko koliko zaslužuju.

Draga Samra, ovo kroz šta prolaziš nije samo tvoja borba, nego je borba za prava slobodu ovog naroda, za naše pravo da mislimo dakle postojimo, da budemo hrabri, a ne kukavice, da budemo robovi Gospodaru, a ne čovjeku. Tvoja bitka, je bitka za buduće generacije Bošnjakinja, koje će od tebe naučiti kako se u Skupštinu ne ulazi samo radi mjesečnog primanja, paušala, statusa, privilegija, nego kako se u Skupštini bori za ideale, kako politika nužno može biti kanalizacija, ali prioritetno treba biti plemenita vještina, kako žena koja nosi hidžab jeste pokrila kosu, ali joj mozak bezprijekorno funkcioniše. Samim ulaskom u Skupštinu KS postala si meta, što jasno ocrtava tvoju vrijednost, a nama izvan skupštinskih klupa ukazuje da si na istini, jer strijele dušmanske lete prema tebi.

Mjesec je ramazan, mjesec kad snosimo račune, kad se trudimo pobijediti sebe, kako bi mogli da pobijedimo dušmane, u ramazanu sami sebi dokazujemo koliko smo jaki i principijelni, koliko možemo da savladamo prepreka da bi došli do uzvišenog cilja. Znam da je i tebe, kao i sve nas ramazan ojačao, da si duhovno spremna da se izboriš sa iskušenjem koje je pred tobom, da si imanski jaka toliko, da svima dokažeš da im je uzalud ustati protiv tebe, kad si ti ubijeđena da je tvoj pomagač Allah dž.š., a boljeg pomagač nema.

Draga Samra, dobila si ulogu koju ne dobije svako u životu i trebaš biti ponosna, jer si ponijela bajrak koji bi mnogi na tvome mjestu odbili nositi. Ti si svojim stavovima porušila stereotipe, šokirala sve one koji su navikli da Bošnjak šuti, da bez pogovora ide na stratište, da s divljenjem gleda u tuđe, samo zato jer je tuđe, kao da nema vlastitih vrijednosti, da klima glavom bude zahvalan što je ostao živ, da nema stava i da mu mišljenje kroje drugi. Pokazala si im Samra ono čega se oni boje, a to je da se Bošnjak probudio, da više ne šuti, ne klima glavom, ne zahvaljuje se što je preživio, ne divi se njima, svjestan da je časno biti Bošnjak, očitala si im lekciju, da su Bošnjakinje ona jača strana našeg naroda, da mi odgajamo nove generacije, koje od njih neće tražiti dozvolu da budemo to što jesmo, generacije samosvjesnih, dostojanstvenih, a ne generacije poltrona, kukavica, dezertera i izdajnika.

Želim da znaš da nisi sama i da te mnogo nas podržava, te da istraješ, svjesna da ako slome tebe, to će biti jasna poruka svima koji su se osnažili tobom, da je slomljena sloboda, demokratija, pravo na mišljenje. To će biti poruka da u ovoj državi vladaju destruktivne sile, koje nastoje da Bošnjake sataniziraju, da nas u miru naprave fašistima i ako smo im u vremenu agresije dokazali da smo za sve njih civilizacijska elita. moralna vertikala, nacija od časti, čovjekoljublja, sa istančanim osjećajem za antifašizam.

Koliko god oni nastojali da spinovanjem od tebe naprave nešto što ti nisi, što nemaš u svome kodu, da tvoju iznesenu istinu, presvuku u odijelo zablude kojima zasljepljuju narod, ti ostani uspravna, jer znaš da ti je nijet bio čist, a njihove namjere prljave, da si podigla glas za nepravdu koja se čini tvom narodu na šta kao zastupnica imaš obavezu, a ne da ugroziš nečiju slobodu. Ne posustaj, jer Bošnjakinje nisu posustale ni u komunizmu, neka ti inspiracija budu one časne djevojke koje su sa munare Alipašine džamije pružile otpor Austrougarskom okupatoru, nisu preživjele, ali su ušle u historiju, kao šehidi, kao inspiracija da je najsvetije ostati upravan, ne dati dušmanu da nas pokori. Budi kao Sumejja r.a. koja zatrpana u pijesak na pustinskoj žegi mušrike gleda u oči izgovarajući Ehadun Ehad, i ona je ostala upamćena kao prvi šedih islama. Budi kao Zejneba, koja staje pred Jezida koji je na vrhuncu moći i govori mu istinu u lice, ukazuje mu na zulum koji je učinio. I Zejnebu su zabilježile stranice historije. Budi kao nana Fata Orlović koju ništa i niko nije uspio pokolebati, koja svojom odvažnošću dušmane baca na koljena. Nanom Fatom se ponosi Svijet. Budi Samra ono što jesi, jer takva trebaš ovom narodu, pokaži svima da se na istini stoji i onda kad ostaneš sam. Budi onaj mrav koji gasi vatru u koju je bačen Ibrahim a.s, samo da bi pokazao na čijoj je strani.
Neka te ne ušute i neka te ne pokolebaju, jer časnije je stajati trenutak na putu borbe za istinu, nego čitav život proživjeti u zabludi. Ako tebe poraze, porazit će smisao onoga u šta mnogi vjerujemo, i pokolebat će neke nove Samre koje sutra trebaju preuzeti emanet, trebaju biti u Skupštini i braniti principe, ideale, biti Bošnjakinje.

Ne posustaj Samra, radi emaneta šehida i prava onih koji tek treba da dođu.

Elmedina MuftićOstali prilozi:
» MOŽDA JE PREKASNO, ALI BOLJE IKAD NEGO NIKAD, NIJE ŠALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. September 2019 15:20
» DNEVNIK.BA - ŠAGOLJICA, DALEKO OD NOVINARSKOG I LJUDSKOG KODEKSA
Mr. Milan Jovičić | 14. September 2019 16:00
» KO POSLJEDNJI ODE NEK’ UGASI SVJETLO U GRADU
B.net | 07. September 2019 12:05
» SPARINA PRED POVJETARAC
Ajša Čišija | 05. September 2019 14:50
» KOCKA JE ZLO KOJA UNIŠTAVA
MINA | 04. September 2019 14:34
» BOŠNJAČKI PIONIRI NA AMERIČKOM ZAPADU
Mahir Dizdar | 25. August 2019 15:53
» TUŽNA PRIČA I DOGAĐANJA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 22. August 2019 19:04
» “DAN KADA JE IZGORJELO MILION KNJIGA”
Said Šteta | 22. August 2019 11:41
» LICEMJERSTVO I FARSA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 20. August 2019 02:16
» BOSNA I HERCEGOVINA, JEDINA NAM JE DRŽAVA!
Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019 07:40
» LJUDI OD VJERE MORAJU PODIĆI GLAS
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 11. August 2019 10:23
» AREFATSKA DOVA ZA HADŽINCE I HADŽIJE IZ BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 20:40
» VIJEKOVIMA ČOVJEK BOSANSKI OBAVLJA HADŽ
MINA | 09. August 2019 09:09
Ostali prilozi istog autora:
» KIDISANJE NA BOŠNJAKE
23. August 2019 18:41
» BREGOVIĆEVA TROPRSTA PISMA
17. August 2019 02:37
» SIKTER OD BOSNE I BOŠNJAKA
29. May 2019 13:24
» STRATEGIJA DUŠMANA BOSNE
07. May 2019 21:03