Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Pismo Samri Ćosović-Hajdarević
SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 30. May 2019. 13:05:36

Samra Ćosović-Hajdarević

Tvoja bitka, je bitka za buduće generacije Bošnjakinja, koje će od tebe naučiti kako se u Skupštinu ne ulazi samo radi mjesečnog primanja, paušala, statusa, privilegija, nego kako se u Skupštini bori za ideale, kako politika nužno može biti kanalizacija, ali prioritetno treba biti plemenita vještina, kako žena koja nosi hidžab jeste pokrila kosu, ali joj mozak bezprijekorno funkcioniše.


Poštovana Samra, dužnost mi je da ti uputim pismo, da ti kao Bošnjakinja, muslimanka, osoba koja kao i ti nosi hidžab i bori se na svoj način za univerzalne vrijednosti civilizacije, istinu, pravdu, jednakost, za pravo Bošnjaka da konačno poslije genocida i kulutoricida u kontinuitetu, dugog perioda omalovažavanja, nipodaštavanja, ugnjetavanja, postanemo faktor, postanemo ono što jesmo, narod sa identitetom, bosanskim jezikom, kulturom, tradicijom, narod sa potpunom svijesti o sebi i svojim vrijednostima.

Pošto ovih dana osjećam koliko si izložena pritisku javnosti, koliko si kao žena nezaštićena i mogu slobodno reći ostavljena na vjetrometini ovog razulerenog društva, koje bi da doručkuje, ruča i večera tuđe pravo na slobodu, misao, koje se hrani time da u zemlju satre svakoga ko se drzne biti hrabar i buntovan, a kako nam Predsjednik Alija Izetbegović u emanet ostavi, da samo hrabri i buntovni mogu donijeti prosperitet, kao takva postala si meta mnogima, koji su navikli da budu podanici. sluge, prosjaci komadića dostojanstva koji im kao sadaku daju dušmani, tek toliko da ih ostave u životu do slijedećeg klanja.

Pišem ti ovo pismo kao znak moga ohrabrenja, podrške ali i upute. Želim ti reći, Samra ostani uspravna, ne dozvoli da te slome, nemoj popustiti pod pritiskom, kako bi se poćela pravdati, jer budi ubjeđena da se pravdaju samo oni koji su krivi, a ti Samra, nisi kriva, jer ne može biti kriv neko ko govori istinu, ne može istina biti kriva, kad je istina jedini pravi put. Nemoj postati žrtva političkih transakcija, odnosno nemoj odustati od onoga što jesi, Bošnjakinja sa stavom, koja se samo Boga boji, a ljude cijeni onoliko koliko zaslužuju.

Draga Samra, ovo kroz šta prolaziš nije samo tvoja borba, nego je borba za prava slobodu ovog naroda, za naše pravo da mislimo dakle postojimo, da budemo hrabri, a ne kukavice, da budemo robovi Gospodaru, a ne čovjeku. Tvoja bitka, je bitka za buduće generacije Bošnjakinja, koje će od tebe naučiti kako se u Skupštinu ne ulazi samo radi mjesečnog primanja, paušala, statusa, privilegija, nego kako se u Skupštini bori za ideale, kako politika nužno može biti kanalizacija, ali prioritetno treba biti plemenita vještina, kako žena koja nosi hidžab jeste pokrila kosu, ali joj mozak bezprijekorno funkcioniše. Samim ulaskom u Skupštinu KS postala si meta, što jasno ocrtava tvoju vrijednost, a nama izvan skupštinskih klupa ukazuje da si na istini, jer strijele dušmanske lete prema tebi.

Mjesec je ramazan, mjesec kad snosimo račune, kad se trudimo pobijediti sebe, kako bi mogli da pobijedimo dušmane, u ramazanu sami sebi dokazujemo koliko smo jaki i principijelni, koliko možemo da savladamo prepreka da bi došli do uzvišenog cilja. Znam da je i tebe, kao i sve nas ramazan ojačao, da si duhovno spremna da se izboriš sa iskušenjem koje je pred tobom, da si imanski jaka toliko, da svima dokažeš da im je uzalud ustati protiv tebe, kad si ti ubijeđena da je tvoj pomagač Allah dž.š., a boljeg pomagač nema.

Draga Samra, dobila si ulogu koju ne dobije svako u životu i trebaš biti ponosna, jer si ponijela bajrak koji bi mnogi na tvome mjestu odbili nositi. Ti si svojim stavovima porušila stereotipe, šokirala sve one koji su navikli da Bošnjak šuti, da bez pogovora ide na stratište, da s divljenjem gleda u tuđe, samo zato jer je tuđe, kao da nema vlastitih vrijednosti, da klima glavom bude zahvalan što je ostao živ, da nema stava i da mu mišljenje kroje drugi. Pokazala si im Samra ono čega se oni boje, a to je da se Bošnjak probudio, da više ne šuti, ne klima glavom, ne zahvaljuje se što je preživio, ne divi se njima, svjestan da je časno biti Bošnjak, očitala si im lekciju, da su Bošnjakinje ona jača strana našeg naroda, da mi odgajamo nove generacije, koje od njih neće tražiti dozvolu da budemo to što jesmo, generacije samosvjesnih, dostojanstvenih, a ne generacije poltrona, kukavica, dezertera i izdajnika.

Želim da znaš da nisi sama i da te mnogo nas podržava, te da istraješ, svjesna da ako slome tebe, to će biti jasna poruka svima koji su se osnažili tobom, da je slomljena sloboda, demokratija, pravo na mišljenje. To će biti poruka da u ovoj državi vladaju destruktivne sile, koje nastoje da Bošnjake sataniziraju, da nas u miru naprave fašistima i ako smo im u vremenu agresije dokazali da smo za sve njih civilizacijska elita. moralna vertikala, nacija od časti, čovjekoljublja, sa istančanim osjećajem za antifašizam.

Koliko god oni nastojali da spinovanjem od tebe naprave nešto što ti nisi, što nemaš u svome kodu, da tvoju iznesenu istinu, presvuku u odijelo zablude kojima zasljepljuju narod, ti ostani uspravna, jer znaš da ti je nijet bio čist, a njihove namjere prljave, da si podigla glas za nepravdu koja se čini tvom narodu na šta kao zastupnica imaš obavezu, a ne da ugroziš nečiju slobodu. Ne posustaj, jer Bošnjakinje nisu posustale ni u komunizmu, neka ti inspiracija budu one časne djevojke koje su sa munare Alipašine džamije pružile otpor Austrougarskom okupatoru, nisu preživjele, ali su ušle u historiju, kao šehidi, kao inspiracija da je najsvetije ostati upravan, ne dati dušmanu da nas pokori. Budi kao Sumejja r.a. koja zatrpana u pijesak na pustinskoj žegi mušrike gleda u oči izgovarajući Ehadun Ehad, i ona je ostala upamćena kao prvi šedih islama. Budi kao Zejneba, koja staje pred Jezida koji je na vrhuncu moći i govori mu istinu u lice, ukazuje mu na zulum koji je učinio. I Zejnebu su zabilježile stranice historije. Budi kao nana Fata Orlović koju ništa i niko nije uspio pokolebati, koja svojom odvažnošću dušmane baca na koljena. Nanom Fatom se ponosi Svijet. Budi Samra ono što jesi, jer takva trebaš ovom narodu, pokaži svima da se na istini stoji i onda kad ostaneš sam. Budi onaj mrav koji gasi vatru u koju je bačen Ibrahim a.s, samo da bi pokazao na čijoj je strani.
Neka te ne ušute i neka te ne pokolebaju, jer časnije je stajati trenutak na putu borbe za istinu, nego čitav život proživjeti u zabludi. Ako tebe poraze, porazit će smisao onoga u šta mnogi vjerujemo, i pokolebat će neke nove Samre koje sutra trebaju preuzeti emanet, trebaju biti u Skupštini i braniti principe, ideale, biti Bošnjakinje.

Ne posustaj Samra, radi emaneta šehida i prava onih koji tek treba da dođu.

Elmedina MuftićOstali prilozi:
» KO POMJERI MEĐU ILI GRANICU, ONA GA SAMA KUNE
Bošnjaci.Net | 04. August 2021 06:39
» TRI OMČE OKO DODIKOVOG VRATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2021 14:25
» POUKA I PORUKA ZA SVAKOGA INSANA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2021 14:02
» KAKO I S KIM GRADITI KOMŠIJSKE ODNOSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. July 2021 16:18
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2021 22:29
» BOŠNJACI, DRŽAVNI MINISTRI, POD OPTUŽBOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. July 2021 18:18
» KO ĆE SASTAVITI RAŠTIMANI BOŠNJAČKI KORPUS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2021 17:45
» SASVIM JE JASNO DA JE OSMICA PATRIOTA, BORAC, ŽRTVA UROTE…
Muhamed Mahmutović | 15. July 2021 17:44
» SRBOLOGIJA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. July 2021 03:29
» NEGIRANJE GENOCIDA SE NIKADA NE SMIJE PRIHVATITI
Anadolu Agency (AA) | 03. July 2021 15:04
» MILANOVIĆU, BRINI SE O HRVATSKOJ(!) OSTAVI BOSNU I NAS U BOSNI NA MIRU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2021 14:43
Ostali prilozi istog autora:
» ZA SVE NEGATORE GENOCIDA!
24. July 2021 23:07
» BOSNA SE VOLI BEZ INTERESA
29. May 2021 15:07
» PONAVLJANJE IZDAJNIKA
18. March 2021 17:22
» VUČIĆEVE VAKCINE
02. March 2021 22:39
» ZAPIS O DANU NEZAVISNOSTI RBIH
28. February 2021 14:55
» OKREĆE SE FILM ŽIVOTA
27. December 2020 02:28
» URBANA FINA GRADSKA RAJA
23. December 2020 16:22
» TEŠKO JE BITI "BAKIR”
06. December 2020 17:24
» PORUKA POBJEDE I PORAZA
24. November 2020 14:31