Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ĐONLAGIĆ: ŠTA ZNAČI DODIKOVO "PREDOMISLILI SMO SE" OKO MAP-A
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 30. May 2019. 16:05:07


Potpredsjednik DF-a i predsjedavajući Kluba poslanika ove stranke u Parlamentu BiH prof. dr. Dženan Đonlagić kritički se na društvenim mrežama osvrnuo na stav SNSD-a o usvajanju ANP-a za aktivaciju MAP-a, podsjećajući na ulogu koju je stranka Milorada Dodika u usvajanju odluka koje su ključne za NATO integracije BiH.

Prof. dr. Đonlagić je na svom Facebook profilu objavio osvrt pod naslovom "'Predomisliti se' - nova praksa u politici na bh. način?!". Prenosimo ga u cjelini:

"Nekoliko mjeseci smo svjedoci kako se politika SNSD-a, uz nesebičnu i otvorenu podršku HDZ-a, predomislila u vezi svih ranije, konsenzusom donesenih političkih odluka u vezi MAP-a tj. Akcionog plana za članstvo u NATO savezu.

Naime, država Bosna i Hercegovina danas ima međunarodnu obavezu da dostavi svoj, prvi, "ANP" (Godišnji nacionalni program), plan nama potrebnih reformi u nekoliko strateških oblasti (npr. odbrana, resursi, ekonomija, vladavina prava), kako bi opravdala svoj vlastiti zahtjev i status koji ima u međunarodnom ugovornom odnosu sa međunarodnom organizacijom kakav je NATO savez.

Sve ranije konsenzusom donesene, sa naglaskom na konsenzusom, političke odluke su podržali i funkcioneri SNSD-a, prije svega u kapacitetu Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ovdje prije svega naglašavamo Odluku Predsjedništva BiH i predaju zahtjeva za MAP i Zakon o odbrani BiH, kojima smo mi, kao država zahtijevali, dobili status i sada imamo međunarodnu obavezu za rad unutar MAP-a.

Država Bosna i Hercegovina je odlukom NATO-a, na Samitu u Talinu, 2010. godine, dobila taj status i danas je već u MAP-u, kao obliku institucionalne saradnje sa NATO savezom.

Zato je ANP sada samo jedan tehnički alat (instrument) pomoću kojega će NATO ocjenjivati taj stepen realizovanih reformi u BiH.

Ne ulazeći sada u motive (svakako su oni u svjetlu prodora pro-ruske politike na Balkan) zašto se ekipa iz SNSD-a na čelu sa gospodinom Dodik Miloradom predomislila u vezi odluka u kojima su i sami učestvovali u punom kapacitetu i glasali "za", trebamo jasno i glasno kazati da se tako ne može uvoditi nova političla praksa djelovanja, jer bi mogla imati dalekosežne negativne posljedice po zemlju i sve njene građane.

Kakve implikacije može imati princip "predomislili smo se" ako sada prođe kao takav, ovoga puta od SNSD-a?

Hoćemo li sada sve odluke i zakone za koje se glasalo u prethodnom razdoblju i koji su na snazi staviti pod znak pitanja, ako se slučajno još neko predomisli u političkom životu Bosne i Hercegovine?

"Predomisliti se" u demokratskom kapacitetu, a to pravilo važi i u zemljama članicama EU i recimo Evropskom parlamentu, se može politički realizovati samo kroz institucije sistema i putem izmjena i dopuna zakona, odluka.

Dok se to ne desi u institucijama BiH, Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, "predomisliti se" se ne može uzeti kao valjan i pravno utemeljen argument da država Bosna i Hercegovina ne ispunjava svoje preuzete međunarodne obaveze.

Zato posebno čudi i nedavna izjava ambasadora Nj.E. Larsa Wigemarka kako se vlast treba uspostaviti bez uslovljavanja!?

Ako pravilo poštivanja zakona i vladavine prava važi u Švedskoj kao i u institucijama EU, a zasigurno važi, onda to mora da važi i u zemlji koja pretendira da bude punopravna članica EU kao što je Bosna i Hercegovina.

Zamislite da sada neki funkcioner i političar u EU izađe u javnost i kaže predomislili smo oko izglasane i usvojene odluke za "BREXIT" i nema ga, nećemo to realizovati, nema te obaveze i sl. Svi bi digli neviđenu galamu i počeli objašnjavati kako to ne može tako, odluka je donesena, zna se kako se mijenja odluka, mora se poštivati vladavina zakona, zakoni se mijenjaju i donose u parlamentima.

Tako i treba da bude, tamo u EU, svugdje u svijetu, tako neka bude i u Bosni i Hercegovini".Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: