Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

BH. PRAVOSUĐE U KANDŽAMA KRIMINALA
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 31. May 2019. 14:05:29


DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Odavno je postalo jasno da se radi o zloupotrebi pravnog sistema, demokratskih društvenih odnosa i očitom kriminalu – koji je veoma lako dokazati jer su dokazi o korupciji pravosuđa u BiH – javno dostupna svima. Nečasni tužioci čine da tužbe padaju i nečasne sudije koje tumače zakone u svom interesu a ne u interesu društvene zajednice koja ih plaća da provode zakon, bez posljedica mogu do mile volje da terorišu građane BiH. Za svoj nemar nikome ne odgovaraju jer su očito iznad zakona. Inzko – mudro spava jer je jasno da ne želi da se zamjeri kriminalcima koji su okupirali sve nivoe vlasti i POTPUNO BLOKIRALI DRŽAVU.
Skandal predsjednika VSTV, Milana Tegeltije, svugdje u svijetu bio bi kraj karijere u javnom sektoru, obzirom da je korupcija uhvaćena na djelu, dakle, snimljena je na videu i isti je objavljen u medijima. Samo u BiH kriminalci mogu i dalje bez problema ostajati na najvišim društvenim funkcijama – iako je u javnosti obznanjeno da se radi i radnjama koje su protivzakonite. Međutim, problem u BiH je znatno kompleksniji jer se sudstvo i tužilaštvo nalaze u kandžama kriminala, tako da pod izgovorom „da je nedopustivo da se vrši bilo kakav pritisak na dužnosnike pravosuđa“, stvar potpuno izmakla kontroli i stvorio se otuđeni centar moći koji teroriše građane i kompletnu državu.

Nedavni apeli najuticajnijih ambasada prema VSTV da počnu raditi svoj posao u interesu građana i društva ništa ne znači tom potpuno razularenom skupu precizno selektovanih političkih podobnika i uhljebnika – koji su potpuno obezvrijedili institucije pravosuđa da možemo reći da smo - ne samo posljednji u regiji i Evropi - već i na samom svjetskom dnu jer su sudski procesi postali farsa koji su daleko od zakona i pravde. Ako međunarodna zajednica očekuje od naroda da preuzme stvar u svoje ruke i obračuna se sa nosiocima sudske vlasti – onda se moramo zapitatI – šta u BiH, zaista, radi Inzko i OHR? Svakome upućenom u domaće (ne)prilike jasno je da građani ne mogu uticati na rad sudstva, niti političke stranke smiju bilo šta tu ispitivati – jer će se tumačiti kao pritisak na tužioce i sudije. Ustvari, jasno je da se radi o FLAGRANTNOJ ZLOUPOTREBI POLOŽAJA i podloj manipuaciji u cilju obezvređivanja najesencijalnije institucije društva, tj. sudske vlasti.

Dakle, radi se o trećem stubu vlasti – pored zakonodavne i izvršne, sudska vlast je temelj na kome počiva država. BEZ EFIKASNOG SUDSTVA NIJE MOGUĆE DA ZAKONODAVNA I IZVRŠNA VLAST BUDU EFIKASNE. Stoga, pošto sudska vlast ne radi svoj posao – jer se predmeti povlače po ladicama dok se krucijalni dokazi ne zagube, dok svjedoci ne umru, dok predmeti ne zastare, dok se ne nađe način da postupak padne sa formalne strane – bez obzira što postoje dokazi o počinjenim kaznenim djelima i tako dalje u beskraj – jer je nesagledivo koliko je predmeta u postupku u BiH. To niko ne zna niti ko smije da se bavi sudskim nemarom – jer će biti istog trena napadnut iz jakih pravosudnih utvrda tvrdeći da se nad njima provodi neprimjeren pritisak.

Odavno je postalo jasno da se radi o zloupotrebi pravnog sistema, demokratskih društvenih odnosa i očitom kriminalu – koji je veoma lako dokazati jer su dokazi o korupciji pravosuđa u BiH – javno dostupna svima. Nečasni tužioci čine da tužbe padaju i nečasne sudije koje tumače zakone u svom interesu a ne u interesu društvene zajednice koja ih plaća da provode zakon, bez posljedica mogu do mile volje da terorišu građane BiH. Za svoj nemar nikome ne odgovaraju jer su očito iznad zakona. Inzko – mudro spava jer je jasno da ne želi da se zamjeri kriminalcima koji su okupirali sve nivoe vlasti i POTPUNO BLOKIRALI DRŽAVU.

Parlamenti ne rade, državna vlast se ne uspostavlja – a sudstvo je haosu. I nikom ništa.
Dakle, danas imamo potpuni kolaps svih nivoa vlasti u BiH – a visoki predstavnik, čak, ne izražava ni jalovu zabrinutost. Često kaže – „narod je zadovoljan jer se ne buni, ne protestuje“. A kada narod izađe na proteste i traži ostavke – kao što je zatražena ostavka predsjednika VSTV, Milana Tegeltije, koji je uhvaćen na djelu dok se bavi korupcijom – onda Inzka nema nigdje. Mudro spava. Svakako da je sa ovim prvorazrednim skandalom predsjednika VSTV prevršena svaka mjera demokratije – jer je taj skandal daleko opasniji po državu od onog koji je oborio nedavno vladu u njegovoj Austriji. Međutim, Austija je ozbiljna država i bdi nad pravdom, dok je Inzko u BiH, faktički na suprotnom polu pravde, pa nužno proizilazi da bdi nad nepravdom jer pravdu očito redovno prespava.

Dakle, očigledno je da dok je Inzko na funkciji visokog predstavnika i ne poduzima baš ništa, korumpirano pravosuđe može slobodno da nastavi da se i dalje iživljava nad građanima BiH – jer njihovi protesti PIK-u ništa ne znače i možemo biti sretni kada pročitoma koji „žešći twiter“ pokojeg dužnosnik međunarodne zajednice i poneku zabrinutost usnulog visokog predstavanika – koji je već najavio svoje drugo poluvrijeme, dakle, još 10 godina spavanja i buncanja dok se kriminalci poigravaju sudbinom bh. građana, a mladi i školovani odlaze da grade zapadni svijet jer im je onemogućeno da izgrađuju državu Bosnu i Hercegovinu.

Bez evolucije svijesti pojedinaca, nema revolucije društva, bez pravde nema mira i suživota, bez poštenja nema pravde, bez naše omladine koja svakim danom odlazi nema ni države!
Vrijeme je da se građani Bosne i Hercegovine probude iz agonije i preuzmu vođenje društveno-političkih procesa u svojoj domovini – jer svi kojima se do sada ukazalo povjerenje pokazali su se nedostojnim.Ostali prilozi:
» NOŽ, ŽICA, BROJANICA
Said Šteta | 18. January 2021 12:50
» HUSEJN EF. ĐOZO NIJE UMRO, ON JE ŽIV, SAMO ŠTO MI (ONI) TO NE OSJEĆAJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 14:39
» DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021 19:13
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 16. January 2021 17:50
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
» USTAV SE TEMELJI I GRADI NA ŽRTVAMA JEDANAEST GENOCIDA
Željko Milićević | 01. January 2021 16:46
» MIGRANTI I MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA KRAJINI
Muhamed Mahmutović | 01. January 2021 14:34
» ALUMINIJSKI IGROKAZ FADILA NOVALIĆA I ČIMBENIKA
Mr. Milan Jovičić | 01. January 2021 14:33
» RAT PROTIV MIGRANATA: MIGRANTSKA KRIZA NA SRAMOTU I DUŠU SVIMA
Zijad Bećirević | 31. December 2020 00:34
» U SUSRET PROMJENI USTAVA BOSNE
Mr. sci. Džavid Begović | 30. December 2020 04:17
Ostali prilozi istog autora:
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
19. August 2019 19:46
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02