Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Šta je Milan Tegeltija napisao u otvorenom pismu visokom predstavniku
AMBASADE, OHR I OSCE ODGOVORILI TEGELTIJI: NIKO NE SMIJE BITI IZNAD ZAKONA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 07. June 2019. 13:06:58


OSCE, OHR, ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Nizozemske i Španije, oglasili su se u vezi afere "Potkivanje" i dešavanjima u VSTV-u. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

Dole potpisane ambasade i misije su alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTV-a. Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava.

Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage.

Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Ustvari, funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.

Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH.

Šta je Milan Tegeltija napisao u otvorenom pismu visokom predstavniku

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija uputio je otvoreno pismo ambasadorima zemalja članica PIK-a.
Tegeltija je kazao kako je povod za otvoreno pismo jučerašnje saopštenje Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koje se odnosi direktno na njega i postupak u kojem učestvuje kao tużena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca.

Tegeltijino pismo ambasadorima zemalja članica PIK-a prenosimo u cijelosti:

"Nemam namjeru govoriti o samom slučaju, sem istaći da je prvostepenom odlukom disciplinske komisije VSTS-a BiH, tužba protiv mene odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTS-u BiH.

Prinuđen sam da Vam se obratim ovim otvorenim pismom u cilju zašitite mojih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak.

Suštinsko ugrożavanje mojih gore navedenih prava posmatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava, prouzrokovala je nažalost, jučerašnja izjava Visokog predstavnika za BIH, gospodina Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.

Prije nego što elaboriram ovu moju tvrdnju, dozvolite mi da naglasim da sam odmah po saznanju za disciplinsku tużbu, uzeo godišnji odmor te prepustio vođenje institucije dvjema potpredsjednicama kako ne bih učestvovao u radu VSTS-a BiH dok se VSTS BiH kroz odgovarajući postupak ne izjasni o disciplinskoj tužbi.

Argumente koji su, po mom mišljenju, relevantni za odlučivanje, sam iznio javno jer nisam imao priliku drugačije, očekujući da disciplinska komisija razmotri cjelokupan slučaj u svim njegovim aspektima kako argumente tužioca tako i argumente tužene strane, a što je prirodno i svojstveno kontradiktornom postupku bez kojeg nema pravičnog suđenja.

Moji su argumenti od suštinskog značaja za samu odluku, jer se bave statusnim pitanjima koji su ključni za razumjevanje i ocjenu čitavog događaja, mog učešća u njemu i donošenje odluke.

Prvostepena komsija VSTS-a BiH je donoseći odluku zauzela po istom pitanju stav i donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe.

Rok za podnošenje žalbe traje a strane u postupku treba da ocjene da li prihvataju stav i argumentaciju prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH te se eventualno odluče za podnošenje żalbe.

Jučer, dana 6. juna 2019. godine gospodin Valentin Inzko je izdao saopštenje povodom prvostepene odluke disciplinske komisije VSTS-a BiH te svojim izjavama istovremeno sugerisao:

1. Kancelariji disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH.

2. Cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH u konkretnom slučaju.

3. Sugerisao drugostepenoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostepenom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku u konkretnom slučaju.

S obzirom na autoritet Visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sistemu, te ovlašenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata Visokog predstavnika za BiH) mogu značajno uticati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od učesnika kao tužena strana.

Na ovaj način gospodin Inzko je ugrozio moje pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji koja se odnosi na mene.

Podsjećam da disciplinski postupak prema stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ima karakter suđenja i da njega mora voditi nepristrasan tribunal (u ovom slučaju disciplinska komisija VSTS-a BiH), koji mora slobodno tumačiti zakone bez bilo kakvih intervencija i pritisaka bilo koje druge vlasti.

Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, niije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumjeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH.

Skrećući Vam na ovaj način pażnju na ovu situaciju koja ugrożava ne samo moja prava, nego i koncept vladavine prava u BiH, zamolio bih Vas da ovo pitanje raspravite na sjednici Vijeća za implementaciju mira, te da ukoliko nađete dovoljno osnova i potebe, o ovom problemu izvjestite i Savjet Bezbjednosti Ujedinjenih nacija", navodi se u pismu Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH.Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
Ostali prilozi istog autora: