Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Norveškoj upriličeno sjećanje na planetarni zločin genocida u Srebrenici
MEHOLJIĆ: SVIJET JE MALO NAUČIO IZ KLAONICE SREBRENICA
Autor: B.net
Objavljeno: 07. June 2019. 17:06:57


U gradskoj biblioteci norveškog grada Drammena, 6. juna 2019., uz prisustvo mnogobrojnih i uticajnih gostiju, a u organizaciji Bosanskog kulturnog udruzenja Drammen (BKUD), upriličeno je sjećanje na planetarni zločin - zločin genocida u Srebrenici.

Nakon proučene Fatihe i minute šutnje pred duše nevinih žrtava genocida u Srebrenici prisutnima se obratio predsjednik BKUD, Muhamed Mujkanović, sa pozdravnom riječju i naglasio da svi imamo obavezu i odgovornost da ne zaboravimo strahote agresije na BiH a posebno genocid u Srebrenici.Gradonačelnik grada Drammena, Tore Oppdal Hansen, je između ostalog istakao da se Srebrenica ne smije zaboraviti. Također se pohvalno izrazio o veoma uspješnoj integraciji Bosanaca u norveško društvo.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Nedim Makarević, se obrati skupu te naglasio da svi zajedno moramo čuvati i njegovati sjećanje na genocid u Srebrenici i druga naša stradanja, s ciljem da se to nikad, nikom i nigdje ne ponovi i ne dogodi.Posebnu dimenziju ovoj manifestaciji kulture pamćenja na genocidnu agresiju na BiH sa fokusom na genocid u Srebrenici je dao jedan od preživjelih Srebreničana, Šukrija Meholjić, svojom 25. po redu retrospektivnom izlozbom karikatura koje zorno svjedoče, podsjećaju i opominju na zlo vrijeme i zle ljude, i jasnom porukom da se ne zaboravi i nikad vise ne ponovi Srebrenica, te nadahnutim govorom kojim je, između ostalog, podsjetio da je Svijet malo naučio iz klaonice Srebrenica i da se svi trebamo probuditi i gledati drugom dioptrijom te nemile događaje iz prošlosti zarad bolje budućnosti.Izuzetan doprinos komemoraciji je dao profesor sa Oslo univeziteta Svein Mønnesland, te pripadnik EU snaga u BiH i Norveških veterana Eva Julie Gjersvik, direktor za rad i integraciju Manuela Ramin Osmundsen, predstavnici IZ u Norveškoj, predstavnici Norveške crkve, Organizacije stranaca u Norveškoj, predstavnici “Preporoda” – Udruženja Bosanaca i Hercegovaca u Norveškoj.

Organizator skupa je bilo Bosansko kulturno udruzenje Drammen (BKUD) Norveška.

Ovaj izuzetno dobro organizovan i sadržajno bogat program sjećanja na Srebrenicu je veoma profesionalno i kvalitetno vodio Amir Džaferi uz povremenu asistenciju Berzata Ihtimani i Muhameda Mujkanovića.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: