Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DUNOVIĆ: PITAM SE DO KOJE MJERE MOŽE IĆI SELEKTIVNO PAMĆENJE GOSPODINA ČAVARE
Autor: B.net
Objavljeno: 11. June 2019. 19:06:06


Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je danas (za portal vijesti.ba) da HDZ podržava evropski i NATO put, kao i vladavinu prava i uspostavljanje pravne države u BiH. Istovremeno je izjavio da je neophodno što prije formirati Vijeće ministara BiH, kako bi vlast na državnom nivou počela funkcionisati.

Tim povodom, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je sljedeće:

„Moram priznati da mi nije jasno na šta je Predsjednik FBiH, gospodin Čavara mislio kada je u istoj izjavi pozvao na formiranje Vijeća ministara BiH i spomenuo NATO put, koji, kako kaže, podržava HDZ. Iskreno se nadam da je u kapacitetu stranačkog funkcionera HDZ-a uspio objasniti kolegama iz SNSD, da je HDZ za takvu vladavinu prava u kojoj će se poštivati Zakon o odbrani BiH, po kojem je neophodno slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ukoliko to, pak, nije slučaj, onda ga molim da ne dovodi građane BiH u zabludu, te neka jasno kaže da li on lično i stranka iz koje dolazi samo deklarativno ili i suštinski podržavaju NATO put Bosne i Hercegovine. Poštivanje vladavine prava, na koju se Čavara poziva podrazumijeva poštivanje svih zakona, pa i Zakona o odbrani BiH, što znači da se Vijeće ministara ne može formirati, dok potencijalni mandatar i cijelo rukovodstvo stranke iz koje bi on trebao doći javno ignorišu Zakon o odbrani BiH i obaveze koje iz njega proističu.

Također, pozivanje na presude Ustavnog suda, u smislu blokiranja formiranja Federalne izvršne vlasti, kolega Čavara treba podrobnije pojasniti svim građanima BiH. Naime, nikako on i njegove stranačke kolege ne spominju izmjene Izbornog zakona u smislu presuda Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura. Pitam se do koje mjere može ići selektivno pamćenje gospodina Čavare“, piše u reakciji potpredsjednika FBiH Milana Dunovića na današnje izjave predsjednika FBiH Marinka Čavare za portal vijesti.ba.Ostali prilozi:
» U TOKU PROVJERA 11 KANDIDATA ZA SM BIH
Srna | 14. December 2019 12:51
» O KORACIMA ZA TRAJNIJU ZAŠTITU STEĆAKA
AA | 14. December 2019 12:44
» PETER HANDKE PROGLAŠEN PERSONOM NON GRATA
Vijesti.ba | 11. December 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora: