Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Rahime Halimanović, poestesa i pjevačica promovisala svoju šestu knjigu
VJETROVI SJETE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 12. June 2019. 17:06:09


U prisustvu brojnih prijatelja i poznanika među kojih su, imeđu ostalog, bili Mugdim Galijašević Galija, Bajro Perva, Hava Bužo-Sakić, Muhamed Spahić, Selma Hujdurović, Nazif Daglar, Begajeta Omerović, Mubera Bera Berass, Enisa Hrelja, Džemila Dženi Omerčajić, Mirsada Halać-Đulović, Fikret Hadžihalilović, Dina Karić i drugi, 8. juna ove godine, u Sarajevu, poestesa i interpretatorka naših tradicionalnih pjesama sevdalinki Rahima Halimanović, promovisala je svoju šestu knjigu „Vjetrovi sjete“, a koja se nedavno pojavila u okviru izavačke kuće „Planjax“ iz Tešnja. O ovom neobičnom projektu u okviru kojeg ona objavljuje svoje stihove ali i aforizme koje piše posljednjih godina, pored autorice, govorili su Tarik Jakubović, predsjednik Udruženja Bosanskih umjetnika i recenzenti, njene kolege, Aleksandra i Milorad Kostić. Knjiga je štampana dvojezično, na Bosanskom i Engleskom jeziku.

- Rahima Halimanović je prije svega lirska poestesa čiji se stihovi, protkani emocijama, nižu u bisernu ogrlicu ljubavi, kaže Aleksandra Kostić, jedan od recenzenata ove knjige. Ona je svjesna da je ljubav jedina emocja koja daje smisao prolaznom životu na Zemlji, jedini čvrsti oslonac za kojeg se može uhvati čovjek u svijetu nepravdi, u svijetu u kojem se često ruše osnovna moralna načela. Svoju opijenost ljubavlju ona ne ograničava samo na ljubav žene i muškarca, nego širinu svog srca i duše prenosi na svoju domovinu, na prirodu, zemlju i svemir. Njen poetski izraz je pun metafora koje svoje izvorište nalaze u prirodi. Lirske slike su bogate i izražajne.
- Pjesnik često živi u raskoraku između svog pjesničkog poimanja svijeta i surove zbilje koja želi da pomuti taj umjetnički sklad, kaže Milorad Kostić koji je, uz svoju sestru Aleksandru, pisao receniju za ovu knjigu. Poneki požele da spoje dvije, ponekad ne spojive, oblasti i teško u tome uspiju. Rahimi je to, vrlo uspješno, pošlo za rukom jer njeni aforizmi koje je iznjedrila škola života, vrlo dopadljivo, nadopunjuju stihove i čine ih još jezgrovitijim i snažnijim, tako da, jednostavno, čitaocu ne dozvoljava da knjigu ispusti iz ruke prije nego što je pročita do kraja.
Tarik Jakubović koji je radio korekturu teksta vrlo nadahnuto je govorio o sihovima ali i Rahiminim aforizmima, kazavši kakoje ona sa ovom knjigom napravila veliki iskorak naprijed što je, zasigurno, uvrštava u red uspješnih i vrlo kvalitetnih stvaralaca.

- Teško mi je reći šta je mi je draže: pisati ili pjevati, kaže Rahima Halimanović. I jedan i drugi posao su mi dragi. To što sam trenutno više dala akcenat na književni rad ne znači da sam mikrofon odbacila iz svoje ruke. Razmšljam da uskoro snimim album sa našim tradicionalnim pjesmama sevdalinkama ali i nekim pjesmama nastalim na moje stihove.Inače, Rahima Halimanović, rođena je u M. Gostilji kod Višegrada. U Sarajevu živi od 1973.godine. Dvadesetak posljednjih godina aktivno se bavi psanjem i pjevanjem. Članica je Udruženja Bosanskih umjetnika, Udruženja „Saray sevdah“ i Udruženja estradnih radnika Kantona Sarajevo. U njenom repertoaru su naše tradicionalne pjesme sevdalinke ali i one novije, nastale u njenom duhu. Pored „Vjetrovi sjete“ iza nje je još pet knjiga: „Dušom sevdaha“, „Žar ognjišta“, „Zrno praha“, „Put u nepoznato“ i „Trenutak vječnosti“. Svaka od tih knjiga jeste za čitanje i pjevanje. Naime, više od 30 pjesama komponovano je na njene stihove i, pored nje, izvode ih brojne estradne kolege. Posljednjih dana šparta Bosnom i Hercegvnom gdje po brojnim književnim večerima čita i pjeva pjesme nastale na njene stihove.
Ostali prilozi:
» PLETAČ SNOVA
Said Šteta | 07. August 2020 14:40
» HASANOVE PAPUČE
Said Šteta | 22. July 2020 15:54
» RASPETO DJEVIČANSTVO
Enes Topalović | 13. July 2020 18:54
» SEHARA LJUBAVI
Eset Muračević | 29. May 2020 14:13
» SJAJNIJI OD ZLATA
Bošnjaci.Net | 20. May 2020 15:38
» ZRNO
Enes Topalović | 09. May 2020 17:30
» „ČOVJEK ŽIVI DOK GA PO DOBRU POMINJEMO“
Senada Đešević, prof. | 15. April 2020 19:00
» SREBRENICA: MIRIS SMRTI OSJETIO SE DANIMA!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 12. April 2020 17:45
» KNJIGA ISTINE, HRABROSTI I PLEMENITOSTI
Akademik dr. Ferid Muhić | 29. March 2020 03:28
» SVOJ NA SVOME
Sefadin Korać | 23. March 2020 13:10
» PRESLIKANA STVARNOST
Ferhat Korajac | 29. February 2020 12:54
» KNJIGA FUADA A. SEFERAGIĆA OČIMA BIVŠEG KRŠĆANINA
Emin Marić | 02. February 2020 19:42
Ostali prilozi istog autora:
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
06. July 2020 18:23
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36