Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KO ĆE TEBI HALALIT’, SENADE?
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 13. June 2019. 15:06:12

Senad je precijenio sebe a podcijenio ovaj narod koji je sa Islamskom zajednicom kičma države BiH. Senad je sa javnim blaćenjem sam sebe bacio u jamu. A on i oni koji ga huškaju shvatit će da bošnjački narod zna šta je imati instituciju i šta za vjernika znači jaka IZ.


ELMEDINA MUFTIĆ: Slučajnost ne postoji. Tako da ni ovaj napad na instituciju Reisu-l-uleme nije slučajan, sve ima svoju svrhu. Razvući pamet Bošnjacima je krajnji cilj. Skrenuti pažnju sa suštine, baciti koprenu na oči, da se ne vide stvari kakve jesu. Navesti narod da raspravlja o jasnom propisu vjere, kako ne bi sagledao opasnost u koju je dovedena država. Da treba narod pričati i transparentnosti Bejtul mala, a ne treba se baviti korupcijom Tegeltije, ne treba se baviti jasnim pokušajem izjednačavanja svih strana u vremenu agresije, ne treba se baviti procesima pred sudom BiH za ratne zločine za pripadnike Armije R BiH...
Još od vremena "Alijanse za potjere" nismo bili izloženi ovakvoj antibošnjačkoj kampanji, u kojoj se ne biraju ni sredstva ni mete, kako bi se došlo do cilja, a cilj je jasan, razvuči pamet Bošnjacima. Ono što je u vremenu agresije na R BiH nije uspjelo ratnom zločincu Ratku Mladiću, da razvuče pamet ovom narodu, u miru pospeteno uspjeva pojedincima koji su umislili da su kapa svemu, da su mjerna jedinica za vrijednost, karta za Džennet...

Ne želim da zatvaram oči pred jasnim znakovima, koji mi pokazuju pravi smjer i upozoravaju me na stramputicu. Ne mogu da šutim da javnu uvredu kojoj smo kao vjernici izloženi u najsvetijem mjesecu ramazanu. Ne mogu da šutim kad se bestijalno vrijeđa čast i dostojanstvo čovjeka koji je na čelu institucije koja znači žilu kucavicu Bošnjaka vjernika, reisu-l-ulemu IZ u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića.

Praviti paradu linča, prvog u duhovnoj hijerarhiji vjernika muslimana Bošnjaka, nedopustivo je, a posebno je teško i uvrjedljivo to činiti u najsvetijim danima. Ne želim da se osvrćem na trivijalnost, koja je Senadu Hadžifejzoviću poslužila kao izgovor za napad na čast i obraz vjernika, napadom na čast i obraz institucije Islamske zajednice i Reisu-l-uleme. Smatram da je propis o zekatu jasan, i da samo oni koji ne slijede islamske propise – farz, o tome raspravljaju kako bi za sebe našli opravdanje zato što im je draže uvećavanje kapitala stečenog na razne (i sumnjive) načine, a ne i njegovo “čišćenje”.

Svjesna sam da je zekat bio samo povod, a povod nikad ne može niti smije biti bitniji od uzroka. Naime, šta je uzrok, napada? Zašto je Senad u najturbulentnijem momentu od agresije na ovamo, kad se biju bitke za državu, kad se postavljaju pitanja o korupciji u VSTV-u, kad se svim silama od strane Dodika i Čovića BiH želi skrenuti s NATO puta, kad se pred Sudom BiH vode montirani politički procesi za navodne ratne zločine za oko 30 - 40 čestitih komandanata i boraca Armije R BiH, a niti jedan proces protiv agresora. Kada se vodi najagresivnija antipatriotska kampanja, koja za cilj ima ubiti svaki oblik ljubavi za državu, uliti osjećaj beznađa i pokrenuti val iseljavanja iz zemlje, izabrao da napadne na institucije koje su na braniku države BiH i bošnjačkog naroda – Islamsku zajednicu i Reisu-l-ulemu?!


BOSANSKI SLUČAJ (Ilustrcija: Šukrija Meholjić)


Čudno za prvog u esnafu, da posefi ovoliko. Još čudnije da jednom takvom patrioti, za kakvog se Senad predstavlja, kome je država iznad svega, ne smeta sve gore navedeno, ne vrijeđa ga što se sudi generalima, komadantima, vojnicima Armije R BiH, a vrijeđa ga jasan propis davanja zekata. Nije Senad čitao bukvicu patrijarhu Pavlu koji je huškao svoje stado na genocid, niti je to isto uradio patrijarhu Irneju što negira genocid! Nije čitao ni bukvicu kardinalu Puljiću koji je širio islamofobiju a njegovo sveštenstvo podržavaju ratne zločince, to vjernika i patriotu Senada nije uvrijedilo, na to je šutio, to valjda nije njegov rat. Njegov rat je zekat. Njegov džihad je učiti reisa propisima islama, davti mu lekcije iz morala, a to što država ode u helać, to je za neke druge gazije boj koji će da biju. Propustio je Senad uzeti pušku u ruku, onda kad je gorilo, i tad je iz studija najavio rat, koji jeste gledao uživo ali sa tv ekrana, a ne iz rova što je bilo daleko časnije i hrabrije. Možda on i spada u sto hiljada onih koji vole ovu zemlju iznad svega, ali zasigurno ne spada u red onih sto hiljada koji su ovu zemlju branili s puškom u ruci, u ovu skupinu spada reisu-l-ulema Husein ef, Kavazović. I tu počiva golema razlika između njih. Taj rat hrabrosti Senad je u najavi izgubio.

Slučajnost ne postoji. Tako da ni ovaj napad na instituciju Reisu-l-uleme nije slučajan, sve ima svoju svrhu. Razvući pamet Bošnjacima je krajnji cilj. Skrenuti pažnju sa suštine, baciti koprenu na oči, da se ne vide stvari kakve jesu. Navesti narod da raspravlja o jasnom propisu vjere, kako ne bi sagledao opasnost u koju je dovedena država. Da treba narod pričati i transparentnosti Bejtul mala, a ne treba se baviti korupcijom Tegeltije, ne treba se baviti jasnim pokušajem izjednačavanja svih strana u vremenu agresije, ne treba se baviti procesima pred sudom BiH za ratne zločine za pripadnike Armije R BiH...

Senad je precijenio sebe a podcijenio ovaj narod koji je sa Islamskom zajednicom kičma države BiH. Senad je sa javnim blaćenjem sam sebe bacio u jamu. A on i oni koji ga huškaju shvatit će da bošnjački narod zna šta je imati instituciju i šta za vjernika znači jaka IZ. Posebno ovaj narod zna uočiti razliku između onoga koji ga je s puškom u ruci branio i onoga koji je rat najavio, ali ga nije s puškom branio.

Udariti na instituciju Reisu-l-uleme, znači udariti na obraz vjernicima. Ko će tebi halalit’, Senade?Ostali prilozi:
» NAGORNO-KARABAH U FOKUSU IZBORA I ISTORIJSKIH ČINJENICA
Božidar Proročić | 31. March 2020 21:34
» BEZ STRAHA I VIRUSA ZA BUDUĆNOST
Mr. Milan Jovičić | 31. March 2020 19:58
» U SABURU JE SNAGA
Šefka Begović-Ličina | 30. March 2020 19:34
» REISOV APEL ZA BUDNOST I AKCIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. March 2020 15:02
» STRAH KAO FASCINACIJA
Dr. Tarik Kurbegović | 30. March 2020 12:51
» HDZ-OVA POLITIKA OPASNA JE KOLIKO I KORONAVIRUS
Džebrail Bajramović | 28. March 2020 22:11
» OD NÜRNBERGA DO DODIKA
Mr. sci. Džavid Begović | 28. March 2020 16:11
» MOJE ISKUSTVO S KORONOM
Zijad Bećirević | 27. March 2020 01:21
» KORONA ĆE PROĆI!
Mesud A. Ramić | 26. March 2020 19:49
» NEVIDLJIVI TERORISTA
Muhamed Mahmutović | 26. March 2020 17:01
» UDAR CORONE NA GRAĐANE I EKOMIJU SAD
Zijad Bećirević | 25. March 2020 19:38
» INSTITUCIONALNO RAZVIJANJE KULTURE PAMĆENJA
Emir Ramić | 24. March 2020 11:16
» ŠTA LI IM JE ZAJEDNIČKI IMENITELJ?
Mr. Milan Jovičić | 23. March 2020 02:40
» KORONA VIRUS UVODI RED U PORODICI I DRUŠTVU
Ibrahim Husejnović | 22. March 2020 20:04
» PROGRAMSKO OPREDJELJENJE „BH DEMOKRATA“
Džebrail Bajramović | 19. March 2020 23:28
» NA ISHODIŠTU ZAPADNO-EVROPSKOG ISLAMA
Mr. sci. Džavid Begović | 18. March 2020 12:49
» PANDEMIJA CORONAVIRUSA - DVA ASPEKTA
Dr. Tarik Kurbegović | 18. March 2020 02:20
» AKADEMIK MEHMED AKŠAMIJA PONOS BOSANSKE NACIJE I BOŠNJAČKOG OBRAZA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. March 2020 15:09
» TURISTIČKE PODVALE NA BAŠČARŠIJI
Amir Telibećirović | 17. March 2020 15:08
Ostali prilozi istog autora:
» STUPNI DO - UZP POMRAČENOG UMA
21. October 2019 00:35
» NEĆEMO VAS NI PITATI!!!
19. September 2019 15:21
» KIDISANJE NA BOŠNJAKE
23. August 2019 18:41
» BREGOVIĆEVA TROPRSTA PISMA
17. August 2019 02:37
» SIKTER OD BOSNE I BOŠNJAKA
29. May 2019 13:24