Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Pripreme za 11. juli - Dan genocida u Srebrenici i Bosni: U prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan sastanak Organizacionog odbora
KOLEKTIVNA DŽENAZA ZA 26 ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 17. June 2019. 14:06:40


Četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, bit će održan u ponedjeljak u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku će, između ostalog, biti predstavljeni izvještaji predsjednika pododbora o aktivnostima između dva sastanka, te program obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 26 žrtava.

Međutim, do same dženaze taj broj bi mogao biti nešto veći s obzirom da se u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) nalazi još 41 žrtva koja je također, identifikovana, međutim, porodice nisu dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta.

U PIP-u se nalazi još 105 posmrtnih ostataka za koje su stigli rezultati DNK analize ali još uvijek nisu zakazane identifikacije od porodica.

Za sada je najstarija žrtva koja će biti ukopana na dženazi 11. jula Šaha Cvrk, rođena 1913. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Novalić: Godišnjicu genocida ćemo obilježavati zauvijek
U prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.
Na sastanku je predstavljen izvještaj o aktivnostima između dva sastanka kao i Program obilježavanja 24. godišnjice genocida iz 11. jula 1995. godine.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, izjavio je da se tokom sastanka upoznao detaljno sa svim aktivnostima u vezi obilježavanja genocida u Srebrenici te da je njegova Vlada kroz određena ministarstava angažovana na organizaciji.

"Dajemo finansijsku, materijalnu i svaku drugu vrstu podrške. Napominjem, Haški sud je presudio da se dogodio genocid u Srebrenici i mi ćemo to obilježavati zauvijek", rekao je Novalić.

Dodao je da je događaj obilježavanja genocida u Srebrenici postao globalan što, kako je kazao, potvrđuje i dolazak brojnih stranih državljana u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

"Moramo tranformirati svoje aktivnosti u tom pravcu. Međunarodni sud je presudio to što je presudio. I da nije presudio mi znamo šta se dogodilo. To moramo obilježavati zauvijek. Vlada Federacije BiH obećava da će trajno ostati u ovom programu organizacije, svake vrste podupiranja. S druge strane će i na terenu trajno ostati potpora za održivi povratak ili ostanak, za izgradnju infrastrukture, zapošljavanja, samozapošljavanja”, poručio je Novalić.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora, izjavio je da su za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada spremni posmrtni ostaci 27 žrtava.

"Ima njih više identifikovanih, međutim porodice nisu dale saglasnost da ukopaju jer se radi samo o pojedinim dijelovima kostiju. Oni se nadaju da će se budućem vremenu iznaći još ostali dijelovi kostiju pa da daju svoju saglasnost", rekao je Fejzić.

Dodao je da pripreme za obilježavanje 11. jula idu regularnim tokom te da je usvojen zvanični program obilježavanja.

"Taj program je sačinjen kao i programi iz prethodnih godina. Sam čin dženaze 11. jula će se odvijati u kompleksu Memorijalni centar - Potočari. Imamo aktivnosti što se tiče vjerskog programa i to da od marta već održavamo džuma namaz. Imamo aktivnosti koje kreću većim intenzitetom od 6. i 7. jula gdje imamo okupljanje preživjelih, onih koje su uspjeli da se 1995. domognu slobodne teretorije Federacije BiH", kazao je Fejzić.

Istakao je da se za manifestaciju "Marš mira" od Nezuka do Potočara očekuju 5.000 učesnika, da se dosad prijavilo oko 2.000 i da prijave za grupe teku do 1. jula.

Poručio je da bi u obilježavanje genocida u Srebrenici trebale biti uključene više instance te da se više računa treba povesti o opstanku Bošnjaka na tom prostoru.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

VRH


  Dossier: 24 GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI - 11. JULI 2019.
» BEZ OBZIRA KAKAV PROCENAT BIO ONI SU ODGOVORNI
Anadolu Agency (AA) | 20.07.2019 07:15
» KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ PRIMILA DJECU IZ SREBRENICE
Anadolu Agency (AA) | 19.07.2019 09:05
» U POTOČARIMA UKOPANA I ŠAHA CVRK SA SINOM REŠIDOM
Anadolu Agency (AA) | 11.07.2019 16:05
» VIŠE OD 500 MOTORISTA IZ SARAJEVA KRENULO ZA POTOČARE
Anadolu Agency (AA) | 10.07.2019 11:52
» DA SE NE ZABORAVI, DA SE NE PONOVI!!!
Eset Muračević | 09.07.2019 17:17
» GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I PRIJEDORU - DANI VELIKE POUKE I OPOMENE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 05.07.2019 16:03
» IZ SARAJEVA KRENUO "MARŠ MIRA"
Anadolu Agency (AA) | 03.07.2019 13:30
» KOLEKTIVNA DŽENAZA ZA 26 ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 17.06.2019 14:09

Ostali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif