Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VLLASI: OPASNOSTI OD RATA SA SRBIJOM VIĐE NEMA, SADA JE NA VUĆIĆU DA PRIZNA KOSOVO
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 25. June 2019. 15:06:00


Samit o Zapadnom Balkanu najavljen za 1. jul, čiji inicijatori su bili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, otkazan je. Azem Vllasi smatra da je glavni krivac za otkazivanje samita srpska strana.

"Kosovska strana kao i Brisel i Washington podrazumijevaju i stalno naglašavaju da dijalog treba da rezultira finalnim sporazumom koji će između ostalog nezaobilazno dovesti do međusobnog priznanja kao što je Srbija priznala šest drugih država nastale od bivše Jugoslavije. Ako toga nema, znači da nema sporazuma jer to znači da Srbija ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu. A Vučić stalno javno ponavlja da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Zato je sastanak u Parizu odložen“, kaže Vllasi u razgovoru za Vijesti.ba.

On dodaje kako je pri takvom stanju stvari jasno da je krivnja na srpskoj strani.

"Vučić stalno ponavlja da je za neki kompromis, ali nikada nije pojasnio kakav to kompromis nudi. Nikakav kompromis ne može da podrazumijeva osporavanje da je Kosovo definitivno suverena i nezavisna država. O tome nema ni razgovora ni kompromisa niti to od nas traže ni Brisel ni Washington“, ističe Vllasi.

Vllasi dodaje kako Vučić koristi kao izgovor takse od 100 posto koje je Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije koje su zapravo sankcije zbog neprijateljskog djelovanja Srbije protiv Kosova na međunarodnom planu.

"Ali skidanje tih mjera Vučić tretira kao uslov za nastavak dijaloga, ali zadržava stav da Srbija neće nikada priznati Kosovo“, smatra naš sagovornik.

Neki zapadni analitičari smatraju da je ovo donekle i poraz Zapada, jer nisu uspjeli da ožive dijalog između Beograda i Prištine. Vllasi smatra da to nije nikakav poraz Zapada.

"Oni su spremni da pomognu da dijalog rezultira finalnim sporazumom ali ne da zadovolje Srbiju u smislu osporavanja nezavisnosti Kosova. Pa to su zapadne zemlje koje su sve priznale Kosovo i pomogle u ostvarenju našeg pravednog cilja ako već nema Jugoslavije“, smatra Vllasi.

Na pitanje kakva je budućnost kada je u pitanju dijalog u regionu nakon ovog otkazivanja samita u Parizu, Vlasi odgovara da to sada niko ne zna.

"Kosovo funkcionira kao normalna država. Ima svoj funkcionalni ustavni poredak, kontroliše svoju granicu, što znači i prema Srbiji. Naconalne manjine, dakle i kosovski Srbi uživaju sva građanska i etnička prava i ničim nisu ugroženi“, kaže Vllasi.

Vlasi se nada da će jednom valjda i u Srbiji shvatiti da se jalova priča o Kosovu ne isplati te da je i u njenom interesu a i u interesu Srba koji žive na Kosovu da imamo normalne međusobne odnose.

"Rat sa Srbijom završili smo 1999. godine i te opasnosti više nema. Kosovo je spremno za nastavak dijaloga i mi želimo normalizaciju odnosa sa Srbijom“, zaključio je Azem Vllasi.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: