Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU NALOŽENO BIH DA ABU HAMZI PLATI OKO 18.000 KM ODŠTETE
Autor: BIRN
Objavljeno: 27. June 2019. 21:06:49


Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je odluku kojom bi Bosna i Hercegovina trebala isplatiti oko 18.000 konvertibilnih maraka (KM) nematerijalne štete Imadu Al Husinu poznatijem kao Abu Hamza zbog kršenja ljudskih prava tokom pritvora u imigracionom centru u periodu od augusta 2014. do februara 2016. godine.

Iz Evropskog suda za ljudska prava su saopćili da je utvrđeno kako je vlastima u BiH od augusta 2014. godine trebalo biti očigledno da nijedna zemlja nije voljna primiti Al Husina, koji je bio proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

“On nije bio pušten na slobodu do februara 2016. godine, dok je trajala potraga za zemljom koja bi ga prihvatila. Ipak, taj period pritvora doveo je do kršenja njegovih prava, budući da osnov za opravdanost više nije bio valjan”, stoji u saopćenju.

Sud je utvrdio da je došlo do kršenja prava na slobodu i sigurnost Evropske konvencije o ljudskim pravima tokom Abu Hamzinog pritvora u periodu od augusta 2014. do februara 2016. godine, ali ne i u periodu od jula 2012. do marta 2013., te od marta do augusta 2014. godine.

Kako je navedeno, Al Husin je uložio žalbu na pritvor zbog kršenja prava na slobodu i sigurnost, postupka o zakonitosti pritvora, nadoknadu štete, a također je tvrdio da su uslovi njegovog pritvora prekršili član o zabrani torture, nečovječnog ili degradirajućeg postupanja.

“Sud je zaključio da nije bio opravdan osnov za cijeli period proveden u pritvoru zbog nedostatka realnog očekivanja njegovog protjerivanja”, stoji u saopćenju.

Također je utvrđeno da nije došlo do kršenja prava na zakonitost pritvora, kao ni kršenja člana o zabrani torture, nečovječnog i degradirajućeg postupanja.

Sud je odlučio da Bosna i Hercegovina treba isplatiti Abu Hamzi 9.000 eura na ime nematerijalne štete.

Abu Hamza je u imigracionom centru bio od 2008., nakon što je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH, te mu je bila izrečena i mjera protjerivanja iz zemlje sa zabranom ulaska u trajanju od pet godina. Međutim, s obzirom da bi mu u Siriji bila ugrožena ljudska prava, nisu se bili stvorili uslovi za njegovo protjerivanje.

Pušten ja na slobodu u februaru 2016. godine, nakon što je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da se dugotrajnim pritvaranjem krše njegova ljudska prava. Odredbama Zakona o strancima propisano je da mjera nadzora smještanjem u imigracioni centar ne može trajati duže od 18 mjeseci u kontinuitetu.

Abu Hamzi je tada bilo ograničeno kretanje na područje Kantona Sarajevo, uz obavezu javljanja Službi za poslove sa strancima i policiji.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: