Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BRAMMERTZ: "SVIJET NE MOŽE PONOVO IZNEVJERITI ŽRTVE DOPUŠTAJUĆI NEGIRANJE GENOCIDA"
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 03. July 2019. 14:07:32


Serge Brammertz, glavni tužilac UN-ovog Mehanizma za kaznene sudove, pisao je predsjednici Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Muniri Subašić i predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratu Tahiroviću.

Nakon što je u Sarajevu 20. juna održana Međunarodna konferencija "Stop negiranju genocida i holokausta'' koju su organizirali Udruženje žrtava i svjedoka genocida i "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", a na kojoj je učestvovao i sam Brammertz, on je poslao pismo Subašić i Tahirović u kojem navodi da "danas nema pitanja koja su važnija za budućnost Bosne i Hercegovine i regiona od zaustavljanja alarmantnog rasta poricanja genocida i glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca".

"U svojim izvještajima Savjetu bezbjednosti UN-a u posljednjih pet godina, više puta sam skrenuo pažnju na ovo pitanje, ali nažalost, kao što dobro znate, situacija se i dalje pogoršava. Sazivanjem konferencije o ovoj temi, podsjetili ste na izazove s kojima se suočavamo i stvorili prostor za diskusiju o tome šta se može učiniti. Od najveće važnosti je bilo čuti svjedočenja žrtava genocida. Svi ste govorili o onome što ste pretrpjeli i svi koji su slušali bili su duboko impresionirani vašim pozivima na pomirenje zasnovanim na uzajamnom poštovanju i prihvatanju istine o svim počinjenim zločinima", naveo je Brammertz.

Poručio je da će prenijeti poruke sa ove konferencije u New York i druga mjesta i dodati svoj glas pozivima za hitnu akciju.

"Godine 1994. i onda opet 1995. međunarodna zajednica nije uspjela zaštititi narod Ruande i Srebrenice od genocida. Svijet ne može ponovo iznevjeriti žrtve dopuštajući negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca danas. Hvala vam na vašoj stalnoj podršci mom uredu. Već dugi niz godina smo partneri u borbi za pravdu za zločine počinjene u Srebrenici i bivšoj Jugoslaviji. Pred nama je još puno posla i znam da mogu računati na vašu podršku jer zajedno nastojimo postići više pravde za više žrtava, vratiti nestale svojim najbližima i promovirati pomirenje i bolju budućnost", naveo je Serge Brammertz, glavni tužilac UN-ovog Mehanizma za kaznene sudove, u pismu upućenom predsjednici Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Muniri Subašić i predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratu Tahiroviću.


  Dossier: 24 GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI - 11. JULI 2019.
» DA SE NE ZABORAVI, DA SE NE PONOVI!!!
Eset Muračević | 09.07.2019 17:17
» GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I PRIJEDORU - DANI VELIKE POUKE I OPOMENE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 05.07.2019 16:03
» IZ SARAJEVA KRENUO "MARŠ MIRA"
AA | 03.07.2019 13:30

Ostali prilozi:
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: