Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

MINHEN: HATMA DOVE U DŽEMATU HIDAJE
Autor: B.net
Objavljeno: 08. July 2019. 19:07:46
„Najbolji od vas je onaj koji naučiti učiti u Kur'anu, pa i druge tome podučava“.U subotu, 06. jula 2019. godine u džematu Hidaje, Medžlis Islamske zajednice Bajern, upriličena je svečanost hatma dova za devet polaznika mektebske nastave

Svečanost je počela prije ikindije-namaza a otvorio ju je imam i muallim Abdulvehab-ef. Vehabović učenjem odlomka iz Kur'ana. Na početku svečanosti prisutne je poselamio i kratko se obratio mr.sci Damir-ef. Babajić, muallim i koordinator NV džemata Hidaje. On je u svom obraćanju istakao važnost učenja Kur'ana, druženja i življenja sa Kur'anom. Čestitao je djeci, polaznicima, roditeljima, muallimu kao i džematu na današnjoj svečanosti na koju mogu biti svi ponosni, te istakao da su muallimi uložili maksimalan trud da pripreme devet učenika mekteba za prezentaciju svog znanja u učenju Kur'ana.

Svečanost je održana prije ikindije-namaza uz prisustvo velikog broja džematlija. Na licima djece i roditelja, ali i svih prisutnih vidjela se radost zbog postignutog uspjeha i svi su željno iščekivali početak programa.Nakon izvedenog programa, a izveli su ga svršenici hatme učenjem Kur'ana i tekbira, prisutne imame, roditelje i rodbinu, džematlije i musafire poselamio je i vazu-nasihat održao imam džemata i muallim Abdulvehab-ef. Vehabović, muallim učenika koji su završili hatmu. On je čestitao roditeljima i učenicima koji su poklonili hatmu, te izrazio svoje zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih na ovoj svečanosti. U svom obraćanju istakao je važnost ovakvih i sličnih manifestacija, naglasio važnost uspostavljanju veze sa Allahom, na važnost kontinuiranog učenja Kur'ana, njegove primjene u svakodnevnom životu, te o poštivanju roditelja.

Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi, kao i prigodni pokloni. Svršenici hatmi su polaznici raznih grupa mekteba Hidaje, a muallimi svršenika hatmi su Abdulvehab-ef. Vehabović, Hajrija Kišmetović, Haris-ef. Bošnjaković i Emina Hodžić. Diplome i prigodne poklone u ime džemata uručili su Abdulvehab-ef., imam i muallim, te jedan od imama džemata Nusret-ef. Hodžić. Nusret-ef. je uručio i prigodne poklone muallimima za njihov trud i zalaganje.Nakon uručenih nagrada u ime roditelja svršenika hatmi prisutne je poselamio predstavnik roditelja Admir Ramić, koji se zahvalio džematu i muallimu Abdulvehab-ef. na trudu i zalaganju na polju učenja Kur'ana, te mu uručio prigodan poklon u ime svršenika hatmi i roditelja.

Hatmenski ispit su položili: Bradarić Ahmed, Ramić Davud, Ramić Merjema, Bikić Amina, Bikić Edina, Ramić Kenan, Ramić Adnan, Esma Imamović i Omerćehajić Anes.

Program je završen učenjem kratkih sura iz Kur'ana, koje su proučili svršenici hatmi, i dovom koju je proučio Nusret-ef. Hodžić. Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, njihove porodice, roditelje, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallime na nesebičnom trudu i zalaganju na polju učenja Kur'ana. Amin! (D.B.)Ostali prilozi:
» LJUBLJANO, ALLAH MUBAREK OLSUN!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. February 2020 13:39
» ZEHRUDIN JUNUZOVIĆ NA TRIBINI U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 22. January 2020 17:18
» NOBELOVA NAGRADA: IBRETA RADI
Abdullah ef. Hodžić | 17. December 2019 15:37
» NAIBU REIS IZ U BIH U POSJETI NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 15. December 2019 04:30
» HADISI ZA ISPRAVNIM ŽIVOTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2019 13:15
» USPOSTAVLJENA ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA U ITALIJI
Islamskazajednica.ba | 02. December 2019 14:08
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
Mensud Alićušić | 21. November 2019 19:00
» LIK I DJELO IMAMA EL-MATURIDIJA
Prof. dr. Almir Fatić | 19. November 2019 16:23
» ANALIZA MEKTEBSKE NASTAVE NA TERITORIJI SJEVERNE AMERIKE
Hfz. mr. Muriz ef. Mešić | 11. November 2019 14:18
» UČIMO ZAJEDNO DOVO PROTIV BOLESTI BRIGE I TUGE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. October 2019 12:23
Ostali prilozi istog autora: