Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Kanada i Kanađani iskazuju pijetet prema žrtvama genocida
KANADA NA POSEBAN NAČIN OBILJEŽAVA GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 10. July 2019. 12:07:04
ENGLESKI / ENGLISH
The Proclamation of the Mayor of Toronto
Kanada na poseban, veličanstven i dostojanstven način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici gradonačelnici kanadskih gradova: Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon su proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovim proklamacijama pokazuje se ljudsko dostojantvo i solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici i BiH. Proklamacije su još jedan u nizu velikih doprinos istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina. One pomaže institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida. Proklamacije potvrđuju odlučnost gradova Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti, državnosti, državno pravnog subjektiviteta i teritorijalne cjelovitosti države BiH.

Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na genocid je instaliran u kanadskim gradovima Windsor i Toronto. Instalisani Cvijet Srebrenice je simbol kulture sjećanja da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon drugog svjetskog rata nikada ne zaborave. Cvijet je simbol borbe protiv genocida, masovnih stradanja ljudi, negatora genocida i veličanja pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. Instalacijom Cvijeta Srebrenice takođe odajemo priznanje državi Kanadi koja je tako mnogo učinila na planu kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH.

Na panou ispred Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika Freda Eisenbergera je napisano: “11 juli Dan sjećanja na Srebrenički genocid u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”. U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici odlukom gradonačelnika na jarbol ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona je podignuta bosanska zastava. Istovremeno veliki simbol grada Hamiltona je u bijeloj i zelenoj boji, simbolišući Cvijet Srebrenice.
The Proclamation of the Mayor of Windsor
Sponzor obje rezolucije o genocidu u Srebrenici, sponzor peticije za krivično sankcionisanje negatora genocida, sponzor Svjetskog dana bijelih traka u Kanadi, član Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu, Brian Masse povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici izdao je saopćenje u kojem se, između ostalog, navodi:

- “Prošlo je 24 godine od kada je počinjen genocid u Srebrenici, gdje je više od 8.000 bošnjačkih žrtava izgubilo živote. Godišnjica ovog strašnog događaj obilježava se svake godine 11. jula u Kanadi. Tog kobnog dana 1995. godine vojne i paravojne snage bosanskih Srba, na čelu sa ratnim zločincem generalom Ratkom Mladićem ubile su više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca, dječaka i staraca koji su nakon pada Srebrenice tražili sigurnost u regionu. Takođe, dodatnih 25.000 Srebreničana prisilno su deportovani u enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a. Taj genocid je od strane Evropskog parlamenta imenovan kao jedna od “najvećih ratnih zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”. Nakon moga odlaska u Srebrenicu i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim vođama i mnogim drugima ljudima u BiH, još više ću se boriti za istinu o genocidu u Srebrenici. Srebreničanima i hiljadama kanadskih Bošnjaka, žrtvama genocida odajem počast i sjećam se žrtava, uz obečanje da ću nastaviti borbu da se takav zločin više nikada ne ponovi”.

Na dan 11. juli u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu se održava posebna komemoracija sjećanja na genocid u Srebrenici.

U organizaciji kanadskih bošnjačkih islamskih centara u Torontu na dan 11. jula biće održan prigodan vjerski program.

Ovogodišnje kanadsko sjećanje na genocid u Srebrenici završava se u Windsoru u subotu 13. jula ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.Dr. Emir Ramić, direktor IGK zahvaljujući se Kanadi za kontinuranu podršku državi BiH i kulturi sjećanja je između ostalog rekao:

- "Ljudska civilizacija je teško upamtila i zabilježila takvu vrstu zločina kakav je genocid u Srebrenici. Institut za istraživanje genocida Kanada je predočio kanadskoj javnosti mnoge podatke i činjenice koje dosad nisu zabilježene o tom genocidu. Ne smijemo zaboraviti genocid. Kanađani koji nisu prošli kroz genocid čuli su i naučili šta je bilo. Pozvali smo mlade u Kanadi i širom dijaspore da se ne boje borbe za istinu i pravdu. Kontinuirano insistiramo da priznavanje genocida nije stvar izbora, to je civilizacijska vrijednost. Našli smo prostor u kanadskom Kulturnom mozaiku da istina prodre. Pristalice ideologije negiranja genocida i dehumanizacije žrtava su prisutni u Kanadi. To nas nije obeshrabrilo. Jer genocid u Srebrenici i BiH je izvršen. To je društvena, historijska i naučna istina. Naša poruka negatorima genocida: Ako želite suživot, pogledajte istini i pravdi u oči. Sljedbenicima antibosanske koalicije poručujemo: Ako se ne možete pomiriti sa prošlošću, kako će te onda govoriti o budućnosti. Oni koji negiraju genocid koji je utvrđen na međunarodnim sudovima su spremni to počiniti opet. Negacija genocida je napad na istinu i pamćenje. Pamtimo prošlost i pazimo na budućnost. Upozoravamo buduće generacije da je borba za kulturu sjećanja univerzalna. U toj borbi znanje i obrazovanje imaju krucijalnu ulogu. Prihvatanje prošlosti prvi je korak za bolju budućnost. Mi nikada ne smijemo zaboraviti. Naš zadatak je da razumijemo prošlost, da osiguramo dokaze i činjenice za buduće generacije kako bi spriječili poricanje genocida i trijumfalizam zločinaca. Institut za istraživanje genocida Kanada uči mlade generacije o kulturi sjećanja. Zločini ne smiju biti tabu tema, zločinci ne smiju biti heroji, genocid se nesmije negirati, negatori genocida moraju biti krivično sankcionisani. To je moto našeg rada. Mi ćemo i dalje raditi na kulturi sjećanja, kontinuirano ćemo podsjećati na potrebu za istinom i pravdom. Jer to je najbolji put da dođemo do stvarnog mira, sigurnosti i bolje budućnosti".

IGK nastavlja ispunjavati civilizacijsku i ljudsku dužnost čuvanja sjećanja na najveći zločin poslije Holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici. Pravda je spora ali i neupitna. Nećemo izgubiti nadu u pravdu i nikada nećemo posustati u borbi da se ona ispuni. Neka to znaju kako oni koji rade zajedno sa IGK za istinu i pravdu, ali i oni koji ponižavaju istinu i pravdi i pokušavaju umaći od odgovornosti, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.


Flag of Bosnia and Herzegovina at the Hamilton City Hall

The symbol of the town of Hamilton in the colors of the Flower of Srebrenica

VRH


  Dossier: 24 GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI - 11. JULI 2019.
» BEZ OBZIRA KAKAV PROCENAT BIO ONI SU ODGOVORNI
Anadolu Agency (AA) | 20.07.2019 07:15
» KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ PRIMILA DJECU IZ SREBRENICE
Anadolu Agency (AA) | 19.07.2019 09:05
» U POTOČARIMA UKOPANA I ŠAHA CVRK SA SINOM REŠIDOM
Anadolu Agency (AA) | 11.07.2019 16:05
» VIŠE OD 500 MOTORISTA IZ SARAJEVA KRENULO ZA POTOČARE
Anadolu Agency (AA) | 10.07.2019 11:52
» DA SE NE ZABORAVI, DA SE NE PONOVI!!!
Eset Muračević | 09.07.2019 17:17
» GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I PRIJEDORU - DANI VELIKE POUKE I OPOMENE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 05.07.2019 16:03
» IZ SARAJEVA KRENUO "MARŠ MIRA"
Anadolu Agency (AA) | 03.07.2019 13:30
» KOLEKTIVNA DŽENAZA ZA 26 ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 17.06.2019 14:09

Ostali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
Ostali prilozi istog autora:
» 20 NAJROMANTIČNIJIH GRADOVA U BIH
08. February 2024 20:15
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif