Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Njemačka: U Stuttgartu održani susreti bosanskih škola
TROSATNA DJEČIJA ODA DOMOVINI
Autor: Hanna Hajduk
Objavljeno: 10. July 2019. 13:07:41
Programom oduševila djeca iz Hamburga, Rottenburga, Sindelfingena, Oberlenningena, Ulma, Augsburga i Stuttgarta, Mila Halavać iz Mannheima, „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, književnice i književnici: Mina Imširović, Aida Đulić, Mejrema Velić i Husein Huska Ismailović. Proglašeni najbolji likovni i literarni radovi učenika za 2019. godinuSTUTTGART – U organizaciji Saveza bosanskohercegovačkih škola (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), u Stuttgartu su, u nedjelju, 07. 07. 2019. godine održani tradicionalni susreti dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj koji se održavaju povodom završetka školske godine.
Ovogodišnji susreti održani su pod motom i nazivom, Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!, a njihova poruka je: Moralna obaveza svih nas u dijaspori je sačuvati svoj maternji jezik i identitet i veze sa domovinom.Manifestacija u Stuttgartu počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, sjećanjem i odavanjem počasti za stradale u genocidu u Srebrenici i sve nevino ubijene u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, u toku agresije na našu domovinu. Uslijedila je kratka videoprezentacija sedmogodišnjeg rada Saveza i bosanskih škola u SR Njemačkoj, a nakon toga trosatni program koji su izvela djeca, polaznici bosanskih škola iz Hamburga, Rottenburga, Sindelfingena, Oberlenningena, Ulma, Augsburga i Stuttgarta, najmlađi članovi i članice KUD-a „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, istaknute književnice i književnici BiH u dijaspori, Mina Imširović iz Augsburga, Aida Đulić iz Rottenburga, Husein Huska Ismailović iz Minhena i Mejrema Velić iz Beča. Bila je to prava trosatna dječija oda domovini u Stuttgartu, a poseban dojam na sve prisutne ostavila je gošća iz Mannheima, sve popularnija mlada glumica Mila Halavać. Izvedbom poeme „Što te nema“ i monologom „On meni nema Bosne“, Josipa Pejakovića, kod mnogih je izazvala sjetu i suze, a nagrađena je burnim aplauzom svih prisutnih.Osim predstavnika bosanskih dopunskih škola, od kojih su neki prešli i više od 700 kilometara da bi došli u Stuttgart, poput učenika i nastavnika iz Hamburga, manifestaciji u Stuttgartu prisustvovali su, i: generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, konzul Mirza Husić, predsjednik Mešihata IZ BiH u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, zamjenik ministra za dijasporu Kosova Ćerim Bajrami, član GO SSD BiH iz Njemačke Nedžad Solunović, dr. Pinsel (Michael Sieger), istaknuti slikar i učitelj slikarske akademije u Stuttgartu, dr. Azra Hudelmeier, akademski slikar Samir Dervišević, predsjednik KUD-a „Mladi biseri“ Sead Selmanović i mnogi drugi.

DIPLOME I NAGRADE - Poseban dio programa na manifestaciji u Stuttgartu bio je dodjela svjedočanstava polaznicima dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku u Baden-Wirtembergu i proglašenje najboljih likovnih i literarnih radova učenika u 2019. godini.
NAGRAĐENI RAD ADELE TRNJANIN
Na konkurs Saveza za najbolje likovne radove učenika stiglo je više od 270 radova iz cijelog svijeta.

PRVO mjesto osvojili su i najboljim likovnim uradcima proglašeni radovi: ADELE TRNJANIN iz Senerborga (Danska), ESME SALKIĆ iz Mannheima (Njemačka) i ADNANA ĐULIĆA iz Rottenburga (Njemačka). DRUGO mjesto osvojili su: ISHAK AGIĆ, (Njemačka), EDIN NEDŽIBOVIĆ iz Sindelfingena i ZINEDIN ŠAĆIROVIĆ iz Novog Pazara (Srbija), a treće: JASMINA MUJČINOVIĆ, EMINA I LAMIJA BIBER (Njemačka) i MELISA JUSIĆ, Jezerski (Bosna i Hercegovina).

Specijalne nagrade za ideju i umjetnički dojam pripale su radovima ENISE FESTIĆ iz Danske, ARIANU HIDIĆU iz Minhena i zajedničkom radu polaznika bosanske škole iz Rottenburga, a pohvale radovima polaznika bosanskih škola iz Hamburga, Minhena, Stuttgarta, Augsburga i Ulma.
RAD ADNANA ĐULIĆA
PRVO mjesto kod literarnih radova učenika osvojila je EDINA KAHRIMANOVIĆ iz Rottenburga, za pjesmu „MOJA DOMOVINA“, drugo MAHIR ČUSTOVIĆ iz Augsburga i HANAH SERDAREVIĆ iz Graca (Austrija), a treće FATIH ADEMOVIĆ, prvi razred O.Š. Nur, Novi Pazar, za sastav: Priča mog zavičaja. Specijalnu nagradu kod literarnih radova osvojila je ALEKSANDRA MRAKIĆ, učenica 1. razreda Srednje stručne i tehničke škole u Gradišci (BiH) za pjesmu „ODE NAM MLADOST“.

Zahvalnice i poklone najboljim autorima likovnih i literarnih radova učenika uručili su predstavnici GK BiH u Stuttgartu, predstavnici Saveza i gosti.

Odlične voditeljice programa bile su: Nataša Mrkić i Svjetlana Nikolić.


GOSTI IZ HAMBURGA, PRIŠTINE I STUTTGARTAOstali prilozi:
» UDŽBENIK HISTORIJSKOG SJEĆANJA
B.net | 09. January 2020 14:22
» OŽIVJELI OMLADAK
Šefka Begović-Ličina | 02. January 2020 19:32
» GLAVNI ARGUMENT U BOŠNJAČKIM RUKAMA
Ćerim Bajrami | 31. December 2019 16:52
» GDJE SE BOSANSKI ČITA, PRIČA I PIŠE, TU BOSNA DIŠE
Suada Suljić Sokolović | 09. December 2019 21:44
» TEŠKI SASTANCI
Ćerim Bajrami | 03. December 2019 01:49
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
Mensud Alićušić | 25. November 2019 17:49
» NEOČEKIVANI SUSRET
Zijad Bećirević | 13. November 2019 15:19
» ANGAŽMAN I REZULTATI ZA PRIMJER DRUGIMA
Mensud Alićušić | 11. November 2019 14:50
Ostali prilozi istog autora: