Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Tradicionalna izložba Arhiva Federacije BiH u Turskoj
DVOMILIONSKI GAZIANTEP VIDIO IZLOŽBU ARHIVA FEDERACIJE SREBRENIČKI INFERNO
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. July 2019. 17:07:32

Gaziantep: Otvaranje izložbe Arhiva Federacije BiH


Komemorativna svečanost povodom genocida nad Bošnjacima, koja je započela jučer u Gaziantepu nastavljena je i danas prijemom delegacije Arhiva Federacije BiH predvođene direktorom prof. dr. Adamirom Jerkovićem kod gradonačelnice Fatme Šahin. Ona se zahvalila dr. Jerkoviću što je omogućio narodu Gaziantepa da vidi međunarodnu izložbu „Srebrenički inferno“ koju je Arhiv Federacije BiH u saradnji sa Udruženjem arhivskih i administrativnih radnika Federacije BiH postavio dan ranije u Kulturnom centru grada. Jučer je delegaciju Arhiva Federacije BiH primio guverner provincije Gaziantep Davut Gul.

Na izabranih 15 panoa Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine zabilježena je tragedija bošnjačkog naroda prije 24 godine, a ove scene izazvale su lavinu emocija kao da se dešavaju sada.

Direktor Arhiva Federacije prof. dr. Adamira Jerkovića je kazao da će „Arhiv Federacije BiH nastaviti i u budućnosti da predstavlja golgotu bošnjačkog naroda širom svijeta, jer se motivi zločinaca mogu obuzdavati i stalnim medijskim kampanjama. Ovo je bio zločin neviđenih razmjera a u njegovu provedbu su bili uključeni i strani elementi, posebno iz Srbije.“

Prof. dr. Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik predsjednika Alije Izetbegovića, govorio je na konferenciji „Ponovno upoznavanje Alije Izetbegovića“. On je rekao:

„Mi u Bosni i Hercegovini smo ponovno izloženi napadima istih neprijatelja, koji sada drugim metodama pokušavaju uraditi ono što u im prošlosti nije polazilo za rukom.Nakon gubitka Kosova narasli su imperijalni apetiti Beograda prema Bosni i Hercegovini. Oni sada žele da namire izgubljene teritorije preko priključenja dijela BiH koju su u ratu etnički očistili i sada u miru pokušavaju završiti taj genocidni projekat“, rekao je prof. dr. Adamir Jerković.

Postavku „Srebrenički inferno“ vidjela je do danas publika u više od 50 gradova širom svijeta na četiri kontinenta, a u Turskoj je dosad Arhiv Federacije priredio izložbu u svim većim gradovima, počev od Istanbula do Ankare.


Prof. dr. Jerković i gradonačelnica Gaziantepa Fatma ŠahinOstali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora:
» APEL ZA POMOĆ ALDINI HODŽIĆ
21. September 2020 20:39