Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ROK HRVATSKOJ: 10 ZAKLJUČAKA O PELJEŠKOM MOSTU PROTIV KOJIH JE DODIK
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 17. July 2019. 07:07:12


Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH odlučeno je da se pokrene spor protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta.
Za pokretanje spora glasali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je protiv bio predsjedavajući Milorad Dodik pozivajući se na vitalni entitetski interes.

Već za četvrtak je zakazana posebna sjednica NSRS na Dodikov zahtjev.

Vijesti.ba u nastavku donose 10 zaključaka koje je po ovom pitanju usvojilo Predsjedništvo BiH:

1. Bosna i Hercegovina je pomorska država koja ima svoje teritorijalno more i sva pripadajuća prava predviđena Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora, što podrazumijeva i pravo Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan pristup (spoj/priključak) između svog teritorijalnog mora i otvorenog mora (međunarodne vode) u kojem se primjenjuje režim slobodne plovidbe i komunikacije za sve vrste plovila, prelijetanje aviona i polaganje podmorskih kablova (potpuno isti kao u međunarodnim vodama),

2. Republika Hrvatska otpočela je i nastavlja izgradnju mosta Komarna-Pelješac (tzv. Pelješki most) bez saglasnosti Bosne i Hercegovine, bez dogovora sa Bosnom i Hercegovinom i uprkos zvaničnom stavu i zahtjevu Bosne i Hercegovine da obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac.

3. Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da odmah obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac.

4. Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da obustavi sve radnje čija posljedica je ili može da bude bilo kakvo umanjenje ili dokidanje prava Bosne i Hercegovine koja joj pripadaju prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora.

5. Bosna i Hercegovina ponovo poziva Republiku Hrvatsku da se bez odlaganja otpočnu bilateralni razgovori između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatskeradi dogovornog rješavanja svih otvorenih pitanja vezanih za razgraničenje na moru između dvije države, odnosno razgraničenje teritorijalnih mora Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i osiguranje prava Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan pristup između svog teritorijalnog mora i otvorenog mora u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

6. Stav Bosne i Hercegovine je da se ova pitanja trebaju riješiti u skladu sa odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, uzimajući u obzir relevantne činjenice i okolnosti, uključujući i posebne okolnosti pri razgraničenju teritorijalnog mora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

7. Ukoliko Republika Hrvatska ne prihvata dogovorno rješavanje ovih pitanja u skladu sa Članom 280. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Bosna i Hercegovina poziva Republiku Hrvatsku da se ova pitanja podvrgnu procesu mirenja u skladu sa članom 284. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, a u skladu s postupkom iz odsjeka 1.,

Priloga V, Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

8, Ukoliko Republika Hrvatska u roku od 30 dana od dana usvajanja ovog zaključka službenim putem ne obavijesti Bosnu i Hercegovinu da prihvata da se ova pitanja dogovorno rješavaju ili da se podvrgnu procesu mirenja, Bosna i Hercegovina će preduzeti neophodne pravne radnje da zaštiti svoja prava u skladu sa odredbama odsjeka 2., Dijela XV Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

9. Bosna i Hercegovina je opredjeljenja za razvoj dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa Republikom Hrvatskom na principima uzajamnog uvažavanja i poštivanja pravila međunarodnog prava, a u skladu sa obavezom da štiti svoja prava utvrđena međunarodnim konvencijama i običajima, uključujući i pokretanjem odgovarajućih postupaka pred nadležnim međunarodnim sudskim instancama.

10. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine će uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarovi6 i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, u kojem će im, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo predočiti naprijed navedene zvanične stavove Bosne i Hercegovine.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: