Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PELJEŠKI MOST: VITALNI INTERES SRBIJANSKO-KINESKOG LOBIJA NA ĐTETU BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 18. July 2019. 07:07:08


Milorad Dodik usprotivio se jučer usvojenim zaključcim Predsjedništva BiH kojim se pozvalo Hrvatsku da obustavi radove na Pelješkom mostu te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Već sutra će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), na Dodikov zahtijev odlučiti o tome da li obustavljanje izgradnje Pelješkog mosta i eventualni spor sa Hrvatskom destruktivni po vitalni interes ovog entiteta.

Za Dodika nema sumnje, tvrdi da je odluka Predsjedništva BiH u vezi s izgradnjom Pelješkom mosta "destruktivna i veoma štetna po vitalne interese RS".

Opozicija u RS smatra da se radi o je nastavku lično-interesne politike Milorada Dodika i Dragana Čovića, što je samo djelomično tačno.

Kako saznajemo, osnovni razlog Dodikovog protivljenja zaključcima Predsjedništva BiH jeste uticaj jakog srbijansko-kineskog lobija. Radi se o istom lobiju koji je zaustavio energetske projekte u Federaciji BiH tokom 2008.godine, i koji je istovremeno gradio TE Stanari u Republici Srpskoj. Glavni politički pokrovitelj projekta u Stanarima, kojeg su realizirali Kinezi i srbijanski tajkun Vuk Hamović, bio je upravo tadašnji premijer RS Milorad Dodik.

Radi se o istom lobiju koji je tada preko političara u FBiH iz SDP-a i SDA blokadama projekta Blok 7 TE Tuzla otjerao partnere iz Švicarske i Njemačke, kako bi stvorio prostor uprabo za Kineze. Tako je i bilo, kasnija vlast u Federaciji BiB predvođena SDP-om i SDA za partnere je izabrala upravo Kineze. Posao je okončan u mandaru iza nas davanjem potrebnih dozvola i odobrenjem zaduženja kod kineske banke, a sve na štetu građana Federacije i uprkos upozorenjima EU da se u takav aranžman ne ulazi.

Treba li podsjećati da upravo kineska kompanija gradi Pelješki most, a da je danas iz SNSD-a saopšteno kako je glavni vanjskopolitički prioritet Republike Srpske saradanja s Kinom.

Iz takve saradnje političku korist već su imale Srbija i RS kroz obaranje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a. Ovog puta korist će imati i Hrvatska.

I sve to na štetu BiH i njenog najbrojnijeg naroda Bošnjaka. No to kratkovide bošnjačke političare neće omesti da upravo Kinezima daju svoje najvrijednije energetske i svake druge resurse.Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
» TAKO TO RADI SAVJESNA I ODGOVORNA NACIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 20:16
Ostali prilozi istog autora: