Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK ŠTITI INTERES HRVATSKE: IZGRADNJA PELJEŠKOG MOSTA JE INTERES GENOCIDNE TVOREVINE
Autor: NAP
Objavljeno: 18. July 2019. 14:07:40


Peta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske održava se u Banja Luci, a na usvojenom Dnevnom redu nalazi se jedna tačka, Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske.

Milorad Dodik je naveo, mjesto odluka o važnim pitanjima nisu institucije Bosne i Hercegovine već Narodna skupština RS kao što je danas slučaj.

"Nijedna odluka donesena preglasavanjem se ne može smatrati usvojenom sve dok se ne završi procedura propisana ustavom. Budući da se kao član Predsjedništva nisam mogao složiti sa zaključkom koja su usvojila druga dva člana Predsjedništva, pokrećem zaštitu entitetskog interesa", kazao je Dodik.

Dodik je citiao član Ustava Bosne i Hercegovine koji govori o tome da član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

"Ovu citiranu odredbu Ustava je već koristio Nebojša Radmanović koji je preglasan u četiri slučaja i u sva četiri slučaja NSRS je osporila odluke Predsjedništva koje nisu stupile na snagu. BiH je nastala na osnovu Dejtonskog sporazuma. Predmet današnje zaštite je zaštita vitalnog interesa entiteta. BiH je uspostavljena mirovnim sporazumom i njegovim aneksima i samo može postojati i ostati na osnovu dogovora kakav je taj mirovni sporazum predvidio. BiH je zajednica entieta, a ne unitarna država", kazao je Dodik.

"Sagledavši sve potencijalne posljedice ovakve odluke. Uradiću sve da zaštitim interes našeg entiteta. Usvajanje takvog stava bilo bi štetno po čitavu BiH, pa i RS, i zato ga prepuštam Narodnoj skupštini RS" rekao je Dodik.

Dodao je da "ovdje sada dolazi do ključnog pitanja, da li mi koji se zalažemo za to da se niko ne miješa u naša unutrašnja pitanja, imamo pravo da se miješamo u unutrašnja pitanja Hrvatske koja gradi most na svojoj teritoriji".Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11