Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Predavanje dr. Halilovića na temu "Problemi i iskušenja u životu muslimana"
DR. NEZIR HALILOVIĆ NA TRIBINI U DŽEMATU HIDAJE
Procitaj komentar

Autor: Damir ef. Babajić
Objavljeno: 18. July 2019. 23:07:10


U subotu večer, 13.07.2019. godine, poslije akšam-namaza, održana je tribina u džematu Hidaje. Prvo se zajednički klanjao akšam-namaz, a potom je upriličena tribina, na kojoj se govorilo o problemima i iskušenjima u životu muslimana. Gost tribine bio je doc.dr. Nezir Halilović, profesor na Islamskom Pedagoškom fakultetu u Zenici i šef odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana, kojeg je proučio Abdulvehab-ef. Vehabović, jedan od imama džemata Hidaje, prisutne je poselamio mr.sc. Damir-ef. Babajić, koji je bio u ulozi moderatora, te najavio tok tribine. On je predstavio dr. Halilovića, njegovu bogatu biografiju, te ga pozvao da se obrati prisutnima. U veoma nadahnutom predavanju na temu „Problemi i iskušenja u životu muslimana“ dr. Halilović je ukazao na značaj ispravnog razumijevanja života, te koji su to problemi i iskušenja sa kojima se danas susreću muslimani, na značaj istinskog odnosa prema problemu i iskušenju koje zadesi muslimana, potaknuvši prisutne na duboko razmišljanje i aktivnost slušajući predaje o iskušenjima. Ukazao je na razne načine iskušenja, čime nas sve naš Gospodar iskušava, te na kakav način vjernik treba da postupa. Na kraju se zahvalio džematu Hidaje na ukazanom povjerenju da tri dana bude musafir džemata.Na kraju tribine Damir-ef. se zahvalio dr. Haliloviću, kao i velikom broju džematlija koji su bili prisutni na tribini, na dolasku i održanom predavanju o veoma važnoj temi sa kojom se skoro svaki čovjek suočava, o iskušenjima i načinima savladavanja samog sebe. On je istakao vrijednost ove tribine kao i važnosti govora na ove teme, koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Nakon tribine druženje sa dr. Halilovićem je nastavljeno u prostorijama džamije džemata Hidaje. Svečanost je svojim glasom dodatno uljepšao mujezin džemata Hidaje hadžija Mersim Telalović izvodeći nekoliko ilahija i kasida.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli, i koji doprinose, da ova tribina bude uspješno realizovana. Amin!

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» MLADI SU PONOS DŽEMATA HIDAJE
08. June 2019 12:18
» ŠTA POSLIJE RAMAZANA?
27. May 2019 20:25
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif