Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ŽRTVE RAZOČARANE PRESUDOM VRHOVNOG SUDA U HOLANDIJI
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 19. July 2019. 12:07:34


Detalji presude o Srebrenici:

Krivica Holandije "10 posto", porodice žrtava mogu tražiti naknadu

Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju presudu kojom je odgovornost holandskog bataljona pri UN-a u julu 1995. godine u Srebrenici ograničena na smrti 350 osoba. Porodice žrtava će na osnovu presude moći tražiti naknadu.

Riječ je o osobama koje su nakon pada Srebrenice 11. jula zatražile spas u krugu baze UN-a. Holandski bataljon je, umjesto da im pruži zaštitu što je i bio mandat UN-a u do tada zaštićenoj zoni, građane Srebrenice istjerao iz baze nakon čega je počelo razdvajanje muškaraca od žena i djece.

Muškarci su likvidirani u sklopu masovnog ubijanja s ciljem eliminisanja bošnjačkog naroda iz tog područja BiH. Jednom riječju - genocid.

Ono što je također istaknuto jeste vjerovatnoća u okviru koje bi likvidirani muškarci mogli preživjeti da ih je holandski bataljon kojim slučajem zaštitio nakon pada Srebrenice. Ta vjerovatnoća sada iznosi, prema mišljenju suda, tek 10 posto.

Podsjećamo, 2014. i 2017. godine, prilikom prve presude i apelacije, mišljenje suda je glasilo kako odgovornost iznosi 30 posto, jednako koliko i procijenjena vjerovatnoća da bi zarobljeni muškarci preživjeli namjeru Vojske Republike Srpske, da je holandski bataljon zaštitio nemoćne muškarce u bazi.

Vrhovni sud je u presudi naglasio kako je holandski bataljon 11. jula djelovao pod Ujedinjenim nacijama i da ponašanje bataljona tako može spadati samo u okvire odgovornosti UN-a. Uloga države i njena odgovornost počinju 12. jula, navodi sud, što predstavlja osnovu djelimične krivične odgovornosti.

Također, sud je zaključio kako holandska država nje odgovorna za pad Srebrenice upravo zbog razlike u odgovornosti UN-a i države Holandije.

Ipak, sud je zaključio da je Holandija odgovorna jer muškarcima u bazi nije dat izbor o tome da li žele ostati ili napustiti bazu.

Vrhovni sud je prihvatio i zaključio kako je holandski bataljon do večeri 12. jula, na dan evakuacije, znao da su muškarci izloženi opasnosti i riziku od zlostavljanja i likvidacije. Također, Sud je zaključio da je čelništvo bataljona to znalo tokom nastavka evakuacije žena, djece i holandskih vojnika iz Srebrenice 13. jula.

Pored toga, navodi sud, holandski bataljon je pomogao evakuaciju civila čime je vojnicima VRS olakšao odvajanje muškaraca.

Ukratko, Vrhovni sud Holandije je pravosnažno odlučio da je holandski bataljon u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nezakonito postupio prema muškarcima Bošnjacima koji su u njihovoj bazi zatražili zaštitu od vojnika VRS.

Na osnovu toga, navodi sud na kraju obrazloženja, preživjeli rođaci ubijenih mogu nadoknaditi štetu od državem, objavio je kilx.ba
Žrtve su razočarane današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji, imajući u vidu da je odgovornost Holandije u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgovnost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće, - izjavio je Feni nakon izricanja presude, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

- Majke trenutno razgovaraju s advokatima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strazburu, - kazao je Tahirović.

Naglasio je da će se vjerovatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju da je, kako je kazao, Holandija itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici.

Vrhovni sud u Holandiji odlučio je danas da je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt 300 muslimana ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt 300 muškaraca jer su ih holandske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine znajući da će biti ubijeni.

Oko 8.000 osoba, uglavnom dječaka i muškaraca, ubili su pripadnici Vojske Republike Srpske u masakru koji su počinili u Srebrenici u julu 1995. godine, javlja Fena.

PRAVOSNAŽNA ODLUKA VRHOVNOG SUDA: Holandija je djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana u julu 1995.


Sarajevski portal klix.ba je objavio, da je Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju odluku prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, javljaju holandski mediji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost istjerani su iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani. Kako je Vrhovni sud odlučio, Holandija je kriva za odgovornost u omjeru od 10 posto, a u kontekstu procjene vjerovatnoće da bi zarobljeni muškarci preživjeli da su ih holandski vojnici zadržali u bazi.

Taj omjer je 2017. godine iznosio 30 posto.

Riječ je o konačnoj, pravosnažnoj presudi najvišeg sudskog organa u Holandiji, a nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovjetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u omjeru od "30 posto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi uspjeli preživjeti da su ostali u bazi holandskog bataljona. Bitno je podsjetiti da je tom odlukom Holandija oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze Holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je dužna isplatiti odštetu porodicama žrtava. Sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnijela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtjevom da se kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine.

Vojska Republike Srpske ušla je u Srebrenicu 11. jula 1995. godine, a građani su potom zatražili zaštitu u bazi holandskog bataljona UN-a, s obzirom na to da je do tog dana Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.

Zaštita nije pružena, djeca i žene su odvojeni od muškaraca nakon čega su poslani na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH. Muškarci su zadržani i uslijedila je masovna likvidacija zatečenih i onih koji su naknadno zarobljeni prilikom bježanja prema slobodnoj teritoriji.

Fadila Memišević: Presuda očekivana, Holandija nije spremna prihvatiti odgovornost

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević smatra da je presuda Vrhovnog suda u Holandiji, kojom je utvrđena samo djelimična odgovornost ove zemlje za smrt 300 Srebreničana, očekivana.
- Ova današnja presuda je, moram da kažem, očekivana, jer Holandija nije bila spremna da prihvati odgovornost, a naravno da je, itekako, odgovorna - kazala je Memišević Feni.

Istaknula je kako je užasan zločin to što su žrtve, koje su u julu 1995. tražile spas u bazi UN-a koju je osiguravao holandski kontingent, protjerane, usprkos činjenici da je Holandija dobila mandat UN-a da čuva te ljude (Srebrenica je onda bila zaštićena zona UN-a).

- Moram da kažem da je na taj način ona (Holandija) suodgovorna za genocid u Srebrenici, jer je omogućila Mladićevim trupama da u krvi Srebreničana uguše tu enklavu - precizirala je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Podsjetila je je kako niko i nikada ne može mrtve vratiti, kao što ni bol i traumu koje majke i preživjeli nose ne može nikakva materijalna nadoknada olakšati, navodeći kako bi priznanje odgovornosti bila određena satisfakcija.

- Ovo što je danas potvrđeno je očekivano i to je samo još jedan kamenčić u mozaiku licemjerja svijeta koji je Srebrenicu ostavio na cjedilu - kazala je Memišević

Vrhovni sud u Holandiji odlučio je danas da je ta zemlja djelimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt 300 muškaraca jer su ih holandske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine, znajući da će biti ubijene, objavila je Fena.

VRH


  Dossier: 24 GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI - 11. JULI 2019.
» BEZ OBZIRA KAKAV PROCENAT BIO ONI SU ODGOVORNI
Anadolu Agency (AA) | 20.07.2019 07:15
» KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ PRIMILA DJECU IZ SREBRENICE
Anadolu Agency (AA) | 19.07.2019 09:05
» U POTOČARIMA UKOPANA I ŠAHA CVRK SA SINOM REŠIDOM
Anadolu Agency (AA) | 11.07.2019 16:05
» VIŠE OD 500 MOTORISTA IZ SARAJEVA KRENULO ZA POTOČARE
Anadolu Agency (AA) | 10.07.2019 11:52
» DA SE NE ZABORAVI, DA SE NE PONOVI!!!
Eset Muračević | 09.07.2019 17:17
» GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I PRIJEDORU - DANI VELIKE POUKE I OPOMENE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 05.07.2019 16:03
» IZ SARAJEVA KRENUO "MARŠ MIRA"
Anadolu Agency (AA) | 03.07.2019 13:30
» KOLEKTIVNA DŽENAZA ZA 26 ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 17.06.2019 14:09

Ostali prilozi:
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
» NOVI PAZAR JE OSTAO BEZ VELIKOG INSANA - AIDE EROVIĆ
Fatih Hadžić | 24. February 2024 16:05
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif