Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Klanjana kolektivna dženaza za 86 žrtava genocida iz Prijedora i Kotor Varoši
DŽAFEROVIĆ: ZLOČIN U PRIJEDORU IMA SVE ELEMENTE GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 20. July 2019. 17:07:45


Kolektivna dženaza 86 bošnjačkih žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši klanjana je danas u Vedrom polju u Hambarinama, javlja reporter N1 Semir Mustafić.

Ervin Blažević, aktivista i novinar, u razgovoru za N1, izrazio je nadu da će se podići spomenik ubijenoj djeci u Prijedoru.

"Danas je u Prijedoru i Kozarcu dan tuge i tako bi trebali da se ponašamo, da na jedan dostojanstven način ukopamo naše najmilije", kazao je Blažević za N1.

Pita se zašto dženaza nije klanjana u Prijedoru da svi građani vide tabute.

"Poenta je u tome da mi ne možemo da ih suočimo jer ne možemo dobiti taj jedan prostor u centru", naveo je.Kako je kazao, proveo je dva mjeseca u logoru Trrnopolje nakon čega se uspio ubaciti u konvoj prije konvoja iz kojeg su Bošnjaci ubijeni na Korićanskim stijenama.

Prilikom okupljanja povodom dženaze i ukopa 86 bošnjačkih žrtava, minutom šutnje je odana pošta i za pet katolika koji su također pogubljeni na Korićanskim stijenama.

Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava bit će ukopani u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica. Najveći broj žrtava, 68 njih, bit će ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani dok će ostali biti ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.Husein ef. Velić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor, poručio je da prisustvuju još jednoj kolektivnoj dženazi u ovom gradu na zapadu BiH.

"Osamdesetšest šehida svjedoči o istina koja se desila 1992. godine. Nakon Koričanskih stijena i svih masovnih grobnica niko nema pravo da misli, govori i da se ponaša kao da ništa nije bilo. Bošnjaci nisu narod koji mrzi, ali jesu narod koji pamti i sigurno će očuvati sjećanje na sve ono što se desilo od 1992. do 1995. I očuvat ćemo sjećanje na naše šehide", poručio je Velić navodeći da jedino osnovama istine može se graditi pravda, suživot i pomirenje.

U ime porodica žrtava prisutnima se obratio Zijad Bačić koji je i sam preživio zločine u Prijedoru.

"Ubijena mi je majka, dva brata i sestra. Mi svake godine šaljemo poruke mira. Međutim, imamo mi i suživot u Prijedoru ali da bi ga ovjerili, naši sugrađani Prijedorčani trebali bi nam reći gdje su posmrtni ostaci naših najmilijih", izjavio je Bačić.

Bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić podsjetio je da se na području Prijedora prije 27 godina dogodio zločin."Više od 3.176 Prijedorčana odvedeno je u logore, mučeni su pa zatim ubijeni na različite načine i na različitim mjestima. Ovdje smo sa porodicama žrtava koje traže istinu i pravdu. Traže istinu o tome šta se desilo sa njihovim najmilijim i pravdu da odgovoraju oni koji su počinili ove zločine. Sa ovog mjesta šaljemo poruku mira i suživota", poručio je Kudić.

Najmlađe žrtve koje će danas biti ukopane su mladići koji su u momentu kada su ubijeni imali svega 19 godina: Samir (Sadika) Garibović, Emir (Kemala) Đonlagić i Suad (Mehe) Kljajić. Suad će biti ukopan zajedno sa svojim ocem Mehom.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Bećir (Adema) Bešić koji je rođen 1931. godine.

Konačni smiraj pronaći će naći otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović.

Zajedno će ukopani biti i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić, Mirsad i Suad, braća Jakupović, Armin i Dedo, braća Grabić Mustafa i Vejsil, te braća Sivac, Nedžad i Edin.

Dženazi su, pored najbližih, rodbine, prijatelja, komšija i poznanika, prisustvovali i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.DŽAFEROVIĆ: ZLOČIN U PRIJEDORU IMA SVE ELEMENTE GENOCIDA: Podsjetio je da su danas u Prijedoru da klanjaju dženazu za 86 šehida Prijedora, da se sjete svih 3.176 nevino ubijenih Bošnjaka Prijedora i svih drugih nevino ubijenih ljudi.

"Zločin u Prijedoru ima sve elemente genocida. Ko zna šta bi bilo sa ljudima koji su bili u logorima da novinari i međunarodne organizacije nisu otkrile te logore. Kako drugačije to kvalificirati nego genocid", izjavio je Džaferović nakon dženaza-namaza navodeći kako ga čudi da to nisu dosad nazvale pravim imenom ni domaće ni međunarodno pravosuđe.

Kako je kazao, ono što je poseban problem je to da je "ono za šta je i kako je kvalificiran ovaj zločin odgovarao vrlo mali broj ljudi, zločinaca".

"I mi ćemo istrajati da se zločin u Prijedoru i cijeloj sanskoj dolini kvalificira na ispravan način i u drugim mjestima u BiH", rekao je član Predsjedništva BiH, smatrajući da je jedini pravi način i jedina prava kvalifikacija genocid.

I da svi oni, kako je kazao, koji su na bilo koji način učestvovali u izvršenju zločina dođu pred lice pravde.

"Istrajavat ćemo zauvijek, sjećat ćemo se nevino ubijenih, odavati im poštovanje i istrajavati na istini i pravdi. Istina i pravda su jedini lijek za situaciju u kojoj se nalazi i BiH i cijeli region. Mora se suočiti s istinom i svako onaj ko je imao zločinačku ulogu u agresiji na BiH. Mora doći, i u okviru srpskih političkih i vjerskih elita do suočavanja s istinom do priznanja genocida", pojasnio je Džaferović.

Naglasio je da će uraditi sve i da se pomogne povratnicima.

"Ovdje treba da se zajednički živi, zato je potrebna istina, pravda i suočavanje s istinom, a povratnicima treba pomoći na svaki način. Mogu da poručim i vlastima u ovom gradu da se oni ne odnose na pravi način prema povratnicima", dodao je Džaferović danas u Prijedoru.

Smatra da nema nikakvog opravdanja što se sprečava da Bošnjaci obilježe stratišta na kojima su stradali 1992. kao da nema ni opravdanja to što se sprečavanja podizanje spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

VRH


  Dossier: GENOCID NAD BOŠNJACIMA PRIJEDORA
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
Anadolu Agency (AA) | 21.07.2019 11:08
» ZA PRIJEDORSKE ŠEHIDE I BOSANSKE GAZIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20.07.2019 13:45
» DA ME NISU UBILI
Esmin Mehić, prof. | 19.07.2019 13:50

Ostali prilozi:
» HVALA TI VELIKI PRIJATELJU, TRAJNO ĆEMO TE PAMTITI!
Bošnjaci.Net | 20. March 2023 01:47
» MILO ĐUKANOVIĆ I JAKOV MILATOVIĆ IDU U DRUGI KRUG
Anadolu Agency (AA) | 19. March 2023 22:25
» SIPA ISPITIVALA PISCA MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA
Bošnjaci.Net | 17. March 2023 15:15
» SARAJEVO: SUSRET DELEGACIJE BNV SA VKBI
Bošnjaci.Net | 17. March 2023 13:24
» PREDSTAVLJANJE KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA CRNE GORE
Anadolu Agency (AA) | 17. March 2023 12:57
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif