Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

PRLJAVE IGRE OKO „ALUMINUJUMA“
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 22. July 2019. 09:07:21


MR. DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Minimum pravne države bi bio otvaranje predmeta „Aluminij“ na nivou FBiH jer je Vlada Federacije najveći vlasnik – ali to nije praktično izvodljivo jer HDZ-ovi kadrovi čine tu vladu, naravno zajedno sa SDA-ovim, koja očito ne želi da se miješa u „vruća pitanja iz Hercegovine“.
Da etno-nacionalne politike u Bosni i Hercegovini – koje slave ratne zločince – nemaju u svojim principima ni trun etike još jednom potvrđuje kolaps još jednog prijeratnog privrednog giganta – „Aluminujuma“. Nije bila potrebna prevelika pamet da se predvidi neminovna propast firme koja je imala funkciju bankomata za potrebe održavanja na vlasti Čovićvog HDZ-a i oživljavanje ideje Herceg-Bosne, a koja je presuđena za „udruženi zločinački poduhvat“.

Međutim, oni koji su do jučer imali plate po visokim evropskim standardima, kada im je ugašena proizvodnja, preko noći su shvatili da im je Sarajevo glavni grad i da je Vlada Federacije vlasnik najvećeg dijela njihove firme. Dakle, radnici „Aluminijuma“ su pristali da zatvore oči pred prljavim igrama koje se već treću deceniju vode u krugu njihove firme, a da se nijednom nisu iskreno zapitali: „Kako preživljavaju nepravedno otpušteni radnici „Aluminijuma“, a koji, uz to, nisu Hrvati“?

24 godine je više od pola radnog vijeka i nije pošteno da se nakon najočitije i najobilatije pljačke – vjerovatno na području BiH, a i šire – odgovornost za kolaps firme proziva bilo ko osim HDZ-ovog bezkrupuloznog kadra koji je jedini suvereno gospodario cjelokupnim finansijskim poslovanjem „Aluminijuma“ svo vrijeme. Ali, na nesreću naše privrede, a i cijelog BH društva, sa gašenjem pogona „Aluminijuma“ – nisu ugašeni i problemi države BiH, jer faktički, oni tek sad se fakturišu i još nije utvrđena konačna cifra dubioze koju su HDZ-ovi igrači stvorili svojim neodgovornim i iracionalnim vođenjem firme koju su opljačkali i doveli do propasti.
Veoma je indikativno da sudska vlast – po tom pitanju šuti i ne pada im na pamet da po službenoj dužnosti otvori predmet „Aluminijum“ i preispitaju sve rukovodeće garniture koje su, faktički, pred očima javnosti neodgovornim odnosom, a to podrazumijeva i vanzakonite aktivnosti upropastili firmu a gdje vlada FBiH je najveći vlasnik. Pa zar niko neće odgovarati za kolaps najvećeg izvoznika u BiH? Zar sudska vlast neće preispitati slučaj gdje 900 radnika ostaje preko noći bez posla?

A pošto sudstvo šuti – pitanje je koja je njihova uloga u društvu, ako nije da zaštiti državne interese? Pa čije onda interese sudstvo štiti?

Minimum pravne države bi bio otvaranje predmeta „Aluminij“ na nivou FBiH jer je Vlada Federacije najveći vlasnik – ali to nije praktično izvodljivo jer HDZ-ovi kadrovi čine tu vladu, naravno zajedno sa SDA-ovim, koja očito ne želi da se miješa u „vruća pitanja iz Hercegovine“. Ti etno-nacionalni vaninstitucionalni politički dilovi čine mogućim sve ono što je u jednom uređenom demokratskom društvu i pravnoj državi nemoguće: nekažnjiv kriminal koji je javnosti poznat jer sudstvo je uvezano u kapilarnu korupciju koja obuhvata sve vitalne funkcije društva i države.

Jasno je da sama država BiH ne može da se obračuna sa otvorenim kriminalom koji se, faktički, odvija javno pred TV-e kamerama i novinarima – ali oni do sada nisu niti će u ovakvim društveno-političkim odnosima ikada odgovarati za nezakonite radnje koje čine: od pljačke firmi, banaka i državnih budžeta – do svih teških kršenja demokratskih principa – od izbornih malverzacija do obstrukcije izbornih procesa u više BH gradova, do blokiranja održavanja izbora u gradu Mostaru već preko 10 godina. To je najteže ograničavanje demokratskih principa u čitavoj regiji, a najvjerovatnije i u Evropi. Bez daljnjeg da je to demokratski šamar međunarodnoj zajednici u BiH, a koja je zatvorila kancelariju u Mostaru i svojom pristrasnom pasivnošću dozvolila kriminogenim oligarhijama da ovladaju demokratskim institucijama i legaliziraju vaninstitucionalno i vanzakonito djelovanje. Svoju neučinkovitost pravdaju ispraznom floskulom koja lijepo zvuči ali nema konstruktivnu praktičnu vrijednost: „građani trebaju da kazne neodgovorne političare!“ – jer se zna da građani nemaju te instrumente i da je to izraz krajnjeg licemjerstva i bacanje prašine u oči demokratskoj javnosti. Na istom fonu je i lakomislen odnos koji su u proteklim sedmicama demonstrirali neodgovorni radnici „Aluminijuma“ a koji su svo vrijeme sramno zatvarali oči pred prljavim igrama u dvorištu svoje firme, smatrajući da je njihovih 3000KM pošteno zarađeno, a da će se većina penzionera u FBiH „snaći i sa 300KM“ a što je „samo“ 10 puta manje od njihovog primanja, a ostalim radnicima je, valjda, i 500KM dovoljno, a što je „tek 6 puta manje od njihovog obilatog i redovnog mjesečnog primanja“. Toliko novca koliko su oni dizali svaki mjesec, mnogi građani u BiH nisu mogli skupiti ni za 24 godine mira!

No, oni vjerovatno u tome ne vide ništa sporno – a što se direktno tiče njihovog morala, i dakako, neminovnog kolapsa „Aluminijuma“ – pa zbog toga okrivljuju „političko Sarajevo“ koje jedino smatraju odgovornim za nesreću u kojoj su se „iznenada“ našli.

Onome kome je racionalizam zasnovan na iracionalizmu, a logika na antilogici – nije moguće verbalno, ili teoretski, putem riječi objasniti – šta je neminovno u realnosti, jer takvi se oglušavaju o činjenice, zatvaraju oči pred istinom i svim silama, i po svaku cijenu, forsiraju svoju umišljenu fantaziju, oživljenu nasilnim sredstvima, kao jedinu realnost i koja će po njihovom uvjerenju trajati vječno. Međutim, ipak se, na kraju „balade“ ustanovi da je to bila zabluda i suočavanje sa realnošću je neminovno, te nosi traumatične posljedice – a za lične iluzije ne mogu se kriviti drugi. Naročito ne drugi koji se tendenciozno okrivljuju samo zato što su drugačiji. Sigurno da je to najniži oblik demokratske zloupotrebe – kada se zakon instrumentalizira u cilju etno-nacionalnih partikularnih interesa – a gdje se državi nanosi šteta da bi se određenim grupama obezbjedio elitni status iznad zakona. To je siguran recept za kolaps društva i države jer se istrajava na radikalizaciji za koju su svjesni da destabilizira institucije i unosi opći haos.

Svakako da je međunarodna zajednica u BiH svjesna koliko je osjetljiva veza između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti – i da samo oni imaju mandat da uklone zastoj u procesu tranzicije, koji teče kroz reformski proces. Ako međunarodna zajednica toleriše one koje opstruiraju napredak države na evro-atlantskom putu – a imaju instrumente da uklone blokade i onih koji ih prouzrokuju – kako za to mogu prozivati i pozivati građane BiH da kazne „neodgovornu vlast i političare“, kad ti isti građani nemaju instrumente da te procese stave pod kontrolu ?
Najuticajnije ambasade u BiH kažu da su dobro upoznati sa procesima u „Aluminijumu“, ali ne kažu da bi za to neko trebao i da odgovara pred sudom. Tu se gubi konstruktivna nit logike – ali nakon demokratskog mraka u Mostaru – zar ima išta što bi bilo senzacionalno u hercegovačkoj antilogici i demokratskoj tami?

Goražde,
22.07.2019. godineOstali prilozi:
» HALALI NAM, GENERALE MAHMULJIN, NISMO BILI U STANJU DA ODBRANIMO ČAST BOSANSKOG GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. January 2021 17:19
» POSREDNICI DO NEBA
Said Šteta | 20. January 2021 21:14
» BOŠNJACI, GRADITE NACIONALNE INSTITUCIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. January 2021 15:00
» MOKROGORSKI POKRET
Aziz Hurem | 19. January 2021 20:22
» NOŽ, ŽICA, BROJANICA
Said Šteta | 18. January 2021 12:50
» HUSEJN EF. ĐOZO NIJE UMRO, ON JE ŽIV, SAMO ŠTO MI (ONI) TO NE OSJEĆAJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 14:39
» DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021 19:13
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 16. January 2021 17:50
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
Ostali prilozi istog autora:
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
19. August 2019 19:46
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02