Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Emina ČOLOVIĆ, književnica
ŽELIM OSTAVITI PISANE TRAGOVE IZA SEBE
Procitaj komentar

Autor: Asmir Bihorac
Objavljeno: 23. July 2019. 10:07:35


Našim uvaženim čitateljima predstavljamo književnicu Eminu Čolović! Odakle ste i kojom vrstom književnosti se bavite?
- Emina Čolović:
Rođena sam u Rožajama, a boravim u Hannoveru, gdje radim i pišem književna djela. Svoju novu knjigu pod nazivom “Mehlem za sudbinu” promovirala sam u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hillu u New Yorku. Jedna od najvećih mojih želja bila je da promociju ove svoje knjige upriličim u New Yorku, jednoj svjetskoj metropoli, a posebno u Centru u ovom gradu, u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA). Svaka moja knjiga je dio mene, dio moje duše, posebno knjiga “Mehlem za sudbinu” u kojoj sam na svoj način prikazala kulturu življenja u našim krajevima, tj. bošnjačko-islamsku kulturu, tradiciju, zatim, kroz šta je sve naš narod prolazio u periodu od drugog svjetskog rata do devedesetih godina. Opisivala sam životne sudbine osoba sa kojima sam živjela, a koji nažalost, više nisu među nama. Pisala sam o životu mog rahmetli oca, kroz šta je sve prolazio, kako je kao dječak sa sela, ostajući siroče, završio skolu i bio među prvim školovanim Bošnjacima na prostoru Sandžaka.

- Recite nam nešto više o promociji Vaše posljednje knjige?
- Emina Čolović:
Kao Bošnjakinja porijeklom iz Sandzaka, iz grada Rožaja, htjela sam pokazati da daljine od rodnog kraja ne mogu nas spriječiti da ostanemo vezani za svoj zavičaj, pa i mene kao pisca ili umjetnika da svoje djelo prestavim čak i preko okeana. Imala sam tu čast zahvaljujući gospodinu Smaju Srdanoviću, predsjedniku IZ Plav-Gusinje u New Yorku, kao i dr. Mersimu Ziljkiću i hafizu Haku ef. Omeragiću koji su sa BANA organizirali i podržali promociju moje knjige. Medijsku podršku sam dobila i od Bošnjaci.net poštovanog prijatelja Esada Krcića i ostalih članova IZ, također, od Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA). Zahvaljujem i dvjema koordinatorkama promocije Aidi Šarkinović i Adili Todić.

- Šta možemo od Vas očekivati u budućnosti? Hoćete li nas iznenaditi nekim novim djelom?
- Emina Čolović:
Ne namjeravam stati sa pisanjem, naprotiv, nastojat ću ostaviti što više pisanih tragova za sobom. Uskoro iz štampe izlazi moja nova knjiga pod nazivom “Život jači od sjećanja”. To je knjiga u kojoj opisujem život žene prije i poslije njenog prelaska u Islam, život svoje rahmetli nane (bijače). Kažu da čovjek ne napušta ovaj svijet onda kada umre, već onda kada ovaj dunjaluk napusti i poslednji insan koji ga se sjećao i po dobru spominjao. Nastojim da me se ljudi sjećaju po djelima koja ću ostaviti iza sebe, isto kao što se i ja sjećam osoba po dobru koje su ostavili iza sebe i o kojima pišem u svojim knjigama.

- Jeste li za svoj rad bili nagrađivani?
- Emina Čolović:
Dobila sam Oskar za ženu godine u dijaspori 2019. godine kao autorica dokumentarnog filma posvećenog svom rahmetli ocu Mehmedinu Meši Čoloviću. To je, ustvari, hajrat mom ocu u kojem sam htjela pokazati njegova dobra djela, životna djela, uspomena njegovoj djeci, mojoj braći i jedinici kćerki, ali eto film je izazvao veliku pažnju i gledan je u svim krajevima svijeta, što mi je jako drago!

- Šta ste, inače, po zanimanju i šta je Vaša kćerka jedihnica po zanimanju?
- Emina Čolović:
Inače sam profesor matematike i fizike, majka 21.-godišnje kćerke Evelin koja je student na policijskoj akademiji u Njemačkoj. Ponosna sam, jer sam svoje dijete izvela na hairli put. Na zapadu je teško žensko dijete sačuvati od mnogih poroka, ali mislim da nam je u tome mnogo pomoglo, upravo, očuvanje naše kulture i tradicije koje smo prenijeli na dijete, te očuvanje spoznaje identiteta, porijekla, da zna ko smo i šta smo. Ponosna sam što sam Bošnjakinja i da je moje dijete postalo uspješno, iako nas život u tuđini nije mazio, pokazala sam da Bošnjakinja u dijaspori može biti uspješna. Uspjeh je još veći kada iza svoje karijere stojim sama, vjerujući u Allaha i Njegovu pomoć Koji mi otvara puteve za moja dalje napredovanje.

- Jeste li imali neku promociju svog djela i u Novom Pazaru?
- Emina Čolović:
Nažalost, nisam još. Nisam imala vremena dosad organizirati promociju, ali bila bi mi izuzetna čast da, akobogda, upriličimo i promociju moje knjige u Novom Pazaru, glavnom gradu regije Sandžak.

- Hvala Vam na ovom razgovoru!

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» BAL VAMPIRA U TUTINU
10. February 2019 16:58
» ŠTA HOĆE PERSONA NON-GRATA?
27. November 2018 21:18
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif