Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ŠAROVIĆ: ISKORISTITI SVE MEHANIZME ZAŠTITE, PA I TUŽITI HRVATSKU
Autor: NAP
Objavljeno: 30. July 2019. 05:07:44


Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik Srpske demokratske stranke danas je u izjavi za bh. medije u Sarajevu kazao da je situacija u vezi odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori složena te da je legitimno da BiH diže svoj glas.

"Opasnost je mnogo veća nego što se možda u javnosti prikazuje. BiH ima pravo da o tome govori, da možda ovu priču digne na veći, međunarodni nivo, jer mi ćemo u budućnosti, u desetljećima koja slijede, trpiti ili nećemo trpiti posljedice odlaganja nuklearnog otpada koji je na samo 500 metara od granice sa BiH".

Kako je kazao Šarović Hrvatska, koju poštujemo kao susjeda, nije uvažila nijedan od argumenata i zahtjeva BiH u proteklih nekoliko godina.

"Mi se ne bunimo zbog toga što Hrvatska gradi svoje odlagalište, ali dižemo svoj glas zato što ga gradi na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Kao kada bi neki vaš susjed svoje smeće, svoj otpad, stavio na granicu vašeg imanja. To u svakom slučaju ne bi bilo uredu. Pred nama je jedan težak period u kojem treba da iskoristimo sva moguća sredstva i da, uključujući i međunarodna, da Predsjedništvo BiH digne ovo na najveći mogući novi. Svaka čast našim susjedima, ali mislim da je ovo je veliki interes i potreba BiH i vjerujem da ćemo svi razmišljati na ovakav način".

On je kazao da BiH treba biti uporna i koristiti različite mehanizme.

"Ne bih uopšte razmišljao da li ćemo da ovo pitanje jasnije prikažemo Briselu, da li ćemo da idemo na arbitražu, nekoga da tužimo. Oni se nisu libili da tuže bio koga u regionu, zašto bi nama bilo nezgodno da ih tužimo? Mislim da svoje aktivnosti treba da pojačamo".

Kako je kazao, opasnost je što će ogromne količine nuklearnog otpada biti deponovane i skladištene uz samu granicu sa BiH.

"Radi se o zemlji koja ima nukelarnu elektranu, svake godine će se to odlagalište puniti. Ne znamo šta će se desiti za deset, 50 ili 100 godina, kako će se reflektovati na biljni i životinjski svijet, na zdravlje ljudi. Nemamo ništa protiv gradnje, ali gradite ga 100 ili 200 kilometara unutar Hrvatske", poručio je Šarović.Ostali prilozi:
» MINHEN: TRIBINA ZA MLADE U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 21. October 2019 21:49
» ODLAZAK DOBROG INSANA HALILA DŽANANOVIĆA
B.net | 21. October 2019 21:12
» ŠEFADIL LIČINA DOBITNIK PRIZNANJA MULA OSMAN HRASTODER
Sanapress.info | 21. October 2019 17:45
» STOPA NATALITETA U BIH NAJNIŽA U EVROPI
AA | 21. October 2019 15:33
Ostali prilozi istog autora:
» PREMINULA BORKA PAVIĆEVIĆ
01. July 2019 13:23
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
22. June 2019 14:42