Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SIMON WIESENTHAL CENTAR: KOLINDA VELIČA USTAŠE, UBILI SU 30 HILJADA ŽIDOVA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 31. July 2019. 14:07:19


Uprkos vrlo toploj dobrodošlici koju je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imala na službenom nivou u Izraelu, nisu svi bili uzbuđeni zbog njezinog posjeta.
Prije svega, Efraim Zuroff, voditelj jeruzalemskog ureda Centra Simon Wiesenthal. On je rekao da je Grabar-Kitarović "napravila neke vrlo problematične stvari", u prošlosti navodeći posebno tri incidenta.

U prvom incidentu, navodi Jerusalem Post, hrvatska je predsjednica 2016. godine u Kanadi fotografisana s emigrantima, a na fotografiji se vidi zastava fašističkog ustaškog pokreta koji je tokom vlasti između 1941. i 1945. u NDH (Nezavisnoj Državi Hrvatskoj) bio u savezu s nacistima. Ubili su, prema procjenama, 30.000 Židova i upravljali zloglasnim koncentracijskim logorom u Jasenovcu, gdje su također ubijene desetine hiljada Srba i Roma, Bošnjaka, drugih naroda i pripadnika antifašističkog pokreta.

U drugom incidentu, rekao je Zuroff, hrvatska je predsjednica tokom posjete Argentini 2018. izjavila da su „nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati pronašli prostor slobode u Argentini gdje su mogli svjedočiti o svom patriotizmu i izraziti svoje opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i njihove domovina.

"Ovaj komentar široko je zasmetao opoziciji u Hrvatskoj koja je rekla da su ustaški ratni zločinci, kao i nacisti poput Mengelea i Eichmanna, pronašli" prostor za slobodu "u Argentini", navodi JP.

I treći problematični incident, tokom radijskog intervjua 2016. godine, bilo je njeno veličanje pjevača Marka Perkovića Thompsona.

„Obožavam slušati Thompsona, a slušala sam ga i često u autu s djecom dok su bili mali", rekla je hrvatska predsjednica za za pjevača koji je u mnogim zemljama zabranjen zbog pjesama koje veličaju masakre ustaša u koncentracionim logorima u Hrvatskoj, a ono što je Zuroff rekao, jesu tekstovi koji bi se mogli smatrati poticanjem na ubistva.

Zuroff je rekao da nije protiv toga da Izrael pozove Grabar-Kitarović, ali da bi joj trebalo postavljati teška pitanja i jasno joj poručiti da su takve vrste veličanja neprihvatljive.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: