Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BIH, gospodinu Valentinu Incku
GRAĐANSKA INICIJATIVA, SA PREPORUKAMA I SAVJETIMA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 01. August 2019. 17:08:18
Ekselencijo, Valentine Incko !
Ovo pismo,građana Mostara, istinskih zaljubljenika ovog grada i države BIH, upućujemo prema Vama kao Visokom predstavniku, predstavlja našu incijativu,preporuku,savjet da nešto poduzmete, sa Vašim ovlaštenjima i nadležnostima u mandatu, koji Vam je u toku, za dobro grada Mostara i njegovih građana ?
O gradu Mostaru sve znate, možda i bolje od nas koji u njemu živimo, ali dovoljno je ponoviti činjenicu, pticama na grani poznatu, da od 2008 godine u ovom gradu nema izbora, sama za sebe govori sve.Ovakvom stanju u Mostaru najviše je doprinijela politika zvala se ona vladajuća pa i ona nevladajuća, kao i OHR svojim namjernim ili nenamjernim pasivnim odnosom prema ovom Gradu.
Čudno je, običan čovjek sam sebi ne može objasniti, da Visoki predstavnik u situaciji kad je pat pozicija u političkim odnosima i rješenjima u Gradu, ne nametne svoja rješenja, kao što je čudno da Ustavni sud poništava odredbe Statuta koji nikad nije bio usvojen na gradskom Vijeću, a koji je prethodno nametnuo Visoki predstavnik.
Ako je, Gradskom Vijeću istekao mandat, a gradonačelnik Mostara bez izborne baze, uz Vašu Odluku ostao na dužnosti gradonačelnika, onda to potvrđuje činjenicu, da vi imate ovlaštenja a u ovom slučaju i obavezu da nametnete rješenja ako hoćete i kad hoćete, što i niste učinili za dobro svih građana ovoga grada.

Obzirom da usaglašavanje odredaba Statuta grada Mostara ne ide zbog političkih blokada, a radi istine prvenstveno zbog politike HDZ-a koji Mostar htjeli vi to priznati ili ne, vide kao kao svoj stolni Grad, ne amnestirajući drugu ili druge političke opcije koje možda imaju drugačije viđenje uređenja grada, ipak nametnete slijedeće rješenje; a to je promjena gradonačelnika grada Mostara, gospodina. Ljube Bešlića, koji je usput rečeno i pretsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a, i postavite drugog iz druge ili drugih etničkuh zajednica, kako god to zvali.
Budite svjesni činjenice, da ste ostavljajući Gradonačelnika da funkcioniše, podržavajući politiku HDZ-a u gradu, samoincijativno ste lično i ukinuli Gradsko vijeće, što je i bila Vaša kardinalna greška.

Na ovaj način političku situaciju u Gradu bi resetovali i rasteretili stavove i razmišljanja svih onih bez obzira kojoj etničkoj zajednici pripadali da grad Mostar pripada građanima, a ne isključivo i ekskluzivno jednom od naroda koji žive u ovom Gradu i da gradonačelnik grada može i treba da bude iz bilo koje etničke zajednice koja ovdje živi.
Sa ovim potezom dali bi veliki doprinos,po nama,da se ubrza postupak donošenja Statuta grada, a time i da se provedu izbori u gradu u skladu sa propisima.

Ovom prilikom naglašavamo da naše obraćanje Vama, rezultat je isključive građanske inicijative, bez primjesa i uticaja, bilo koje političke stranke ili partije, koja djeluje u ovome gradu. Bez bilo koje političke pozadine ili nedaj Bože , neke druge etničke ili vjerske netrpeljivosti, prema bilo kome, a pogotovo prema g. Bešliću , već je namjera ljudska, građanska, traženje rješenja i izlazak iz ove može se reći pat pozicije, zašto nereći tragikomične situacije u gradu.

O gospodinu Ljubi Bešliću, njegovom načinu rada, odnosu prema javnom interesu i načinu trošenja javnog novca grada Mostara, a posebno njegovom odnosu prema infrastrukturi Grada ne bi komentarisali, jer o ovom pitanju dosta pišu mediji, ali je po nama sigurno da kao istaknuta stranačka ličnost HDZ-a, prestavlja prepreku za pronalaženje rješenja za izlazak iz ove pat političke situacije u Mostaru, prvenstveno jer se smatra nezamjenjivim, i dokle on hoće i može biti gradonačelnikom. Posmatrano sa bilo koje strane, ljudske, moralne, etničke…. nije ni korektno ni pošteno.

Ekselencijo, poštovani gospodine Incko,možda će te čitajući ovo pismo u startu pomisliti jesu li potpisnici ovog pismena normalni, da ne kažemo neku drugu pežorativnu riječ, ali kad malo razmislite složit ćete se da ovo pismo ima smisla, ima opravdanja iz razloga, jer će nosioci političkih opcija koje grad Mostar smatraju „svojim“ shvatiti da takva politika ili politike ne mogu dugoročno proći i pobijediti.
Zato po nama je I potrebna Vaša intervencija.

S poštovanjem, uz zahvalnost i najljepše želje.

Za građansku inicijativu
Ismet Čampara, dipl.ecc
Mr. Milan Jovičić i grupa građana.

Mostar, juli 2019 god.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15