Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

HRVATSKA POLITIKA U SVJETLU AKTUELNOG NEOFAŠIZMA
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 03. August 2019. 08:08:01Nastavak propale i od civiliziranog svijeta osuđene Tuđmanove politike prema Bosni i Hercegovinu naše zapadne susjede vuče u daljnje iracionalizme, dubioze, socijalni, demografski i na kraju – finansijski haos – što neminovno vodi ka destabilizaciji države, dužničkom ropstvu i neminovnom kolapsu države, a što se već da naslutiti odricanjem od domaće valute „kune“ i njena zamjena za „euro“. U vanjskoj politici R.Hrvatska se odavno etablirala kao „problematična“ jer ima niz neriješenih sporova sa svojim susjedima, a gdje je prepoznata kao uzrok problema jer iracionalnim odnosom onemogućava iznalaženja rješenja u duhu i okvirima kultivisane i konstruktivne međunarodne prakse. Obzirom da svoje „pravo“ bazira na subjektivnim uvjerenjima i ne poštuje pravne evropske stečevine, te da je samo deklarativno prihvatila duh evropskog zajedništva, isključivo da bi priskrbila korist za sebe, a zanemarila sve obaveze koje proističu iz članstva u EU. Svakako da je to nekorektan i prizeman odnos koji je izvan okvira ozbiljnog političkog rejtinga, te iako dugoročno, takav odnos nememinovno povlači negativne konzekvence.

Ponašanje predsjednice R. Hrvatske tokom mandata ispunjeno je sramnim nizom iracionalnih i degutantnih izjava o Bosni i Hercegovini najočitiji je dokaz da naši zapadni susjedi, pod vođstvom retrogradne politike tamošnjeg HDZ-a – a koja je osuđena u više presuda od strane međunarodnog suda u Hagu - vode nedobronamjernu politiku prema Bosni i Hercegovini, a za to postoje neoborivi dokazi. Između ostalog, najočitije činjenice da R. Hrvatska ne poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine je taj da odbija da potpiše sporazum o granicama; što bez dogovora, nasilno i nelegalno grade most na Pelješcu, blokirajući slobodan pristup BiH međunarodnim vodama; što njihovih najviši zvaničnici „šetaju“ po BiH bez da se obrate institucijama u glavnom gradu; i naravno, što u kraćim intervalima sa najvišeg nivoa kontinuirano šire neistine o našoj državi koristeći se ratno-huškačkom retorikom koju je etablirao ekscentrični Tuđman, a koju je svijet osudio kao zločinačku i neprihvatljivu za civilizirani demokratski svijet.

Piše: Mr. Džebrail BAJRAMOVIĆ: Ponašanje predsjednice R. Hrvatske tokom mandata ispunjeno je sramnim nizom iracionalnih i degutantnih izjava o Bosni i Hercegovini najočitiji je dokaz da naši zapadni susjedi, pod vođstvom retrogradne politike tamošnjeg HDZ-a – a koja je osuđena u više presuda od strane međunarodnog suda u Hagu - vode nedobronamjernu politiku prema Bosni i Hercegovini, a za to postoje neoborivi dokazi. Između ostalog, najočitije činjenice da R. Hrvatska ne poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine je taj da odbija da potpiše sporazum o granicama; što bez dogovora, nasilno i nelegalno grade most na Pelješcu, blokirajući slobodan pristup BiH međunarodnim vodama; što njihovih najviši zvaničnici „šetaju“ po BiH bez da se obrate institucijama u glavnom gradu; i naravno, što u kraćim intervalima sa najvišeg nivoa kontinuirano šire neistine o našoj državi koristeći se ratno-huškačkom retorikom koju je etablirao ekscentrični Tuđman, a koju je svijet osudio kao zločinačku i neprihvatljivu za civilizirani demokratski svijet.


Međutim, i pored toga što su označeni kao agresori i što su njihove pristaše u Bosni i Hercegovini presuđeni za udruženi zločinački poduhvat – a Bosna i Hercegovina ih još ne tuži za ratne zločine i ne traži ratnu oštetu; i pored što im se demografska slika dramatično negativno mijenja jer ih napuštaju, mahom, kultivisani i stručni građani; bez obzira što imaju negativu finansijsku politiku i ne posustaju u privrednim skandalima sa astronomskim ciframa za njihove resurse; ne obazirući se na činjenicu da vrijedna imovina Bosne i Hercegovine na teritoriji R. Hrvatske nije vraćena stvarnim vlasnicima; marginalizirajući činjenicu da R.Hravatska već tri decenije bez adekvatne naknade koristi prirodne resurse Bosne i Hercegovine za svoje potrebe, a naročito vodu i izvore energije – aktuelna radikalna desničarska politika Zagreba nas truje radio-aktivnim otpadom; neprimjereno manipulira katoličkim stanovništvom Bosne i Hercegovine prisvajajući ga ispraznom ideologijom koja samo unesrećuje građane Bosne i Hercegovine koji podliježu agresivnoj propagandi naših nedobronamjernih zapadnih susjeda, a koji i nakon sramne agresije na našu zemlju ne odustaju od ratnih zločinačkih ciljeva: podjele zemlje po etničko-vjerskom principu i pripajanje sebi dijela teritorije naše domovine, a sve u cilju uništenja države Bosne i Hercegovine i njeno brisanje sa karte Balkana, Evrope i svijeta.

Zabludjela radikalna politika R. Hrvatske nema unutrašnjih pozitivnih potencijala – dakle, racionalnih i etičkih kapaciteta – koji bi joj omogućili kritičko i konstruktivno sagledavanje svoje sudbine na regionalnom i globalnom nivou u dužem vremenskom intervalu, obzirom na neminovne unutrašnje i vanjske negativne okolnosti, a koje sama stvara svojim anticivilizacijskim i nehumanim djelovanjem na međunarodnom planu. Kao prvo – aktuelna kontraverzna politika zvaničkog Zagreba – ne razumije političku terminologiju koja determinira sudbinu R.Hrvatske – kao društvene zajednice i države, a to je prije svega pojam „duh Bosne“, što su na svoju nesreću označili kao svoga glavnog neprijatelja – ne shvatajući svoju zavisnost baš od njega u pogledu svojih vitalnih, a i inih, funkcija društva i države...I ovdje će se stati sa ovim uvidom – koji nema za cilj da nekoga u nešto ubjeđuje – jer je očito da prvo zvanični Zagreb treba da promjeni svoj odnos prema sebi i svojim građanim, da bi gradili respektabilan odnos prema svojim susjedima, tj. da bi pridobili respekt drugih zemalja regiona i svijeta – a što je izazov na koji R.Hrvatska sa aktuelnom kontraverznom političkom filozofijom nema adekvatan odgovor. Nažalost, i druge zemlje uočavaju da je Hrvatska izvor problema i resurs zla koji ništa dobro ne donosi Balkanu, Evropi i svijetu – jer kontinuirano generiraju brige i teškoće drugima, a naročiti Bosni i Hercegovini.

Ipak, najzabrinutiji su racionalni, politički prosvećeni, anifašistički i humanistički orijentisani građani R.Hrvatske jer su u potpunom raskoraku sa zvaničnom politikom svoje zemlje – a koji se stide riječi i djela svoje predsjednice i prinuđeni su da nam se izvinjavaju. Međutim, i pored toga što je predsjednica R.Hrvatske redovno naknadno demantuje samu sebe – ne može se izbjeći međunarodna bruka.

I na kraju, pitanje postojanosti i opstojnosti R.Hrvatske bilo bi vrlo upitno da R.BiH nije dala svesrdnu političku i na kraju ljudsku podršku priznanju nezavisnosti R. Hrvatske, a sad nam se vraća sa floskulom da je R. Hrvatska zaslužna za zaustavljanje agresije i genocida nad najmnogobrojnijim narodom tj.bosnjacima, zaboravljajući prolivenu bošnjačku krv za našeg dušebrižnog susjeda R. Hrvatsku a da ne govorimo o žrtvama i zločinima počinjenim uz pomoć istog tog „dobronamjernog susjeda“.Ostali prilozi:
» ZA ČIJI HATUR?
Aziz Hurem | 24. January 2021 02:57
» HALALI NAM, GENERALE MAHMULJIN, NISMO BILI U STANJU DA ODBRANIMO ČAST BOSANSKOG GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. January 2021 17:19
» POSREDNICI DO NEBA
Said Šteta | 20. January 2021 21:14
» BOŠNJACI, GRADITE NACIONALNE INSTITUCIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. January 2021 15:00
» MOKROGORSKI POKRET
Aziz Hurem | 19. January 2021 20:22
» NOŽ, ŽICA, BROJANICA
Said Šteta | 18. January 2021 12:50
» HUSEJN EF. ĐOZO NIJE UMRO, ON JE ŽIV, SAMO ŠTO MI (ONI) TO NE OSJEĆAJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 14:39
» DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021 19:13
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 16. January 2021 17:50
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
Ostali prilozi istog autora:
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
19. August 2019 19:46
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02