Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjednik Fondacije "Remembering Srebrenica"
DR.WAQAR AZMI OBE U POSJETI BOSANSKOJ KRAJINI
Autor: B.net
Objavljeno: 06. August 2019. 11:08:52


U Sanskom Mostu boravio je predsjednik Fondacije Remembering Srebrenica Dr. Waqar Azmi OBE. Njegova domaćin bio je načlenik općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Bila je to prilika da se naglasi značaj širenja istine o genocidu u Srebrenici ali i događajima koji su obilježili period 1992-1995 godina u Bosanskoj krajini. Načelnik Hasanbegović se zahvalio doktoru Waqaru na posjeti i svemu što radi kako bi istina otišla što dalje u svijet. Dr. Waqar Azmi OBE u pratnji svojih saradnika i načelnika sanske općine, posjetio je Identifikacioni centar Šejkovača gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava ekshumiranih na lokalitretima Bosanske krajine.

Na ovom sastanku je bio prisutan i osnivač i direktor Fondacije “Idriz Jakupović” dr.Ajdin Jakupović koji je uglednom gostu iz Velike Britanije ukratko predstavio rad fondcije kojom rukovodi i tom prilikom gospodinu Azmi Waqar-u uručio Monografiju Fondacije “Idriz Jakupović” 2014-2018.Nakon sanskoj Mosta planirana je posjeta masovnim grobnicama na području Prijedora i sudjelovanje u šetnji “Put svjetlosti” u znak odavanja počasti svim žrtvama logora Trnopolje i 27. godišnjice stradanja u logoru “Omarska”

Uz pomoć organizacije “Remembering Srebrenica“ na čijem se čelu nalazi Dr Waqar Azmi OBE, u mnogim britanskim gradovima tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebreniciu mjesecu julu organizovana su predavanja, obraćanja preživjelih žrtava, izložbe, komemoracije, radionice i projekcije dokumentarnih filmova, koncerti ozbiljne muzike, pozorišni komadi, i mirne šetnje. U 2019. je više od 1100 događaja održano u Velikoj Britaniji, kojim je prisustvovalo veliki broj ljudi. Osim komemoracija, organizacija “Sjećanje na Srebrenicu” radi u školama širom zemlje te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece.Waqar Azmija je Univerzitet u Georgetownu proglasio jednim od 500 najutjecajnijih muslimana svijeta, bivši je savjetnik britanske Vlade i ambasador EU-a za interkulturalni dijalog.
Ostali prilozi:
» SLUČAJ “ČEMERNO”: JOŠ JEDAN NEKREDIBILAN SVJEDOK?
Semir Spahić | 14. November 2019 18:16
» ZAŠTO I DO KADA ĆE KONJIC DA ŠUTI O RATU?
Mirsad Čukle | 13. November 2019 16:46
» RS NEMA PRAVO NA OTCJEPLJENJE
Fena | 13. November 2019 13:45
» ŽELIMO STABILAN I BEZBEDAN ZAPADNI BALKAN
AA | 13. November 2019 13:40
Ostali prilozi istog autora:
» MEVLUDSKA SVEČANOST U ORAŠJU
12. November 2019 00:47
» U ČIJEM INTERESU RADI VSTV?
08. November 2019 15:35