Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Hutba dana
ŽRTVUJMO SE RADI NAŠEG JEDINSTVA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 09. August 2019. 08:08:22
الحمدُ للهِ!
أحْمَدُهُ وَأَسْتَعِينُهُ، وَأَسْتَغْفِرُهُ وَأَسْتَهْدِيهِ، وَأُوْمِنُ بِهِ وَلاَ أَكْفُرُهُ، وَأُعَادِي مَنْ يَكْفُرُ بِهِ!
وَأَشْهَدُ أَنَّ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ! وأشهد أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ!


DR. MUSTAFA CERIĆ: Braćo i sestre, u ovimm velikimm mubarek danima (Hadždža, Arefata i Bajrama) pozivam vas da žrtvujemo sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bi se približili jedni drugima u zajedništvu vjere i ljubavi, jer to je najbolje jamstvo da budemo dostojni žrtve naših šehida kojih se s ponosom sjećamo i učimo dovu da im Allah podari lijepi Džennet, a nama dadne mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni i snažni na putu dobra i napretka.


Hvala Allahu! Od Allaha mi jedino očekujemo pomoć, uputu i oprost! Mi u Allaha vjerujemo! Istinu o Allahu mi ne skrivamo! Protivimo se svima koji o Allahu istinu skrivaju! Mi svjedočimo da nema boga osim Allaha, Jedinog! Njemu nema niko ni sličan ni ravan!

Mi svjedočimo da je Muhammed Allahov vjerovjesnik i poslanik!

Draga braćo i sestre,
Hadž je ibadet u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu – Arefatu gdje je prvi čovjek spoznao svoje mjesto na Zemlji. To je dunjalučki put čovjeka koji u osobnom svjedočenju vjere nalazi kolektivni smisao života i koji u univerzalnoj poruci Kur'ana nalazi nadu u osobni spas.

Kurban je ljudski put čovjekovog približavanja Stvoritelju, kao što je i namaz kurban svakog pobožnog čovjeka أَلصلاَةُ قُرْباَنُ كُلِّ تَقِيٍ , tj. svaki pobožni čovjek želi da se kroz namaz približi svome Gospodaru.

Jer onaj koji je blizak Bogu, blizak je i čovjeku kojem treba ljudska ljubav i pomoć.

Malo je trenutaka kao što je ovaj današnji kad se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas približava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih.

Kurban, dakle, znači blizinu, u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome.

Zašto je potrebno žrtvom dokazivati blizinu nekome ili nečemu? Odnosno, zašto je potrebno da znamo od koga i od čega treba biti daleko?

Potrebno je zato što udaljavanje od onog što treba da nam bude blizu može nas odvesti krivim putem, a približavanje onome što od nas treba da bude daleko može nam donijeti štetu.

Zato, Allahu Svemogućem treba se približiti, i svojim roditeljima – ocu i majci, svome sinu i kćerki, i svom bratu i sestri, i svojoj rodbini i prijateljima, i svome domu, i svom komšiji, i svojoj džamiji, i svom džematu, i domovini svojoj treba blizu biti i nad njezinim mirom i sigurnosti bdjeti.

A od Iblisa treba se udaljiti, i od poroka mržnje i zavisti, i od svađe i nesloge, i od laži i klevete, i od zla alkohola i droge, i od krivog puta treba se udaljiti, jer Pravi put je jasan.

Braćo i sestre, u ovimm velikimm mubarek danima (Hadždža, Arefata i Bajrama) pozivam vas da žrtvujemo sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bi se približili jedni drugima u zajedništvu vjere i ljubavi, jer to je najbolje jamstvo da budemo dostojni žrtve naših šehida kojih se s ponosom sjećamo i učimo dovu da im Allah podari lijepi Džennet, a nama dadne mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni i snažni na putu dobra i napretka.

Braćo i sestre,
Neka nam Hadždž, Arefat i Kurban bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; shvatimo da je tajna uspjeha na Ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru!
Amin!Ostali prilozi:
» POČELA MEKTEPSKA NASTAVE U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 24. September 2019 19:56
» SABAH - SVJETIONIK VJERE I RASADNIK ZNANJA U DALEKOJ AMERICI
Faruk Bogućanin | 09. September 2019 13:18
» HIDŽRA - PODSJEĆANJE NA POVJESNE DANE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2019 20:16
» ŽRTVUJMO SE RADI NAŠEG JEDINSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 08:55
» "ŠEHIDSKA DOVA" U POBUDJU KOD BRATUNCA
B.net | 01. August 2019 17:26
Ostali prilozi istog autora:
» KAKO JE NIJE STID?
20. September 2019 12:57