Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BAJRAM U MOSTARU: MUFTIJA DEDOVIĆ PORUČIO DA JE PORODICA SKLONIšTE I PODRŠKA
Autor: Fena
Objavljeno: 11. August 2019. 10:08:12


Bajram namaz na području Muftijstva mostarskog klanjan je 147 džamija i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je na malonogometnom stadionu Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra "Midhad Hujdur Hujka"u Mostaru, a bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Među brojnim univerzalnim porukama propisa hadža i kurbana muftija Dedović je posebno izdvojio značaj i očuvanja zdrave porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.

"Nema jačih veza od onih između roditelja i djece. I to je i slast i tegoba života. Zato i jeste ta obiteljska ćelija toliko važna. Ona je rasadnik života, ljepote i mudrosti. To je tako ljekovito pribježište, sklonište i potpora. Zato i jeste izložena brojnim nasrtajima. Zdravo obiteljsko gnijezdo trebamo savijati, u njemu se vjera naša, kultura i običaji čuvaju. Ta zdrava obiteljska zgrada mora nam biti u vrhu prioriteta", kazao je muftija.

Istaknuo je da inspiraciju za očuvanje obitelji treba tražiti u poslaničkim tradicijama i lijepim primjerima iz sadašnjeg vremena i okruženja, nepovodeći se za sve češćim bezraložnim širenjem pesimizma, dokonosti i negativistički intoniranim porukama.

On je pozvao vjernike da u svakoj prilici unose dobro raspoloženje među ljude, olakšavaju i da jedni drugima budu radost, utjeha i nada.

"To će Allah nagraditi sevapom. Allah ne voli da ljudi budu parničari, svađalice, da šire nepovjerenje i loše vijesti o drugim ljudima. Vrijeme je naš najdragocjeniji resurs. Vrijeme je život. Ne smijemo dopustiti da nam sve postane rutina, a što susrećemo na svakom koraku. Stalo nam je da u ovoj zemlji bude mira, reda i prosperiteta. U njoj ima nafake i bereketa. I dovoljno Božijih blagodati. Valja nam se okrenuti radu i djelovanju, i poduzimanju onoga što je u našoj moći, gdje god budemo u prilici", naglasio je muftija Dedović.

On je također pozvao vjernicke da na dostojanstven način radost bajrama podijele sa svojim susjedima, rodbinom, poznanicima i prijateljima jer će na taj način, dijeljenjem osjećanja i brige, svoj vlastiti život učiniti bogatijim.

"Mubarek dani Bajrama ostaviće u nama snažan pečat vjere, bratske širine i ljubavi. U ovim danima svjedočićemo bliskosti, pažnji i otvorenosti naših srca. Dani bajrama nam budu nadu i svjedočanstva da možemo biti bolji i drukčiji. Ta nas osjećanja trebaju stalno podsjećati da su mir, sloga i ljubav uvijek bolji od konflikata, razdora i mržnje", poručio je muftija.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog bit će upriličen večeras u Studentskom hotelu Mostar sa početkom u 19:30 sati, priopćili su iz Muftijstva mostarskog.
Prijavi greškuOstali prilozi:
» ALIJA KAO LIDER I MISLILAC JE JOŠ ŽIV
AA | 16. October 2019 16:19
» BAKIRA HASIČIĆ "ŽENA MIRA 2018“
Bošnjaci.Net | 15. October 2019 16:07
» RUKOVODSTVO NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
B.net | 14. October 2019 12:11
Ostali prilozi istog autora: