Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine
PENDEŠ O ANP-U: IZVRŠITI OBAVEZE ILI IZGUBITI UGLED U NATO-U
Autor: Fena
Objavljeno: 14. August 2019. 14:08:05
Bosna i Hercegovina ne može imati tri budućnosti - izjavila je ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.Smatra da članstvo u važnim i velikim organizacijama može BiH donijeti samo bolje sutra.

- Usprkos unutarnjem neslaganju na temu razvoja i integracija trebamo svi zajedno razmisliti o tome gdje i kako ovu zemlju vidimo u budućnosti. Kada razgovaramo o budućnosti, cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO. Integracijski proces višestruko se puta pokazao ključnim za poticanje reformi koje su Bosni i Hercegovini prijeko potrebne. Na nama je hoćemo li to, kroz politički dijalog i odabir, znati iskoristiti za poticanje sigurnosti, društveno-ekonomskog razvoja i stabilnosti, - istaknula je ministrica odbrane BiH.

Komentirajući ANP, Godišnji nacionalni program, napominje kako Bosna i Hercegovina mora napraviti odabir - izvršiti preuzete obaveze ili gubiti međunarodni utjecaj. Ne smijemo dopustiti, kaže, da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutarnje nesuglasice. Povlačenje iz okvira za koordinirano strateško djelovanje, tvrdi Pendeš, nanijelo bi povrede ugledu Bosne i Hercegovine i zaledilo odnose s važnom vojno-političkom organizacijom.

- Preuzeli smo svi državne obaveze i od nas se traži izvršavanje. Neizvršavanje obaveza na NATO putu utjecat će na percepciju naše političke ozbiljnosti i u europskim integracijama, - rekla je ona.

Pozdravljajući potpisivanje Principa za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine, Pendeš ističe kako navedeni iskorak demonstrira opredijeljenost BiH za unapređenje odnosa s NATO savezom.

- Točka 3. Principa rješava pitanje NATO-a i predstavlja izuzetno značajan i bitan pomak u realizaciji odnosa i ujedinjenja stavova u području međunarodnih integracija, - istakla je ona.

Pendeš navodi kako se mora jasno istaknuti da bilo kakvo napredovanje na putu EU i NATO integracija ne ugrožava nacionalne interese i državni suverenitet, već doprinosi viziji suvremene, otvorene i izgrađene Bosne i Hercegovine.

- Europske i euroatlantske integracije kompatibilni su procesi, koji će doprinijeti zamahu novog, održivog i dugoročnog uspjeha BiH. Odbacivanje prilike za strateške korake vode prema svojevrsnoj izolaciji Bosne i Hercegovine u srcu europskog kontinenta, - zaključila je ministrica odbrane BiH.Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: