Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

IZVJEŠTAJ ZA 2018. GODINU HUMANITARNE ORGANIZACIJE “BOSNJACI FRANKGURTA I DIJASPORE”
Autor: Sanela Adrović
Objavljeno: 17. August 2019. 08:08:37


Prije četiri godine u džematu Gazi Isa beg u Frankfurtu veliki bošnjački vakif Ferhan Sejdović iznio je ideju da bi Bošnjaci u Frankfurtu trebali imati svoju humanitarnu organizaciju. Tako je jedna grupa Bošnjaka počela sa tom idejom prvo u džematu, onda na teritoriji Frankfurta. U međuvremenu akcije su proširene na području cijele Njemačke i šire; Bošnjaci i Bošnjakinje se organizuju i uključujuju u humanitarne akcije, kako bi svojim sunarodnicima u domovini olakšali u socijalnim problemima koji ih prate.

Dobrotvori i vakifi ove organizacije su doktori, hafizi, biznismeni, kao i običan svijet, čak i samohrane majke i studenti, koji svoje priloge dodjeljuju u ime Gospodara Svjetova.
Akcioni odbor se sastoji od 9 članova, Bošnjaka i Bošnjakinja, i sve odluke se donose većinskim glasanjem ili dogovorom.

U par godina djelovanja, iza ove vrijedne grupe je skoro 70 manjih i većih akcija, koje su proslijedili napotrebnijim u Sandžaku, Kosovu i Bosni i Hercegovini, kako pojedincima tako i institucijama. Ujedno organizovali su nekoliko vrlo značajnih skupova u Frankfurtu i okolini.U 2018.godini Bošnjaci Frankfurta i dijaspore prikupili su 75.000 eura u 20-tak akcija, a svaka akcija je imala svoju težinu ali i radost zbog pomoći koja je pružena onima kojima je neophodna, kako u obrazovanju, tako i drugim životnim okolnostima koje neočekivano susreću određeni broj naših sunarodnika na kompletnom domovinskom prostoru.

Upoznaćemo vas sa nekim akcijama.

Prva akcija započeta prikupljanjem sredstava za protezu Sabahudnu iz Bukovice kod Rožaja, ocu četvero djece. Na Sabahudina se prevrnuo traktor, dok je spremao drva za zimu, a kojem doktori nisu uspjeli spasiti nogu. Da bi dalje dostojanstveno mogo izdržavati svoju petočlanu porodicu, potrebno je bilo pomoći.

Za Ersana Islamahića iz Priboja, sprovedena je akcija u saradnji sa CHR Hajrat iz Novog Pazara i pomogli njegovo liječenje.

Takođe preko Centra za humanitarni rad Hajrat smo pomogli izgradnju kuće porodici Kanjiža iz Vitomiirice naKosovu.
Velika tragedija koja je potresla čitav naš grad i okolinu, nesreća u kojoj je stradalo troje mladih, pokrenulo je pomenutu grupu da se pomognu jetimi, a obaveza prema jetimima je svakom od nas poznata.

Odazvali smo se i pozivu BKZ u Crnoj Gori i pomogli opremanje Bošnjačkog kulturnog centra “Sandžak” u Petnjici.

A onda uz Ramazan, nama najdraža akcija "Iftari u vakufskim kuhinjama" koju svake godine organizujemo, i koja svake godine obara rekorde u kolicini prikupljenih sredstava .

Pomogli smo renoviranje objekta Dječije ustanove Reuda na Vakufskoj parceli Mearif.

Preko CHR Hajrat pomogli smo izgradnju kuće porodici Kurtović iz Novog Pazara.

Učestvovali smo i u opremanju Gasulhane pri Centralnoj džamiji u Tutinu, akcija koja je završena u rekordnom roku.Nesrećni slučaj u našem komšiluku porodice Čolaković, pomogli smo majku nesretno stradale.

Pomogli smo i lijecenje male Samre Kurtanović koja od rođenja boluje od bulozne epidemije.

Takođe smo učestvovali u pomoći familiji iz Saajeva kojoj je bila neophodna pomoć.

Naša zimska akcija je imala za svrhu pomoć samohranim majkama i porodicama slabog materijalnog stanja, dok je ostatak sredstava podijeljen na stipendije i liječenju male Lejle iz Bijelog Polja.Ostali prilozi:
» TRI DECENIJE OD OBNOVE NEZAVISNOSTI AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 19. October 2020 14:49
» NOVI NAPADI I AGRESIJA JERMENIJE KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA
Božidar Proročić | 06. October 2020 17:43
» SULEJMAN-BEĆA KUJEVIĆ - KULTURNI POSLENIK ROŽAJA
Božidar Proročić | 03. October 2020 18:45
» JERMENISKI NAPAD NA AZAERBEJDŽAN PRIJETNJA MIRU U SVIJETU
Božidar Proročić | 27. September 2020 15:43
» MAJČIN ZOV MAJKE BOSNE
Zijad Bećirević | 16. September 2020 16:02
» JA SAM RIJEKA, MAIDA MEHMEDOVA BILAL
Said Šteta | 29. August 2020 02:06
Ostali prilozi istog autora: