Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Pobjednička priča Viteške bužimske brigade i legendarnog komandanta Izeta Nanića
U BUŽIMU PROMOVIRANA KNJIGA “BREZA-94: BUŽIMSKA BOSANSKA BITKA”, AUTOR SEAD JUSIĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 21. August 2019. 19:08:59
PROMOCIJA: “BREZA-94: Bužimska bosanska bitka” autora Seada Jusića, pobjednička je priča Viteške bužimske brigade i legendarnog komandanta Izeta Nanića.

Sarajevo - Memorijalni centar Kovači: Petak, 13. septembar, 19:00h
Breza-94, Bužimska bosanska bitka

Knjiga sa naslovom “BREZA-94: Bužimska bosanska bitka” pobjednička je priča Viteške bužimske brigade i legendarnog komandanta Izeta Nanića.
Autor knjige, nasljednik komandanta Nanića na čelu bužimskih vitezova, Sead Jusić, prema ocjeni stručne javnosti i recenzenata ovog rukopisa, na izvanredan način donosi djelo o pobjedničkoj bosanskoj priči.
Naime, gotovo u konstantnoj poratnoj melanholiji koja proizilazi iz osjećaja žrtve (pobijeni, silovani, protjerani, zatvarani, spaljeni i porušeni), ova knjiga čitaoce prožima nadahnućem pobjeda koje su u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata nizali Izet Nanić i njegova 505. Viteška brigada.

Nakon Bužima promocija će biti održana u Sarajevu - Memorijalni centar Kovači: Petak, 13. septembar, 19:00h
U Bužimu, 15. augusta, u sklopu manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” u prepunoj Velikoj sali JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Bužim promovisana knjiga “BREZA-94: bužimska bosanska bitka”, autora Seada Jusića

Pobjednička je to priča Viteške bužimske brigade i legendarnog komandanta Izeta Nanića.

Autor knjige, nasljednik komandanta Nanića na čelu bužimskih vitezova, Sead Jusić, prema ocjeni stručne javnosti i recenzenata ovog rukopisa, na izvanredan način donosi djelo o pobjedničkoj bosanskoj priči.

Naime, gotovo u konstantnoj poratnoj melanholiji koja proizilazi iz osjećaja žrtve (pobijeni, silovani, protjerani, zatvarani, spaljeni i porušeni), ova knjiga čitaoce prožima nadahnućem pobjeda koje su u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata nizali Izet Nanić i njegova 505. Viteška brigada.Promotori su bili prof. dr. Vildana Pečenković i akademik Mujo Demirović, dok je sa vojnog aspekta o knjizi govorio general OSBiH ambasador BiH u Islamskoj republici Pakistan Sakib Forić. Moderator je bio Emin Grošić.

Knjiga je plod je dugogodišnjeg rada, komadanta 505. brigade gospodina Seada Jusića. Nastala iz potrebe da se spasi od zaborava jedna od najvažnijih bitaka u minulom ratu.Izdavač knjige je Udruženje 505.-a viteška bužimska brigada kao i Bošnjačka zajednica kulture Preporod. Stručnu recenziju i lekturu uradili su eksperti pisane riječi i naučni radnici, doktori:

Vildana Pečenković, Selmo Cikotić, Senadin Lavić, te akademik Mujo Demirović.

Na kraju promocije prisutnima se obratio i autor Sead Jusić koji je posebno naglasio kako ova knjiga svjedoči o jednom vremenu, jednoj pobjedi i jednoj brigadi koja slavi samo svoje pobjede i uspjehe, objavio je CK Bužim.SEAD (Sabid) JUSIĆ (1957) Konjodor, Bužim. Ratni komandant Trećeg bataljona 505. vmtbr, a nakon pogibije generala Izeta Nanića, preuzima dužnost komandanta 505. vmtbr. U poratnom vremenu, uz kontinuirano vojnostručno i političko usavršavanje, težište društvene aktivnosti mu je Bužim, čuvanje od zaborava viteške uloge 505. bužimske brigade, komandanta Izeta Nanića, zajedničkih ratnih prijatelja i saboraca te naroda Krajine u cjelini. Uvodničar je niza okruglih stolova na teme: “Uloga i značaj 105/505. vmt brigade u odbrambeno-oslobodilačkom ratu”, “Bužimska 505. viteška brigada – kičma 5. korpusa”, “Uloga 505. vmtbr u slamanju paradržavne i paravojne izdajničke tvorevine Fikreta Abdića tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna”, “Lik i djelo komandanta 505. vmtbr generala Izeta Nanića”, “Munja – 93: prekretnica u psihologiji ratovanja u zoni odgovornosti 5. korpusa ar b i h”, i dr. Kao koautor na specifičan hronološki način oblikovao je knjigu monografskog tipa o šehidima bužimske brigade pod nazivom “Nur, Rahmet i Kuvet 505. vmt brigade” (2004). Saradnik je u još nekoliko značajnih monografija i zbornika radova na slične teme. Bio je na čelu Upravnog odbora Fondacije Izet Nanić u toku gradnje Šehidskog turbeta komandantu Naniću i drugim šehidima 505. viteške bužimske brigade, kao i Bužimljanima poginulim u drugim sastavima Oružanih snaga Republike B i H. Također, jedan je od pokretača inicijative da se uradi jedinstveno spomen obilježje na legendarnoj Ćorkovači. Idejni je tvorac projekta spomenika koji je izrađen po njegovoj zamisli da autentičnim stilskim arhitektonskim trokutastim figurama koje, izbijajući iz pet ćorkovačkih (za ratne događaje sudbinski vezanih) vijenaca, simboliziraju pobjede i ponos Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Ostali prilozi:
» PLETAČ SNOVA
Said Šteta | 07. August 2020 14:40
» HASANOVE PAPUČE
Said Šteta | 22. July 2020 15:54
» RASPETO DJEVIČANSTVO
Enes Topalović | 13. July 2020 18:54
» SEHARA LJUBAVI
Eset Muračević | 29. May 2020 14:13
» SJAJNIJI OD ZLATA
Bošnjaci.Net | 20. May 2020 15:38
» ZRNO
Enes Topalović | 09. May 2020 17:30
» „ČOVJEK ŽIVI DOK GA PO DOBRU POMINJEMO“
Senada Đešević, prof. | 15. April 2020 19:00
» SREBRENICA: MIRIS SMRTI OSJETIO SE DANIMA!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 12. April 2020 17:45
» KNJIGA ISTINE, HRABROSTI I PLEMENITOSTI
Akademik dr. Ferid Muhić | 29. March 2020 03:28
» SVOJ NA SVOME
Sefadin Korać | 23. March 2020 13:10
» PRESLIKANA STVARNOST
Ferhat Korajac | 29. February 2020 12:54
» KNJIGA FUADA A. SEFERAGIĆA OČIMA BIVŠEG KRŠĆANINA
Emin Marić | 02. February 2020 19:42
Ostali prilozi istog autora: