Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

TUŽNA PRIČA I DOGAĐANJA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 22. August 2019. 19:08:11

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bivši inžinjer iz Aluminija: Ovo kriminalno rukovodstvo, uz potporu i svojih zaposlenika i sindikalista, godinama je lažno veličalo i obmanjivalo javnost, o veoma uspješnom „hercegovačkom divu“ kako bi ga što lakše i više, pljačkalo i pljačkalo, do njenoga razdolićenja i posrnuća, do „hercegovačkog patuljka“.
Licemjerno, jadno i bijedno, danas, isti ovi radnici i najavljuju svoje štrajkove ispred HDZ-a i vlade Federacije, a tako „uliznički“ i podanički, upućuju neko pismo izvinjenja, tome istom učesniku u kriminalu i pljački firmi i radničkih prava, čelniku HDZ-a, Draganu Čoviću.


Evo, ovih deana, nastavljaju se pkupljanja radnika, zaposlenika, u posrnuloj fimi Aluminija iz Mostara.

Dok se njeni kriminalci i najveći lopovi, kreatori i sudbine firme i njenih radnika, „zasluženo“ plaćaju u Jadranu i uživaju blagodeti svojih pljački, u velelepnim hacijendama, vilama i motelima, oko Rogoznice, Čiova, Šibenika, do Maksimira i Pantovčaka, dotle im radnici, od miline, kao Kočićev „Jazavac“ gorke suze liju i moljakaju vladu Federacije, dojučerašnjeg neprijatelja, da im pomognu u opstanku.

Sačuvaj ih Bože, istinski, ne znaju šta rade i kojem Bogu, u ovim nastalim neprilikama, da se mole.
Danima štrajkuju ispred ureda HDZ-a i čelnika Dragana Čovića, skandirajući mu, sasvim opravdano, „lopovi, lopovi, lopovi...“ i da neće više dobiti njihove glasove, kada su istinite i poznate činjenice, da je i firma Aluminij, ratni plijen HDZ-a i rezultat scenarija njihove ubitačne i propale, nacionalističke politike.

Svi ovi radnici, tzv. mali dioničari, uživali su godinama, posebno od 1977. godine, kada im je još njihov otac nacije „krivousni“ đeneral Franjo Tuđman poručio, da je Aluminij strateški interes Republike Hrvatske.

Njegov doglavnik i najveći kriminalac i diskriminator radnika, na nacionalnoj osnovi, istom prilikom, poručuje ovim zaposlenicima, da Aluminij kreće u proizvodnju, samo sa njihovim bojovnicima, tada isključivo hrvatima, njih oko 450, bez Bošnjaka i Srba.
Tako je to bilo u startu, da bi u narednim godinama, do današnjih dana, provodili politiku diskriminacije i totalne eliminacije radnika srpske nacionalnosti, bez dionica, da bi Bošnjacima „darovali“ po mizernih sedam dionica.

Ovo kriminalno rukovodstvo, uz potporu i svojih zaposlenika i sindikalista, godinama je lažno veličalo i obmanjivalo javnost, o veoma uspješnom „hercegovačkom divu“ kako bi ga što lakše i više, pljačkalo i pljačkalo, do njenoga razdolićenja i posrnuća, do „hercegovačkog patuljka“.
Licemjerno, jadno i bijedno, danas, isti ovi radnici i najavljuju svoje štrajkove ispred HDZ-a i vlade Federacije, a tako „uliznički“ i podanički, upućuju neko pismo izvinjenja, tome istom učesniku u kriminalu i pljački firmi i radničkih prava, čelniku HDZ-a, Draganu Čoviću.

Kako su nekada, ispisivali grafite na ulazima u firmu, „Srbima, Bošnjacima i psima, ulaz je zabranjen“, danas, ovi isti, poput pasa lutalica, ližu sve svoje upućene povike i uvrede, svome čelniku i idolu, Draganu Čoviću. Tome moćniku, koji je bio u stanju mijenjati i tok Radobolje, radi svoje hacijende u Barama, da ne ponavljamo pljačku i uništenje velike firme „Soko“ u Mostaru, ili stvaranju grada „slučaja“ od Mostara.

Kako najavljuju, isti ovi nezadovoljni radnici, koji su god9inama ubirali dobra primanja, blagonaklono posmatrali diskriminaciju nad svojim, dojučerašnjim, radnim kolegama, Srbima i Bošnjacima, koji nisu imali niti elementarne uslove za egzistenciju svojih porodica, niti mogućnosti obezbjeđenja, bar nekih radnih mjesta, upravo, ovdje gdje HDZ vlada, štrajkovaće i pred vladom Federacije.

Lukavi latini ili ovi HDZ-ovci, nisu se još opametili i osvjestili, da ova država, naša jedna i jedina Bosna i Hercegovina, nije trajna „krava muzara“ koja se sa njihove strane, agresijom urušavala, da se i dalje u mirnodopskom vremenu, poslije Dejtona i dalje može da „muze“, samo za njihove hrvatske interese i potrebe.

Očekuju oni, da i dalje bez račišćenih računa, unutar njhihovog materijalnog plijena, od EPHB, Eroneta, Aluminija i drugih subjekata, nastavljaju presipanje iz šupljeg u prazno, lukavo i uspješno, dozirajući potrebne izvore, bilo strujne ili finansijske, od države, Bosne i Hercegovine, već naviknute „krave muzare“.

Svakako, u cijelom ovome igrokazu i javnoj predstavi, obmanjujući i javnost i sebe, veoma jasnu ulogu imaju i domaći kadrovi u Bošnjaka, iz vladajućih struktura.

U današnje vrijeme, svakako je tu Fadil Novalić i Nermin Džindić, nasljednici svojih prethodnika, od Bičakčića, Hadžipašića i inih, koji su i prepoznatljivi „kumovi“ i karike, cjelovitog kriminalnog aluminijskog lanca, koji intezivno, u kontinuitetu pomaže svoga partnera HDZ i doprinose i uspješnom opstanku i razvoju njihove Herceg Bosne.

Lažno se ovi brinu, kako i dalje udomite sve ove zaposlenika, osigurati im i platiti radni staž, osigurati otpremnine i nastaviti kakvu- takvu proizvodnju, sa livenjem i preradom ruskoga aluminija, za koji su i Fadil i Denis, obezbjedili uvoz, bez carinskih obaveza. Sa kojim bi to finansijskim sredstvima, sve te obaveze izmirili, ukoliko ne sa leđa ostalih građana i budžeta Federacije i države.

Neka radnici- zaposlenici, ove propale firme Aluminij i dalje nastavljaju svoje štrajkove, do realizacije lažnih obečanja, a pisma zahvalnosti, osim HDZ-u i Draganu Čoviću, pod hitno trebaju uputiti i Fadilu Novaliću i njegovim ministrima.


Radnici Aluminija Čovića iz HDZ-a ispratili gađanjem boca i skandiranjem "To je šuplja priča", te „lopovi, lopovi, lopovi...“


Formiran je kordon oko radnika da bi iz zgrade HDZ-a izašlo izaslanstvo, a iz mase je prilikom polaska izaslanstva otvorena paljba staklenih boca na vozilo Dragana Čovića
Uprava Aluminija uputila izvinjenje Čoviću zbog neugodnosti koje je doživio?

„ Uprava i Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću naveli su kako se nakon poduzetih aktivnosti svih zainteresiranih strana "naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama".

U pismu su Uprava i Nadzorni odbor zahvalili Čoviću što je "konkretno i nedvosmisleno stao iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje".

- Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj. Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja - stoji na kraju pisma Uprave i Nadzornog odbora Aluminija upućenog Draganu Čoviću“. /završen citat/Ostali prilozi:
» ZA ILUMINACIJU POMRAČENOG UMA ŽELJKA IVANKOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2020 03:03
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
Ostali prilozi istog autora:
» MOSTAR VAS ZOVE!
10. August 2020 21:42
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15