Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK: DO 5. SEPTEMBRA IZABRATI MANDATARA, NOVO VIJEĆE MINISTARA DA RAZMATRA ANP
Autor: NAP
Objavljeno: 27. August 2019. 15:08:04


Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji nakon povlačenja imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH kazao je da nije sporno da se izabere Srbin i da to bude Zoran Tegeltija, ali da je zbog mogućnosti preglasavanja i žrtvovanja kandidata odlučio povući tu tačku.

„Mi smo protiv NATO-a. Pravo o integraciji NATO-u je pravo BiH, kazao nam je danas komandant Althea-e. Slažem se da BiH zajedno sa NATO-om ima plan saradnje. Slažem se da glasam za IPAP kad istekne jer to ima i Srbija“, kazao je Dodik dodavši da jedna tema može da „razvali ovu zemlju“.

Optužio je SDA da opstruira formiranje vlasti, Vijeća ministara BiH kao i da nanosi štetu srpskom narodu u RS i na ovom prostoru. Blokiran je i rad Predstavničkog doma i Doma naroda PS BiH, nnisu formirane ni komisije.

„Dva člana Predsjedništva stalno spominju ustavnost i zakonitost, a kad bih pitao gdje postoji u Ustavu da postoji nadležnost BiH za odbranu, za finansije, da postoji nadležnost za Sud i Tužilaštvo, da BiH ima pravo na OSA-u i SIPA-u. Nigdje to nema u Ustavu i zakoni koji to regulištu trebali bi znati da nisu ustavni“, kazao je Dodik.

On je postavio pitanje da li je ustavno da jedna osoba bude i predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući PD PS BiH.

„Sve čelne funkcije političke i izborne drže muslimani. Bošnjaci ostvaruju svoj nacionalni plan uzurupacije svih mjesta okupljene oko SDA“, kazao je predsjednik SNSD-a.

Kazao je kako je Komšić izabran bošnjačkim glasovima i da je to uzurpacija na štetu Hrvata i Srba. On je kazao da je rok važenje sporazuma tri lidera 5. septembar.

„Spremni smo do 5. septembra da se pojavimo u Predsjedništvu ali ja to neću zakazivati tamo postoje dva bošnjačka člana Predsjedništva. Meni je jasna kakva je to situacija i njima mora biti jasno da ja neću izaći iz Predsjedništva i da ću iskoristiti prava za zaštitu srpskog naroda. Nećemo dozvoliti da se Srbima i RS uskraćuju prava kako to zamišlja političko Sarajevo i SDA. SDA nije nama partner, niti mi njima ali smo pobjednici u okviru naroda. I to nam stavlja odgovornost da nešto uradimo. Svi naši pokušaji su bili da se formira vlast i mi smo spriječeni u tome“, istakao je.

On je kazao da da je čak u proteklih 10 mjeseci jasno da i ne „trebaju institucije BiH“.

„RS ima pravo na svoj potez ako se ne formira Vijeće ministara. Jedna od odluka je i da povučemo našu saglasnost o stvaranju UIO BiH.

Dodik je kazao da su „strani mešetari“ doprinijeli da se situacija usložni.

„Ja sam spreman da počnemo da radimo i sve što je u zastoju da pokušamo da riješimo institucionalni zastoj. Pozivam sve u BiH da se okupimo oko ideje formiranja Vijeća ministara“, kazao je Dodik.

On je dodao i da bi se do 5. septembra trebao izabrati kandidat za mandatara Vijeća ministara kako bi se održao sporazum i formiralo Vijeće ministara.

„Onda se na dnevni red može staviti i taj program za NATO, ali je nemoguće da se obaveže bilo ko i u sporazumu piše bez prejudiciranja“, kazao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je kazao da će "svi naredni potezi biti politički".

"RS ima pravo da bude predstavljena na nivou BiH kao to previđa Ustav i Dejton. Mjesto gdje artikulišemo stavove je NSRS i tu ćemo obaviti svu raspravu", zaključio je Dodik.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11