Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Reagiranje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA)
ISLAMOFOBNI STAVOVI BERISLAVA VUJEVA, GENERALNOG KONZULA BIH U CHICAGU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. August 2019. 17:08:29
Reagiranje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) na islamofobne stavove koje je interviewu za „Franjevački vijesnik“ iznio Berislav Vujeva, generalni konzul BiH u Chicagu.
Pomenuti bh. diplomata odgovarajući na pitanja u interviewu koji su prenijeli par portala, iznio je niz laži, iskrivljenih historijskih činjenica, te pokazao u kojim su sve porama bosanske diplomacije uvučeni neprijatelji istine - Bosne, Bošnjaka i islama; velikonacionalisti i sljedbenici fašističke ideologije i ustaštva oličeni kroz presuđeni velikohrvatski agresorski UZP, politike koju su predvodili ratni zlikovci Franjo Tuđman, Mate Boban i drugi.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija smatra da takve anticivilizacijske izjave jednog diplomate ne mogu ostati bez konkretne reakcije. Na takve izjave najpozvaniji je da reagira ministar i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali nam je jasno da će reakcija izostati iz razloga što je na čelu ministarstva razoroka kopija zlikovačke Karadžićeve genocidne politike, i ujedno što se spram Bosne i Bošnjaka poklapaju velikonacionalistički kodovi sljedbenika politika Tuđman – Milošević, Karadžić – Boban, Dodik - Čović...

Laž jeste historijska činjenica srpskog naroda, ali izgleda da je bolest laganja prelazna, pa je drugovanje velikosrpske i velikohrvatske politike protiv BiH i Bošnjaka uzrokovalo epidemiju, koja je sve više uhvatila i onaj dio hrvatskog pučanstva koje ratna politika UZP izbacila na površinu. Očit primjer tome je Berislav Vujeva, lažac sa bh. diplomataske pozicije u Chicagu.

Berislav Vujeva sa tako važne pozicije Generalnog konzula BiH u Chicagu, u jednoj tako važnoj i prijateljskoj zemlji SAD, gdje bi trebao predstavljati sve narode BiH; ne pokušava sakriti islamofobiju, ističući osamanlijski vakat „Bosna i Hercegovina s pravom se u to vrijeme nazivala „Tamni vilajet“. Nakon više od 400 godina Osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini je ostalo mnoštvo džamija...“ (Sic), te da su „Hrvati bili građani drugog reda, da je Bosna nije polagala na obrazovanje, jer kome treba obrazovan narod“, tvrdi pomenuti diplomata koji se na tu poziciju ušunjao na prijedlog Dodikovog političkog pobratima Dragana Čovića.

Nelogično je da neko ko sebe smatra elementarno pismenim ne zna da je Medresa u Sarajevu najstarija obrazovna institucija na Balkanu, koju je iz svoje zadužbine sagradio Bošnjak Gazi Husrev-beg. Također Čovićev diplomata bi trebao znati da je iza Osmanlija u Bosni i Hercegovini ostalo mnogo toga što on prešućuje, a između ostaloga brojni samostani, katedrale, crkve, naravno i džamije, mostovi, kao i brojni drugi kulturno-historijski spomenici svih religija i naroda.

Ne čudi nas što ovom hrvatskom bojovniku sada sa pozicije Generalnog konzula BiH smetaju džamije! On je vjerovatno samo jedan sa krunice velikohrvatskih (i velikosrpskih) nacionalnista i fašista kojima smeta ljepota džamije i koji su upravo u vremenu višedržavne agresije na BiH srušili više od 600 džamija. S obzirom da se hvali na ratnu prošlost, nameće se logično pitanje, na koliko džamija je pucao i koliko džamija je srušio bojovnik Vujeva?


Ova slika svjedoči!


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija smatra da su izjave odlazećeg Generalnog konzula Berislava Vujeva zastrašujuće upravo iz razloga što je njegovo vrijeme u diplomaciji uzalud potrošeno a da se iz diplomatske misije u SAD opet vraća sa velikohrvatskim nacionalističkim i islamofobnim stavovima. Iz ratne stihije u BiH, te brojnih svjedočenja žrtava koji su preživjeli velikohrvatski "H-B"paradržavni fašistički režim u BiH, te presude Internacionlnih sudova, dobro je poznato kada se probude takvi zli velikonacionalistički i ustaški duhovi kojima smetaju džamije i munare jasno je da opet pripremaju udare i na Bosnu i Bošnjake.
U nizu velikih Berislavovih laži iznesenih u istom razgovoru da je u ratnom vremenu „branio domovinu“ (koju?), jer u isto vrijeme ne može biti agresor i branilac. Također znamo da zna, ali ćemo ga javno podsjetiti da je Međunardni sud u Hagu za ratne zločine, donio brojne pravosnažne presude, osudio ratne zločince, a time i politika HDZ-a koju je u vojnom smislu provodio HV i HVO, okarakterisana kao UZP i agresija, tako da Berislav i drugi bojovnici nisu branili R BiH, nego su učestvovali u agresiji. O tome svjedoče brojni logori i civilna zgarišta od Ahmića, Stupnog Dola, Mostara, Stoca, Viteza...

Priča generalnog konzula Berislava Vujeva kako su Hrvati vezivno tkivo BiH i njezin garant opstanka, ne spada ni u red šale, a ne da ozbiljan čovjek može da povjeruje.

Dokaz da se može bez takvih Hrvata poput ustaških bojovnika oličenog u bh. diplomatu, upravo leži u cjelovitoj BiH, koju su svojim životima odbranili i sačuvali Bošnjaci, sa jednim brojem časnih pripadnika Srba i Hrvata, koji BiH smatraju jedinom domovinom. Dok politika HDZ koju slijedi Berislav Vujeva, učestvovala je u podjeli R BiH. Najbolji primjeri su kontinuirane diverzije i napadi na državu BiH i Bošnjake, koji izvode nasljednici ratnih zlikovaca Karadžić – Boban, uigrani velikonacionalistički hrvatsko-srpski dvojac Čović – Dodik.

Mitomanija o ugroženosti Hrvata kroz vijekove na tlu BiH je bjesnilo od kojeg se hrvatski narod zahvaljujući politici HDZ-a ne može pelcovati. Bilo bi dobro da se Vujeva zagleda u istinu, kako bi uvidio koliko je opasna njegova zabluda. Ako se pak zagleda u istinu vidjet će da hrvatski narod u BiH ima prava koja ne poznaje demokracija, da manje od 14% kolika je brojnost Hrvata u BiH, konzumira vlast od 33%, da tamo gdje su oni u većini ljudska prava i slobode su u zatočeništvu. Bilo bi dobro da Hrvati daju drugima samo oniliko koliko sami uživaju prava, i vidjelo bi se koliko je to blagostanje.

Nadalje, posao Generalnog konzula je da štiti prava građana BiH, a ne da glumi hrvatsku majku po Chicagu. Berislav je dokaz, da agresor ostaje agresor. Da BiH nema prosperiteta sve dok su ovakvi likovi predstavnici diplomacije i vanjske politike i dok su u njoj žive velikohrvatske i velikosrpske politike.

Radi javnosti da podsjetimo, tokom višedržavne genocidne agresije na RBiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Vojska genocidne tvorevine RS potpomognuta iz Srbije srušila je 534 džamije. Dok ekstremisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i HV u UZP srušili su 80 džamija. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.
Da li sa takvim antiislamskim izjavama generalni konzul najavljuje nova rušenja, ili je pak pokušaj da se sa ekstremističkim izjavama dopadne gazdama u Širokom Brijegu i Zagrebu i domogne nove pozicije pod bosanskim nebom. Ostaje da se vidi!, - piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif