Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VOJNI ANALITIČAR AHATOVIĆ: PUT BIH KA NATO-U JE NEPOVRATAN
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 01. September 2019. 13:09:59

VOJNI ANALITIČAR AHATOVIĆ: Politički stav predstavnika entiteta RS se promjenio od vremena kada su upravo kadrovi Dodikovog SNSD-a potpisali sve dokumente potrebne za pristupanje BiH u NATO. To samo potvrđuje nivo ruskog uticaja u našoj zemlji i stepen uplitanja Ruske Federacije u naše unutrašnje stvari


Vojni analitičar Nedžad Ahatović nije iznenađen stavom Ruske Federacije kada je u pitanju kretanje BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

"Upravo je to pitanje glavni kamen spoticanja u političkim odnosima u našoj zemlji već duže vrijeme. Politički stav predstavnika entiteta RS se promjenio od vremena kada su upravo kadrovi Dodikovog SNSD-a potpisali sve dokumente potrebne za pristupanje BiH u NATO. To samo potvrđuje nivo ruskog uticaja u našoj zemlji i stepen uplitanja Ruske Federacije u naše unutrašnje stvari", ističe Ahatović za Vijesti.ba komentarišući činjenicu da Ruska ambasada nije podržala zajedničku izjavu sa posljednje sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Nakon održane sjednice, Upravni odbor PIC-a, između ostalog, pozvao je političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija.

"U tom pravcu, Upravni odbor PIC-a još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane. Reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta. Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

S druge strane, Ambasada Rusije oglasila se posebnim saopštenjem za javnosti u vezi sa zajedničkom izjavom.

"Nismo se mogli složiti sa procjenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, a koje su bili predložene od OHR i partnera po PIC-u. Mi polazimo od toga da je pitanje oko okončanja formiranja institucija BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter", saopštili su.

Kako dalje navode, neizvjesnost paralizira rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utječe na dobrobit građana, koči realizaciju neophodnih reformi, nanosi štetu međunarodnom položaju BiH.

"Situacija koja je nastala zahtjeva urgentne mjere, nažalost, ponuđeni nacrt izjave odstupa od toga. Istovremeno mi smo prinuđeni konstatovati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. avgusta Načela o formiranju Vijeća ministra, praktički je propao. Nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo. Istovremeno važna pitanja za zemlju neće se rješavati, politička i međuetnička napetost će se povećati", tvrde iz Ruske ambasade.

Osvrćući se na ove stavove, Ahatović naglašava da je put BiH ka NATO-u nepovratan, ali da Ruska Federacija može preko lidera SNSD-a Milorada Dodika maksimalno usporiti pristupanje BiH u zapadnu vojnu alijansu.

"Sa druge strane, Rusija s obzirom na nivo uticaja i podrške naoružavanju MUP-a RS, može da izazove pokušaj raspada BiH i veću krizu na Balkanu ukoliko dođe do promjene vlasti ili političkog kursa iz Banja Luke. Tako da su sve opcije otvorene, no bosanskohercegovački scenario za razliku od crnogorskog ili mekedonskog će biti daleko od izdvojenog lako kontrolisanog incidenta, jer su političke uloge podijeljene, a svi instrumenti za izazivanje krize već spremni", upozorava naš sagovornik.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: